„La nivel local, pe raza de competenţă a Centrului Regional Timişoara (judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad), în primul semestru 2011 se observă o creştere a numărului de victime identificate (47 victime, faţă de 45 în 2010), aproape jumătate din numărul lor fiind exploatate sexual (22 victime). A crescut numărul victimelor minore, 53% din totalul numărului de victime din zona noastră de competenţă, faţă de 42% în 2010. Acest aspect devine din ce în ce mai îngrijorator”, ne-a spus coordonatorul Centrului Regional Timişoara din cadrul ANITP, Laurenţiu Dincă.
În general victimele provin din zona urbană, din familii dezorganizate sau cu probleme sociale, cu probleme de comunicare între părinţi şi copii. Mare parte din victimele minore au fost racolate din licee, prin intermediul colegilor, prietenilor sau cunoştiinţelor. Procurorii DIICOT spun că odată ce traficantul iese din închisoare, se reîntorce şi face acelaşi lucru, însă îşi schimbă modul de operare.
„Cel mai grav lucru este că avem de a face cu autori care au un rol important în societate. Noi ce putem face este să îl arestăm, dar când iese face la fel. Prevenirea este cel mai important lucru. Traficanţii sunt persoane intelectuale din punct de vedere infracţional. Problema este că foarte multi traficanţi i-am mai avut, dar acum acţionează altfel, nu mai folosesc abuzul de autoritate ci «drăgălăşenii»”, a spus Carmen Martinov, procuror DIICOT.
Conducerea Centrului Regional din Timişoara din cadrul ANITP este de părere că femomelul va lua amploare. Unul dintre motive îl reprezintă scăderea pedepselor prevăzute în noul cod penal, care va intra în vigoare în 2012. Astfel că dacă acum, în cazul infracţiunii traficului de minori pedeapsa este de maxim 20 de ani, în noul cod penal pedeapsa pentru această infracţiune este de cel mult 12 ani. Reprezentanţii Centrului Regional Timişoara din cadrul ANITP spun că vor lua o serie de măsuri pentru a preveni acest fenomen. „Vom desfăşura mai multe activităţi de prevenire în special în şcoli, dar totodată şi în instituţiile care oferă sprijin unor categorii defavorizate gen adăposturi de noapte pentru copii străzii. Vom colabora cu toate instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale pentru a se implic şi ele” a mai adăugat coordonatorul Centrului din Timişoara, Laurenţiu Dincă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!