Se spune că atunci când oamenii o duc mai bine creşte şi numărul bebeluşilor. Părinţii simt că au un serviciu bun, câştigă decent, deci au siguranţa zilei de mâine. Dacă urmărim datele statistice ale anului precedent, putem spune că, în Banat, criza economică nu se mai simte atât de apăsat în rândul populaţiei. Numărul nou-născuţilor este în creştere, cele mai „bune” luni fiind cele de la începutul şi sfârşitul anului.
Cinci dintre lunile anului precedent au însemnat un spor natural pozitiv pentru Timiş: ianuarie, iulie, august, septembrie, respectiv octombrie. Cel mai mare plus s-a înregistrat în august, adică 623 de nou-născuţi, faţă de 506 persoane decedate, adică 117 persoane în plus. Luna noiembrie poate fi considerată una clar nefavorabilă, au fost înregistrate 471 de naşteri, dar şi 719 decese, deci un spor negativ de 248 de persoane. Cele mai multe naşteri au fost constatate anul trecut în ianuarie – 666 copii, iulie – 620, august – 623, respectiv octombrie – 645.
Un plus semnificativ se înregistrează şi în domeniul familiilor. Dacă numărul lunar al căsătoriilor se învârte în jurul valorii de 500, cel al divorţurilor este net inferior, nu depăşeşte în nicio lună valoarea de 100.
Siguranţa financiară şi imobiliară, cariera şi vârsta mamelor afectează natalitatea
Viaţa tot mai mult dedicată carierei, existenţa sau nu a siguranţei financiare sau a unui cămin sigur, dictează tot mai mult momentul conceperii unui copil. Vremurile când la 18 – 20 ani femeile şi bărbaţii deveneau deja părinţi, la 25 îşi cumpărau o Dacie şi la 30 de ani puteau merge liniştiţi într-un concediu la Marea Neagră au trecut.
Astăzi părinţii vor o carieră, o slujbă bună care să asigure un venit stabil pentru creşterea în condiţii tot mai bune a unui copil. Iar siguranţa unui salariu bun, a unui serviciu sigur chiar se vede şi în datele statistice.
„Am simţit că acum e momentul să am un copil. Am un loc de muncă sigur şi o situaţie financiară stabilă, nu locuim cu chirie. Şi vârsta îşi spune cuvântul. Având în vedere că mi-ar plăcea să mai am un copil peste vreo 3 ani, acum e momentul potrivit pentru primul”, ne-a declarat Raluca Nelepcu, o timişoreancă în vârstă de 29 ani.
Speranţa de viaţă, în creştere
În ultimii ani, speranţa de viaţă a românilor este în creştere clară. În 1956, speranţa de viaţă a bărbaţilor era de 61,5 ani, în 1998 – 65,6 ani, iar acum este de 71 ani. La femei, speranţa de viaţă era în 1956 de 65 de ani, în 1998 – 73,5 ani şi acum este de 78,2 ani. Din păcate, ultimii ani de viaţă îi prind pe români tot mai bolnavi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!