Deși a făcut parte ani buni din clasa politică română, fiind vicepreședinte ale Senatului, dar și ministru de Externe în mai multe mandate, Cristian Diaconescu nu vede cu ochi prea buni această parte a societății. În perspectiva Centenarului Unirii României el vede politicienii ca dând dovadă de oportunism, o caracteristică a acestei… meserii, care nu le oferă acestora calități prea multe pentru a reprezenta țara într-un mod corect. Reprezentanții vieții culturale ar fi îndeplinit oricând cu mai mult succes această reprezentare, mai spune Diaconescu.
„Dacă am fi luat cinci valori incontestabile din România, mai ales din zona artistică, din cea culturală și i-am fi ajutat să vorbească ei în numele României și nu diverși nominalizați politic, probabil că am fi reușit ceva mai bine. Brâncuși a devenit genial abia după ce a fost înțeles și explicat. În vama americană înainte de a fi înțeles și explicat, era import de piatră sculptura lui. Din această perspectivă este păcat pentru că cei ce se valorizează în astfel de momente sunt politicienii care în afară de oportunismul, mă rog, intrinsec unui astfel de job, nu au nimic de arătat. E o Românie mult mai mare”, a declarat fostul ministru de Externe.
Societatea românească trebuie să se facă în continuare cunoscută, a mai spus diplomatul, trebuind să depășească momentul centenarului, caracterizat de Diaconescu sub forma unui amestec de aniversare și comemorare.
„Nu-i văd capabili să aibă o înțelegere dincolo de orizontul de festivism. E un amestec de aniversare și comemorare ceea ce nu ne ajută, cum spunem noi în mediul diplomatic, la proiectarea unei imagini a României. În continuare, România trebuie făcută cunoscută, în continuare demersul proactiv trebuie să existe și să fie cât se poate de dinamic”, a mai declarat Cristian Diaconescu.
El a luat parte la o dezbatere organizată de Universitatea de Vest Timișoara în cadrul seriei intitulate „Conferințele miniștrilor”, dedicată Centenarului Marii Uniri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!