Traditional, dragostea adevarata este legata de rezultate precum obtinerea casatoriei, a avea copii, a avea pe cineva alaturi ca sa nu fie singur, a intra in randul lumii adica a avea in societate un statut. Alti oameni au o fantezie romantica, de multe ori indusa sau invatata, fara sa se gandesca la angajamentul necesar si la adevaratele lor nevoi sau expectante cu privire la implicarea intr-o relatie.
Constatam o crestere a ratei divorturilor sau despartirilor la cupluri din ce in ce mai tinere. De asemenea rata singuratatii in cuplu, adica a unui partener care simte singuratate, tristete, in unele cazuri chiar depresie in cuplu, creste.
Responsabilitatea unei relatii sau casatorii, dincolo de sentimentul absolut normal si nevoia de baza, de a fi iubit si de a iubi, devine inerenta.
Stiu ca nu suna deloc romantic si ca parca nu ar trebui asociat cu iubirea sau dragostea, dar o relatie sanatoasa presupune destul de mult MUNCA. Da, Iubirea este o actiune, iubirea este munca si iubirea este o decizie. Ea nu vine, ramane sau dispare asa …din cer. Se naste, creste, se dezvolta, rezista prin efort, intelegere, comunicare, actiuni zilnice, exact ca orice alt lucru pe care dorim sa il obtinem in viata noastra. De multe ori oamenii depun un efort mai mare pentru a cumpara o masina decat pentru a obtine iubire. Sau, si mai trist, se depune multa munca pentru a mentine o relatie disfunctionala in ideea ca va fi bine.
Vorbim aici despre o relatie armonioasa care sa fie de ambele parti si sa aduca implinire ambelor parti.
A iubi pe cineva si a fi iubit, cu adevarat, este despre a fi bun si in acelasi timp de a fi suportiv si a ajuta partenerul, stiind cum sa intelegi si cum sa il accepti pe cel de langa tine, asa cum este, fara a incerca sa il schimbi dupa chipul si asemanarea ta si dupa nevoile tale. O relatie sanatoasa nu este despre a schimba, nu este despre a fi dintr-o data altfel, nu inseamna a-l indeparta pe celelalt de ceea ce iubeste sa faca si sa fie, nu este despre a ramane blocat intr-o disperare ca relatia trebuie sa functioneze sau ca partenerul sa fie langa tine pentru ca altfel esti singur. De asemenea, nu este despre a fi mereu impreuna pentru ca asta inseamna sa iti fie alaturi. Nu este nici despre a poza ca esti bine sau despre a te afisa cu cineva. Nu este nici despre posesia celuilalt sau despre analiza trecutului partenerului. Nu este nici despre mama sau tata (socri, parinti) si influenta lor, nici depre cine sta mai mult cu copilul si cine plimba cainele sau spala vasle. Si mai ales nu este numai despre finante si sex.
Iubirea adevarata este o experienta, este invatare, este extinderea universului celor doi parteneri impreuna, este „problem-solving“ in grup, este responsabilitate de sine si unul cu altul, este crestere individuala si comuna, este reciprocitate. Un cuplu trebuie sa sprijine reciproc sperante, vise , aspiratii. Sa fie unul si un intreg, in acelasi timp.
Iti ofer mai jos cateva lucruri pe care le puteti face si aplica pentru a dezvolta sanatatea in relatia ta.
1. Pentru a gasi persoana potrivita, fi persoana potrivita – inainte de a (re)-intra intr-o relatie, insanatoseste-ti mai intai viata ta (sau construieste-o ). Rezolva-ti lucrurile, pune-le in ordine, fa-ti curatenie, ingrijeste-te de tine si de ce ai tu de facut ca sa fii o versiune mai buna. Mai ales pentru cei care au iesit dintr-o relatie, sfatul meu este: nu intra in urmatoarea relatie pana nu ai facut curatenie in propria curte. Fi rational cu ce a mers si nu a mers in relatia anterioara sau in altele, observa-te pe tine in ele si vezi ce obiceiuri ai avut, ce tipare ai folosit mereu. Observa ce emotii ai avut si cum ti le-ai satisfacut, observa ce te-a implinit si ce nu. Fa un inventar al relatiei tale, dar si al vietii tale. Daca ai fost ranit sau ai ranit, vindeca mai intai rana si obtine iertare si apoi intra in alta relatie. De multe ori acuzam partenerul pentru ceea ce am patit sau pentru ce nu a mers, dar vreau sa va spun, ca tot de multe ori el nu are vreo vina. Singurii responsabili pentru propria suferinta sau pentru propriul esec suntem fiecare dintre noi. De aceea, fa tot ce poti si fi tu insuti ceea ce astepti de la celalat. Numai asa vei si gasi exact acea persoana care sa ti se potriveasca.
