Teatrul MaghiarCsiky Gergely își invită publicul la unul dintre cele mai noi spectacole ale sale, Regina frumuseții din Leenane, după Martin McDonagh, în regia lui Upor László, în data de 7 noiembrie, de la ora 19:00: „Textul scriitorului contemporan irlandez ne prezintă lumea și viața izolată a oamenilor din Leenane, prin povestea lui Maureen și Mag, fiică și mamă. Viața lor obișnuită, plină de ură și amărăciune, se schimbă pentru totdeauna când în regiunea extraordinar de frumoasă, dar nu prea des vizitată, apare din senin Bărbatul”.
Acest mic sat irlandez numit Leenane se află foarte departe de Timișoara, Novi Sad sau chiar Budapesta. Dar întâmplările din această piesă sunt de zi cu zi, chiar şi aici. Sper sincer că răsturnările de situaţie şi momentele cele mai dramatice din piesă îi sunt cunoscute spectatorului numai din auzite. Rar mai găsim printre noi pe cineva atât de norocos/ghinionist, care să nu fi experimentat pe propria-i piele agoniile, respectiv frumuseţea ciudată şi profundă a relaţiilor dintre personajele interdependente, fără nicio speranţă. Aşadar Leenane este aici, iar noi suntem acolo în Leenane, susține regizorul Upor László.
O montare clasică, cu decor naturalist (realizat de Albert Alpár) și tensiune construită din gesturi mărunte, ticurile bâtrâneții (bine jucate de Csoma Judit, actriță a Teatrului „Katona József” din Budapesta, laureată cu premiul „Jászai Mari”), frustrările fetei bătrâne (interpretă – Magyar Etelka) aflate într-un conflict cu mama ei, o relație feroce de ură și dependență, care evoluează de la teroarea emoțională la tortura fizică, o atmosferă accentuată de ploaie, claustrare și aluzii la conflictul englezo-irlandez.
Lumea lui Martin McDonagh e opusul Irlandei verzi, feerice, e un univers închis, sumbru, al singurătății și ratării, o lume fără șansă. În montarea lui Upor László, care pune în circulație propria-i variantă de traducere, satul Leenane este un loc izolat, apăsător, dar nu atât de întunecat, nefericirea, ratarea, par mai degrabă drame casnice, monocorde, până în momentul crimei, al deznodământului. Șansa iluzorie a unei vieți fericite, a unei „Americi” izbăvitoare, eșuează într-un geamantan tardiv împachetat. Și, dacă în piesa lui McDonagh empatia cititorului înclină spre Maureen înainte să-i descopere răutatea nudă, cruzimea diabolică, în viziunea regizorului budapestan, fata bătrână, pe care mama o ține legată de nevoile ei meschine, rămâne, de la istovitoarea rutină zilnică până când devine aidoma mamei pe care o ucide și de care se eliberează arzându-i lucrurile, o victimă a cărei nefericire compensează abominabila execuție.
Spectacolul se traduce simultan în limba română. Biletele costă 16 lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 8 lei).
Citiți principiile noastre de moderare aici!