Edilii oraşului declarau chiar la începutul săptămânii trecute că aşteaptă să vadă dacă Guvernul va retrage subvenţiile acordate pentru combustibil până să propună vreo modificare a preţului energiei termice. Primarul a retras de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de săptămâna trecută un proiect de hotărâre care prevedea creşterea preţului de facturare al energiei termice la 207 lei/ Gcal, elaborat în urmă cu câteva luni, pentru că era deja pregătit un alt nou proiect, privind creşterea preţului la 203,36 lei/Gcal, fără TVA, începând cu data de 1 septembrie 2010. „Trebuie să ne adaptăm la ceea ce declară Guvernul, şi anume că vor fi eliminate în totalitate subvenţiile, s-a mărit TVA-ul… Conform noului proiect, populaţia va plăti 203 lei pe gigacalorie, fără TVA, deci în noua formă 252 de lei, cu TVA”, a explicat viceprimarul Sorin Grindeanu.
Edilul a declarat că în prezent se lucrează la o grilă de ajutorare pentru persoanele care nu vor putea suporta majorarea pentru a se atenua şocul care va fi resimţit la iarnă.
Colterm are datorii enorme
În ceea ce priveşte situaţia companiei de termoficare Colterm, aceasta… încearcă să nu intre în colaps în condiţiile în care a acumulat din nou datorii extrem de mari la furnizorul de gaz, care trebuie plătite. Din spusele viceprimarului Sorin Grindeanu, datoriile societăţii au ajuns la aproximativ 20 de milioane de euro.
Viceprimarul spune însă că problema este de fapt alta. Preţul gazului la care are acces Colterm. „Atâta timp cât România produce gaz mai mult decât necesar pentru a acoperi consumul casnic, indiferent dacă este centralizat sau individual, iar preţul la gazul autohton este de două ori mai ieftin decât gazul de import, mi s-ar părea normal ca gazul din producţia autohtonă să meargă către populaţie. În schimb, tot ceea ce se produce autohton merge la două, trei, patru, cinci firme mari consumatoare, aceiaşi băieţi deştepţi, iar populaţia plăteşte preţ dublu la gaz, preţul de import. Din punctul meu de vedere acesta este un atentat la adresa poporului român”, a declarat Grindeanu.
Edilul spune că a luat legătura cu parlamentarii PSD pentru promovarea unei iniţiative legislative cu privire la folosirea gazelor naturale din producţia internă. „Corect ar fi ca tot ceea ce înseamnă sistem centralizat de tipul Colterm la nivel de ţară să fie considerat mare consumator, cum de fapt şi este, şi să intre în ceea ce înseamnă accesul la gaz autohton, la jumătate de preţ”, a adăugat Grindeanu. În opinia sa, în sistemul actual românii îi subvenţionează parctic pe „băieţii deştepţi din energie”.
Viceprimarul Timişoarei i-a recomandat şi prefectului de Timiş, Mircea Băcală, să susţină această iniţiativă dincolo de atacurile pe care le lansează săptămânal la adresa primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!