Municipalitatea, prin înlocuirea vechilor corpuri de iluminat cu LED-uri pe mai multe străzi, a reușit să-și reducă facturile la electricitate, astfel că nu îi va priva pe timișoreni și vizitatorii orașului de iluminatul festiv specific perioadei sărbătorilor de iarnă.
„După doi ani grei de restricții din cauza pandemiei, planificăm încă de pe acum cu Casa de Cultură a Municipiului mai multe surprize care îi vor bucura, cu siguranță, pe timișoreni. Nu am uitat nici de iluminatul festiv, care va înfrumuseța orașul începând cu luna decembrie. Chiar dacă prețurile la energie au explodat, am reușit să facem economie prin investiții făcute cu cap. Astfel, mai multe artere din oraș au trecut anul acesta pe sistem de iluminat cu becuri LED a căror intensitate poate fi controlată de la distanță. Economiile făcute astfel ajung și la 60-70%, ceea ce ne permite să nu facem rabat atunci când vine vorba despre iluminatul festiv de sărbători”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara, prin vocea consilierului personal al primarului, Bogdan Marta.
Și cei de la Consiliul Județean Timiș (CJT) au demarat pregătirile pentru sărbătorile de iarnă.
În luna decembrie va avea loc a doua ediție a manifestării Parcul Crăciunului, perioada de desfășurare urmând a fi comunicată în curând.
Pentru acest eveniment, CJT a alocat suma de 1.275.000 lei.
„Parcul Crăciunului de la Muzeul Satului are în centru familia și include activități gratuite precum patinaj, ateliere pentru copii și alternative interactive de petrecere a timpului în aer liber, într-o atmosferă de poveste. Parcul Crăciunului va integra elemente new media, care utilizează tehnologia ca instrument pentru interacțiunea dintre diferite categorii de oameni, cu costuri minime de energie”, a spus pentru Tion Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al CJT.
Festivalul Luminilor
De asemenea, administrația județeană va mai organiza o manifestare care va avea în centrul atenției lumina.
„Festivalul Luminilor este unul dintre evenimentele majore descrise în proiectul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Acesta va fi parte a moștenirii culturale a Programului și va debuta între anii 2022 și 2023 ca un eveniment de trecere în anul Capitalei Europene a Culturii.
Festivalul Luminilor va găzdui instalații ale artiștilor locali și internaționali, reunite de-a lungul unui traseu între Piața Unirii și Bastionul Maria Theresia. Curtea Bastionului va găzdui un eveniment la trecerea între ani, ca punct culminant al Festivalului, însoțit de proiecte de videomapping. Pe parcursul anului 2023 se vor realiza noi intervenții punctuale în spațiul public, cu aceeași tematică, pentru care se vor organiza apeluri deschise de finanțare. Printre instalațiile care ne dorim să fie prezentate publicului se află și Luminarium TIMISIEN de mari dimensiuni construit de Architects of Air – Nottingham și inspirat de orașul Timișoara.
Toate instalațiile care vor fi aduse la Timișoara utilizează tehnologia LED, consumul energetic fiind unul foarte mic. Unele dintre instalații, cum ar fi Luminarium Timisien, nu folosesc energie electrică, fiind construite astfel încât să utilizeze lumina naturală”, a mai spus Loredana Lungu.
Evenimentul va fi organizat de Muzeul Național al Banatului cu bani de la CJT, care a alocat 2.545.000 de lei pentru Festivalul Luminilor.
Trimite articolul
XCare criza energetica? Acum stim de ce s-a “liberalizat” piata energetica. Acum stim si motivul pentru USL 2.0
-
Taci că e gigantică realizare!
Să nu uităm de matusalemicele proiecte de amploare ,,Înlocuire 150 stâlpi de iluminat LED” ,, Înlocuire burlane școala generală 22″ și ,,Toaletare pomi zona centrală”.