Timişorenii plătesc în prezent pentru căldură şi apă caldă 187 de lei pe gigacalorie, acesta este preţul de facturare, în timp ce preţul de producţie, transport şi distribuţie este de 312 lei pe gigacalorie. Aleşii locali au chiar pe ordinea de zi a şedinţei de săptămâna viitoare un proiect de hotărâre care se referă la majorarea preţului local al energiei termice facturată populaţiei de către Colterm la 207 lei pe gigacalorie începând din 1 august 2010. Iar preţul va mai urca dacă Guvernul va elimina subvenţiile acordate pentru combustibili. Tăierea subvenţiilor de la stat va însemna ca impact direct un minus de circa 70 de lei la gigacalorie, sumă pe care municipalitatea, care oricum subvenţionează o parte din preţ, nu o va putea acoperi, susţine viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu.
Cu alte cuvinte, după creşterea preţului de facturare la 207 lei, dacă aleşii vor aproba proiectul marţi, va urma probabil o nouă majorare. „Facturile timişorenilor vor fi în mod cert mai mari la iarnă. Primăria nu poate acoperi şi ce dădea Guvernul. Din păcate, în urma discuţiilor de la ministerul Economiei, domnul Videanu ne-a informat că probabil săptămâna viitoare va apărea o ordonanţă de urgenţă prin care tot ceea ce înseamnă subvenţii acordate de Guvern la energia termică se elimină. Acest lucru va avea un impact negativ pentru populaţie, un impact asupra preţului la gigacalorie. Automat vor apărea creşteri la gigacalorie”, ne-a declarat Grindeanu.
Edilul spune că ar urma să fie stabilit un preţ unic la energia termică, preţul de facturare urmând să se apropie de preţul real, de producţie, iar apoi, în funcţie de categoriile de abonaţi, firme, persoane cu venituri mari sau cu venituri reduse, defavorizate, se va pune la punct un program de ajutoare pentru a atenua impactul. Timişorenii care nu vor putea să suporte o mărire ulterioară majoră de preţ vor beneficia de ajutoare. Iar estimările oficialilor primăriei sunt sumbre.
„Urmează să vedem cum va apărea această ordonanţă de urgenţă, ce va însemna inclusiv sistemul de ajutoare pe care intenţionează Guvernul să-l pună la punct, deşi noi avem mari semne de întrebare şi faţă de acest sistem, şi ce va însemna programul de ajutoare pe care va trebui noi, ca şi consiliu local, să-l avem, pentru că în mod sigur mari categorii de populaţie, din datele pe care le avem aproape două treimi din cei 90.000 de abonaţi, nu vor putea să suporte această majorare”, a mai afirmat Grindeanu.
Procesele gigacaloriei
Subiectul va isca probabil din nou discuţii aprinse. Reamintim că Prefectura Timiş a pierdut procesul prin care a contestat hotărârea de consiliu local din 2009 privind majorarea preţului de facturare al energiei termice de la 162,2 lei pe gigacalorie la 187 de lei. Instanţa a hotărât că respectiva hotărâre a fost adoptată cu respectarea legii de către Consiliul Local Timişoara. Decizia nu a putut fi însă pusă în aplicare din vara anului trecut şi până la începutul acestei luni, hotărârea fiind suspendată până la finalizarea procesului.
Reprezentanţii municipalităţii spun acum că societatea Colterm ar avea de recuperat peste 10 milioane de lei, diferenţa dintre preţul pe care l-au plătit de fapt timişorenii, de 162,62 de lei pe gigacalorie, şi preţul majorat şi contestat, de 187 de lei pe gigacalorie. „În mod cert diferenţa de preţ va trebui să fie recuperată, dar cine este parte vătămată în tot acest proces este Coltermul. Societatea se va îndrepta aproape sigur împotriva Instituţiei Prefectului şi inclusiv noi, consiliul local, luăm în calcul să ne îndreptăm împotriva Instituţiei Prefectului pentru daune colaterale”, mai susţine viceprimarul Grindeanu.
Colterm are 90.000 de abonaţi
Potrivit datelor prezentate de Primăria Timişoara, la sistemul centralizat de încălzire sunt racordate 88.270 de apartamente, 1.084 agenţi economici şi 118 instituţii publice. De la sistemul iniţial s-au debranşat 12.230 apartamente. Autorităţile locale estimează că numărul debranşărilor ar putea creşte, dar avertizează că se va scumpi şi preţul gazelor naturale. Cu alte cuvinte, ne aşteaptă o iarnă grea…
Citiți principiile noastre de moderare aici!