Luând ca reper luna august, în care o bună parte dintre proprietari încep să-și promoveze locuințele în așteptarea noului an universitar, datele arată la nivel naţional o diferență de 18,45% a numărului de oferte noi apărute în piață, de la 8.500 de anunțuri în august 2014, la mai puțin de 7.000 în aceeaşi lună a anului în curs.
În Timişoara a fost consemnat un declin de aproximativ 17% al numărului ofertelor de închiriere, de la 929 la 773 de oferte noi. Dintre ofertele publicate în luna august, 39% au fost pentru garsoniere (în creștere de la 38% anul trecut), 35% au vizat apartamente cu două camere (în scădere de la 41%), iar 14% se refereau la locuințe tricamerale (de la 18% în 2014). Creşterea numărului de apartamente oferite la închiriere în segmentul de apartamente cu patru camere sau mai mult este considerabil, de la o pondere de 3% în 2014, la 12% în 2015.
„Scăderea volumului de apartamente de închiriat din marile orașe poate fi pusă, cel puțin în parte, pe seama stabilizării pieței achizițiilor și a reluării unei tendințe ascendente a prețurilor. Proprietarii sunt, probabil, mai optimiști și încep să-și recapete curajul de a-și scoate locuințele la vânzare, în loc să-și continue așteptarea și să se mulțumească cu veniturile obținute din închiriere. Cel mai afectat de această criză de oferte este orașul Cluj-Napoca. Totuși, 7.000 de apartamente scoase pe piață într-un interval de 30 de zile este mult sub cerere”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al unuia dintre principalele portaluri imobiliare de pe piaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!