2. Pentru a fi persoana potrivita si pentru a avea iubirea dorita….largeste-ti si dezvoltat-ti orizontul si granitele. Aici vreau sa iti spun doua lucruri: 1. A avea o relatie nu este totul in viata ta si 2. Stabileste-ti ceea ce este prea mult. Sunt multe cupluri in care partenerii raman blocati, stagneaza in evolutia lor personala, se neglizeaza in diferite moduri, de multe ori dintr-un soi prost inteles de sacrificiu pentru celalalt. Mascat de ajutorul si suportul neconditionat. In acest fel se renunta la vise, aspiratii personale. Si asta duce nicaieri. Pentru ca nu poti trai o viata a altuia si nici nu poti renunta la viata ta. Este contrar legilor naturii. Daca vrei sa ai iubire si o relatie de iubire armonioasa, dezvolta-te incontinu, pe toate planurile fiintei tale, nu renunta la tine. Si inca ceva, stabileste de la inceput pana unde vrei sa suporti sau mai bine spus pana unde vrei sa faci compromisuri si cat vrei sa accepti. Aici vorbesc despre “intelegerile” aratate partenerilor in diferite “scapari”: consum alcool, excapade, comportamente violente, dependente, minciuna sau situatii de viata mai delicate: boala, somaj, esec. Trebuie sa fi capabil sa spui: Daca se intampla x eu iti sunt alaturi, fara conditii sau Daca se intampla x eu voi iesi din aceasta relatie.
3. Dragostea adevarata comunica sanatos. Invinuirile, reprosurile, blamarile, acuzatiile, jignirile, violentarile in limbaj, tipetele –trebuie sa stea afara. Invata sa comunici cu “Eu simt”, “Eu cred”, “In opinia mea” si limiteaza-te la emotiile tale fara a le proiecta celuilalt. Mai mult, atitudinea defensiva in comunicare nu aduce nimic bun. Este ca si cum o echipa de fotbal joaca in atac si una in aparare. Nu prea iese un joc bun. Comunicarea defectuoasa sau lipsa oricarei comunicari este cauza numarul 1 pentru despartiri. Peste 90% din cupluri comunica intr-un mod violent zilnic. Violent nu insemana agresiune fizica sau verbal, ci unul din cele doua aspecet: atac – aparare, fara a tine cont de nevoi si fara a intelege nevoile personale si pe cele ale partenerului. Mai mult, empatia in cuplu este mai rara ca empatia pe care o oferim persoanelor necunoscute.
4. Dragostea adevarata inseamna vise si aspiratii, individuale si de cuplu. Este absolut crucial sa ai planuri, vise, aspiratii. Si este nevoie si ca ele sa fie si in acord cu viata voastra de cuplu si cu viitorul pe care vi-l doriti. Si mai este nevoie si sa ajutati la implinirea lor, atat pentru partenerul vostru sau pentru voi amandoi. Este nevoie de ajutorul reciproc. Chiar daca nu este visul tau, dar pentru partener este important si tu sti asta, sustine-l! Si cere reciprocitate. Iar daca aveti aspiratii impreuna, discutati cat mai des despre ele si discutati si despre ce veti face cand eventuale obstacole vor aparea. In cazul asteptarilor in disonanta este esential sa vorbiti despre ele, cu calm, rational si sa ajungeti la un numitor comun! Intotdeauna!
5. Intr-o relatie armonioasa se Alege. Invata sa faci alegeri si sa alegi. Nu lasa lucrurile doar sa se intample. Nu sta cu familia, doar pentru ca ei sunt familia. Alege sa ai in viata ta pe cei care te iubesc cu adevarat, iti ofera respect, onestitate, sunt deschisi si carora le pasa de tine. Alege oamenii care stiu ca increderea se castiga greu si ca o data pierduta este imposibil sa se mai intoarca. Alege oamenii care nu isi dau cu presupusul despre tine, ci pe cei care stiu sigur despre ce esti si ce simti. Alege ceea ce este bine pentru tine si in acest fel vei putea sa ii ajuti si pe ceilalti. Invata sa faci alegeri si sa iti asumi deschis ceea ce alegi. Chiar daca ai lasat lucrurile sa se intample de la sine….sa stii ca este o alegere, asa ca rezultatul ti-l asumi.
6. Inceteaza sa te mai consideri o victima. Nu te mai gandi ca nu ai niciun control asupra a ceea ce se intampla cu tine si ca esti blocat intr-o situatie mizerabila sau relatie nesanatoasa sau, si mai grav, ca asa ti-a harazit soarta. Inceteaza ca singurul moment de liniste sa ti-l aduca discutiile in care te plangi de nefericirea si neimplinirea ta. Inceteaza sa iti consideri partenerul raspunzator de toata confuzia, asteptarile neimplinite, esecuri. Iesi din negare si justificare si actioneaza intr-un mod constructiv si benefic. Victimizarea te tine la loc caldut, dar te distruge si pe tine, si relatia ta. Si da… nu este Iubire.
