În luna iunie a anului 2019, canoele vor porni pe Timiș, iar alături de ele se vor putea închiria și biciclete pentru a pedala prin peisaje de poveste, pe mal, unde vă veți putea opri, din loc în loc, pentru a observa păsările sau a vă odihni pe o bancă, achiziționată tot prin intermediul proiectului ECO Timiș. Proiectul ECO Timiș imaginează râul Timiș ca o coloană vertebrală a Banatului, îl promovează ca produs turistic, încercând să-l lege de obiectivele turistice în zona sa, atât în partea românească cât și în cea sârbă. Canoele, biciclete și catamaranul vor fi puse la dispoziția turiștilor gratuit, prin intermediul ong-urilor și autorităților locale. Canoele se vor lansa pe apă la Moșnița și Șag, cel mai probabil, iar catamaranul urmează foarte probabil să fie pus pe Lacul Surduc. Plimbarea cu toate aceste vehicule va fi gratuită.
Prin intermediul acestui proiect transfrontalier au fost achiziționate 30 de biciclete, 12 canoe, catamaranul și mobilier urban, în valoare totală de aproape 200.000 de euro.
„Din luna iunie 2019, pe râul Timiș și în Valea acestuia, de o parte și de alta a graniței cu Republica Serbia, turiștii se vor putea bucura de facilități de petrecere a timpului și de turism oferite prin intermediul proiectului european Eco Timiș – un nou produs turistic. Mai precis, turiștii din Timiș vor avea la dispoziție biciclete, canoe și un catamaran cu care vor putea descoperi obiective turistice din județ, vor putea admira păsări în Rezervația Satchinez și în Pădurea Macedonia, unde vor fi amplasate două observatoare, iar în Valea Timișului vor putea face drumeții și plimbări cu bicicletele având ocazia să facă popas în locuri amenajate și marcate, în care vor fi amplasate bănci și umbrare, coșuri de gunoi și indicatoare pe trasee promovate prin intermediul mai multor materiale informative de tipul hărților”, transmite Delia Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș.
Alături de APDT Timiș, partenerii în acest proiect sunt Asociația Miltonia Timișoara, Centrul de voluntariat și mișcarea pentru protecția naturii Pancevo și Camera Regională de Comerț Pancevo, Serbia.
Înainte de încheierea proiectului, partenerii vor organiza „regate” și tururi de promovare a traseelor și activităților din proiect, astfel încât ele să fie cunoscute de turiști, iar APDT Timiș va promova proiectul și prin intermediul aplicației Discover Timiș.
Regata este o demonstrație de vase, un eveniment sportiv, un show nautic, care două zile se va ține în România și trei în Serbia, mai multe amănunte organizatorice urmând să fie stabilite în următoarea perioadă, competiția având loc în luna mai a anului 2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!