Cu toate că acuză municipalitatea de pasivitate în privinţa reglementării unei situaţii pe care o consideră de netolerat, organizatorii întâlnirii care ar fi trebuit să fie un punct de plecare în organizarea taximetriştilor independenţi s-au confruntat cu dezinteresul propriilor colegi. Doar vreo 20 de maşini galbene s-au adunat, joi, în parcarea McDrive, răspunzând apelului făcut de Cristea Savu, reprezentantul Asociaţiei Taximetriştilor Independenţi – ATI din Timişoara.
„Mi-e ruşine că sunt taximetrist. E un eşec complet. Fac taxi din 1992 dar n-am crezut că voi vedea aşa ceva, atâta lipsă de solidaritate. Oamenii nu înţeleg că e o situaţie care nu mai poate continua, vom falimenta cu toţi”, a comentat Savu, cu lacrimi în ochi, absenţa imensei majorităţi a celor care ar fi trebuit să fie prezenţi la întâlnire.
Principalele nemulţumiri ale taximetriştilor sunt legate de practicile patronatului din taximetrie, lipsa de concurenţă de pe piaţa transportului de călători în regim de taxi şi intenţia Primăriei de a elimina tarifele pentru călătoriile în afara oraşului. „Ar trebui să fim uniţi, să avem cu adevărat reprerezentare. În momentul de faţă, unul din preşedinţii celor două asociaţii profesionale ale taximetriştilor din Timiş e şi patron de firmă de taxi, şi de dispecerat. Cum poate apăra o asemenea persoană interesele angajaţilor? Patronii încasează o taxă de 80 de lei pe zi de la şoferi şi nu-i mai interesează cu ce tarife se circulă şi dacă angajaţii îşi pot acoperi cheltuielile. În momentul de faţă tarifele pentru taximetrie sunt rămase cu patru ani în urmă la Timişoara”, spune Savu.
În legătură cu preţul pe kilometru şi-a arătat nemulţumirile şi Leontin Herec, vicepreşedinte al CNLSR „Frăţia”, care contestă intenţia municipalităţii de a desfiinţa tariful pentru călătoriile în afara Timişoarei. „Nu au dreptul să ne taie din venituri. Nu o să mai câştigăm nici cât să putem trăi. Dacă se scoate tariful de exterior, la actualele tarife şi la cât costă benzina, într-un an şi jumătate taximetria va dispare din Timişoara. E adevărat că n-am primit nimic scris din partea primăriei, probabil îşi dau şi ei seama că au făcut o greşeală. Dispeceratele fixează tarifele discreţionar, existând o înţelegere între firme. În mod normal, dispeceratul ar trebui să modifice tariful doar cu acceptul tuturor celor cu care are încheiate contracte de dispecerat.”, a mai spus Herec.
Citiți principiile noastre de moderare aici!