În acest context, Centrul de Resurse Juridice propune în premieră un proiect legislativ care prin organizarea de vizite neanunțate în instituțiile sociale și medicale poate contribui la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor și tinerilor cu dizabilităţi închiși în instituții. Concret, Centrul de Resurse Juridice propune înființarea unui Mecanism Național de Monitorizare, organism independent organizațional, funcțional și financiar, din care să facă parte persoane cu dizabilități și reprezentanți ai societății civile.
Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități obligă România să-și construiască un mecanism independent de monitorizare a respectării drepturilor acestor persoane, un sistem prin care entități independente de statul român, care-i are pe acești oameni în custodie, să verifice modul în care autoritățile respectă drepturile beneficiarilor.
Cu toate acestea, România amână de cinci ani implementarea acestui mecanism menit să constituie o formă de protecție a acestor copii și tineri în fața abuzurilor.
„Acest mecanism pe care îl propunem astăzi Parlamentului României este menit să devină principala formă de monitorizare a modului în care acestor persoane li se respectă drepturile. Este un mod de a preveni posibilele abuzuri și de a le descoperi acolo unde se petrec. Este, în fond, un mijloc de a le reda acestor oameni demnitatea”, a a declarat Georgiana Pascu manager de program la Centrul de Resurse Juridice.
„Aproape 1.500 de copii și tineri cu dizabilităţi au murit în mai puţin de patru ani în instituții din 27 de judeţe. Statul român nu a implementat încă prevederile articolului 33 al Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi astfel încât un Mecanism Național de Monitorizare Independent prin organizarea de vizite neanunțate să poată contribui la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor și tinerilor cu dizabilităţi închiși în instituții. Instituționalizarea copiilor și tinerilor cu dizabilităţi mintale lasă loc abuzurilor, în condițiile în care singura persoană care ar putea să sesizeze o încălcare a drepturilor acestor persoane este reprezentantul legal sau tutorele care a decis plasarea lor într-un centru social sau medical”, transmit cei de la CRJ.
„În urma celor peste 70 de vizite realizate de monitorii Centrului de Resurse Juridice în centrele de acest tip în ultimul an, am constatat că beneficiarii trăiesc în condiții extrem de grele, sunt lipsiți de apărare, au foarte rar mijloacele de a se plânge autorităților statului și se tem de represaliile personalului care-i îngrijește”, a declarat Georgiana Pascu manager de program la Centrul de Resurse Juridice.
Centrul de Resurse Juridice lansează o petiție publică, disponibilă și pe pagina de Facebook a campaniei „Lagărele de lângă tine”, prin intermediul căreia toţi cei interesaţi pot să contribuie la respectarea drepturilor copiilor și tinerilor cu dizabilităţi închiși în instituții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!