7. Traieste cu scop! – Petrece timp cu tine insuti, timp de calitate in care sa te gandesti la viata ta si la tine. Ce poti face ca sa fii mai bine, sa cresti, sa te dezvolti. Sa te cunosti mai bine si sa intelegi ce nevoi adevarate ai. Sa iti observi viata, cu bune si cu rele. A sta la televizor si pe retele sociale nu te va ajuta sa dai scop vietii tale si sa inaintezi. A afla retete despre relatie din articole ca acestea si altele nu iti vor face relatia mai buna. Numai tu, prin a sti ce iti doresti, cine esti si cine poti fi cu adevarat poti sa dai scop oricarui lucru din viata ta. De asemenea, petrece timp de calitate cu partenerul tau. De multe ori cand merg la restaurant vad cupluri la mese care stau si se holbeaza la mancarea din farfurie sau la interiorul restaurantului si apoi butoneza frenetic telefonul. Asta nu este timp petrecut impreuna, ci pierdere de vreme. Daca tot iesiti undeva, dati-va voie sa va vorbiti, sa va cunoasteti, sa va reaminti de relatia voastra, de cum a inceput, ce v-a atras unul la celalalt, sa va faceti planuri si sa visati cu voce tare la ele, sa va povestiti intamplarile pe care nu reusiti sa vi le spuneti, sa va exprimati gandurile. Sa impartasiti.
8. Iubirea adevarata nu doare – Da, sunt multe neintelegeri, suparari, neconcordante, dezamagiri intr-un cuplu, dar in relatiile sanatoase nu sunt evenimente regulate. In iubirea adevarata pot sa apara, dar in majoritatea timpului iubirile adevarate sunt coerente, sunt in concordanta si daca apar aceste evenimente, se rezolva destul de usor, deoarece ambii parteneri lucreaza la ele. Dragostea adevarata nu are menirea de a-ti face viata mai grea, de a te impovara si de a te face sa suferi. Ea te sprijina in dificultatile vietii si iti ofera energia de a trece peste ele. Asa ca, da, nu este sanatos sa fi intr-o relatie in care ai parte numai de tipete, contrarii, lupta pentru cine are dreptate si face lucrurile mai bine. Astea sunt obositoare si consuma energie. Dragostea da energie, nu ia.
9. Dragostea adevarata nu cere sacrificiu – si stiu ca asta este contrar a tot ceea ce toti stiu despre dragoste, ca trebuie sa te sacrifici. Milioane de oameni s-au sacrificat de cand este lumea in numele dragostei. Eu nu sunt de acord cu asta, pentru ca inseamna sa faci ceva ce nu iti place, sa renunti la tine. Dragostea nu iti cere sa renunti. Dragostea iti cere sa cresti, de aceea este o emotie atat de superioara, pentru ca este destinata inaltarii si nu nimicirii. Noi, oamenii, i-am dat acest scop, din nevoia de a ne simti demni de dragoste. Dragostea este dreptul nostru, al tuturora, este esenta fiintei noastre. Daca te vei sacrifica, va veni acea zi in care te vei uita la tine si vei realiza ca sub masca eroica a sacrificiului de sine sta pitit regretul. Dragostea se ofera neconditionat, dar asta nu este sacrificiu.
10. Iubirea este o actiune care pleaca de la tine si merge catre tine – si asta este cel mai important pentru iubirea adevarata. In fiecare zi, in fiecare moment, chiar daca esti sau nu intr-o relatie, trebuie sa iti manifesti iubirea pentru tine, pentru ceea ce faci, pentru ceea ce esti. Nimeni nu iti poate oferi acea iubire care sa iti bucure pe deplin sufletul daca tu nu o faci. Iubirea este o actiune continua de la tine si pentru tine. Asteptarea ca sufletul pereche sa te implineasca este o falsitate. Daca oamenii ar intelege ca iubirea se construieste in interior si se manifesta in exterior si ca daca nu iti oferi iubire nu poti primi iubire, poate ca nu am avea atat de multe relatii nesanatoase, atata suferinta din dragoste si disperare pentru dragoste. Oamenii nu ar mai intra si iesi din relatii ca si cum ar umbla prin magazine. Construieste-ti iubirea in interior si apoi vezi ce se simte in relatia ta.
Cu iubire si recunostinta, Delia Laura Vladulescu – psiholog si terapeut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!