Consilierii locali au votat joi, 15 decembrie, proiectul de hotărâre prin care Colterm a solicitat ajustarea prețului de facturare a termoficării pentru a acoperi inflația din acest an, ajunsă la o rată de cca. 17%. Proiectul, cuprinzând un amendament făcut de consilierul local Radu Țoancă (PSD), a trecut cu 22 de voturi pentru.
Amendamentul prin care întreaga creștere să fie suportată din bugetul local a fost adoptat cu 19 voturi pentru, ceea ce înseamnă că abonații Colterm nu vor fi afectați de majorarea prețului.
Vă reamintim, la finalul anului 2021, autoritățile locale au adoptat un proiect care prevedea majorarea costului gigacaloriei la Timișoara, însă au făcut-o fără să țină cont de modificarea cotei TVA de la valoarea de 19% la cea de 5%, conform prevederilor din OUG130/2021.
Astfel, noul tarif a reintrat la vot, iar în februarie 2022, printr-o hotărâre a Consiliului Local, a fost aprobat prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată de Colterm abonaților la valoarea de 715,35 lei/MWh exclusiv TVA, precum și prețul local al energiei termice facturată populației la valoarea de 349,78 lei/MWh exclusiv TVA. În plus, din bugetul local au fost asigurate subvențiile pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturată populației, la valoarea de 365,57 lei/Mwh exclusiv TVA.
În proiectul votat astăzi de aleșii locali se arată că prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată de Colterm va avea valoarea de 847,61 lei/MWh exclusiv TVA. Din acesta, aproximativ 500 de lei/Mwh va fi acoperit de Primăria Timișoara, din bugetul local, iar prețul plătit de clienții Colterm va rămâne neschimbat.
Anterior ședinței CL de joi, au existat discuții privind cât anume din noua majorare va fi suportată de abonații societății de termoficare, și cât va fi acoperită prin subvențiile oferite de Primăria Timișoara.
Colterm a solicitat ajustarea prețului de facturare a termoficării pentru a acoperi rata de cca. 17% a inflației din acest an, bazându-se pe o formulă de calcul aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Odată cu creșterea inflației, s-au scumpit inclusiv materiile prime, cărbune și gaze, de care Colterm are nevoie pentru a le furniza abonaților energie.
„Aș vrea să reiau această întrebare: de ce s-a ajuns aici? De ce a intrat Colterm în insolvență? Atunci vorbim exact despre ceea ce vorbim astăzi. Pentru că zece ani prețul a fost stabilit de politicieni, acolo unde au simțit că trebuie să fie, adică foarte jos, în timp ce costurile de producție au crescut, iar gaura neagră a tot crescut. De aceea am ajuns aici, tocmai pentru că prețurile nu au fost actualizate, și vă amintesc că la începutul acestui an am dublat printr-o singură decizie atât prețul, cât și subvenția oferită. […] Este a doua oară în acest an când dezbatem cu adevărat o modificare reală a prețului. […] Știu că a fost o dezbatere în spațiul public privind cât poate să își asume municipiul din bugetul local și cât pot suporta abonații”, a declarat primarul Dominic Fritz.
În privința schemei de ajutor de stat, există un plafon anual clar, de 15 milioane de euro, în care municipalitatea trebuie să se încadreze cu subvențiile acordate. În cazul în care se trece de acest plafon trebuie notificată Comisia Europeană (CE), care stabilește dacă ajutorul a fost dat ilegal sau nu. Dominic Fritz a anunțat că astăzi a semnat o notificare adresată CE prin care a înștiințat-o că plafonul a fost depășit „cu mult”.
„Eu cred că pentru o perioadă măcar, trebuie să subvenționăm această creștere și să ne asumăm acest impact bugetar, tocmai pentru că suntem într-o situație dificilă”, a mai adăugat Dominic Fritz.
Pe aceeași temă:
La Timișoara crește din nou prețul gigacaloriei, din cauza inflației
Trimite articolul
XDe asta e Colterm in genunchi. Primaru’ lu’ peste prajit.
Din 800 lei plateste primaria 500. Sunteti absolut dementi. Rahatul ala de asa zisa companie nu va fi profitabila veci. Lasati oamenii sa plateasca atat cat consuma. Cum adica subventie? Platesc taxe sa se incalzeasca altu in halu’ asta? Pai fratilor voi o plecati de la ciolan dupa alegeri.
Bai Fritz, la alegeri te-ai laudat ca desfiintezi subventia, da vad ca nu ai gasit alta solutie sa cersesti iara voturi.
Da vezi ca coltermistii sunt mai putin de o treime din timisoreni, asa ca nu te vad iar primar.🤪
-
Si eu o sa votez pe aia care lasa piata libera la electricitate si la gaz, ce atata compensare de la buget, -nu suntem pomanagii, mergem la munca! -si care o sa taxeze poluarea centralelor individuale si-i va obliga pe posesori sa respecte legea aia cu evacuarea gazelor. Colterm e mort. Traiasca viitorul “colterm”. Asadar “eu cu cine votez”? Noroc ca o sa avem raspunsurile castigatoare intr-o “scrisorica”, si baetii se vor intrebuinta sa mane turmele spre alegerile care trebuie. cli cli cli clopoteii, cli cli 🤪
#idiocracy
,,Mosu,, asta vine iar cu cadouri numai pentru unii …. mereu aceasi !Mai ca-mi pare rau ca mi-am pus centrala !! Cand se va termina cu ,,furatul,, numai pentru unii din sacul unde punem toti banii ??
-
@klaus Asa e, ai dreptate. Deci inteleg ca tu platesti la pretul real gazul consumat, adica aprox 1 leu pe kWh si nu aprox 0.3 lei pe kWh compensat de la buget cum e legea pentru toti ailalti “asistati social”. Adica, tu nu primesti pomana de la toti doua treimi din cat consumi. Bravo, esti singurul si unicul care plateste la pretul pietei, cum ai facut?
Treziti-va la realitate dragi posesori de centrale individuale, ca daca va va trezi realitatea, va fi prea tarziu!#idiocracy