De mai mult de un an a devenit funcţional proiectul „Turul Banatului“, finanțat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia. În cadrul acestuia sunt trei parteneri: Primăria Nova Crnja (Serbia) – lider de proiect, Orașul Jimbolia (România) și Centrul Regional pentru Dezvoltarea Socio-Economică a Banatului (Serbia). Proiectul a fost elaborat în jurul ideii comune de a contribui la dezvoltarea economică durabilă a regiunii, prin consolidarea și promovarea ofertei turistice transfrontaliere și stimularea ciclismului.
Pentru sprijinirea inițiativei, în noiembrie anul trecut a fost înființat Grupul Cyclo, cu sprijinul căruia au fost stabilite un număr de patru rute (De Tours) pentru cicloturism: DeTour 1: Jimbolia – Foeni – Jaša Tomić – Srpska Crnja – Jimbolia (Marea Experiență a Banatului); DeTour 2: Jimbolia – Srpska Crnja – Kikinda – Nakovo – Jimbolia (Mica Experiență a Banatului); DeTour 3: Vizitarea Jimboliei (Jimbolia Vizitarea Muzeelor); DeTour 4: Jimbolia – Cenei – Timișoara – Jimbolia (Timișoara Hop).
Tot în sprijinul proiectului, pentru crearea unei infrastructurii rutiere adecvate acestei activități a fost înființată entitatea pentru cicloturism transfrontalier: Centrul Regional de Cicloturism “Tour de Banat” în Nova Crnja, Serbia și Popasul turistic pentru bicicliști în Orașul Jimbolia. De câteva zile a fost inaugurat şi Popasul turistic pentru bicicliști. Acesta a găzduit vineri şi sâmbătă Festivalului Cyclo Fest din cadrul proiectului, eveniment organizat pe perioada a două zile, în comun cu partenerii din Serbia.
În cadrul evenimentului, 40 de ciclişti din cele două ţări au parcurs o parte din ruta numărul 3, vizitând oraşul timişean. Vineri, după prânz, cicliștii au fost transportați la Sânmihaiu Român, de unde au străbătut o parte din traseul Timișoara Hop pe biciclete.
A doua zi, pe data de 6 octombrie, cicliștii au pornit din Uivar și au parcurs o parte din traseul Marea Experiență a Banatului, prin vama Foeni, trecând în Serbia, la Jaša Tomić, unde au vizitat catedrala din localitate.
Centrul Regional de Cicloturism va fi prima instituţie transfrontalieră care se va ocupa de forme specifice de turism şi care, împreună cu infrastructura auxiliară pentru ciclişti din Jimbolia (Popasul turistic pentru biciclişti), va fi un exemplu de structură transfrontalieră comună în această regiune.
Centrul şi Popasul Turistic vor oferi servicii complementare cicloturiştilor. Rolul principal al acestora va fi de a sprijini cicloturiştii, dar şi dezvoltarea şi promovarea cicloturismului în regiunea transfrontalieră.
Promovarea cicloturismului nu se oprește aici. Într-un proiect viitor, Orașul Jimbolia și localitatea Nova Crnja din Serbia își propun să construiască piste de biciclete care vor lega cele două țări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!