Replici între edilul Nicolae Robu și timișoreanul care și-a extins apartamentul din curtea Palatului cu Ancoră. Edilul-șef l-a acuzat pe acesta că a construit ilegal și nu s-a conformat amenzilor, prima sancțiune datând chiar din 2015, astfel că primăria a făcut rost de o sentință definitivă executorie de demolare.
„Eu vă recomand, având în vedere situația în care sunteți, să vă vedeți de treabă, pentru că aveți și o condamnare amânată. Nu cred că v-ar prinde bine să ajungeți să executați pedeapsa. Lăsați-ne să punem în aplicare o sentință executivă definitorie. Am mai venit aici în urma cu trei, poate chiar patru ani, cu intenția de a demola, însă nu s-a putut deoarece ați contestat la acea vreme. Între timp am parcurs toate etapele prevăzute de lege și am avut câștig de cauză noi. Dumneavoastră ați încălcat flagrant legea, într-un sit istoric, la un monument ați construit așa ceva aici. Nu suntem în țara nimănui. Suntem într-o țară în care există legi și legea e lege pentru toată lumea. Ați construit ilegal, v-ați bătut joc de o zonă istorică, prin urmare suportați consecințele. Ați sfidat legea”, i-a spus Robu proprietarului revoltat.
Edilul-șef a anunțat că toate cheltuielile de demolare vor fi suportate de proprietar. Se demolează, de fapt, doar partea din față a construcției, unde s-a amenajat un hol, însă va fi afectat și acoperișul.
„Am mai avut o descindere aici în urmă cu trei sau patru ani și am intenționat să demolăm ceea ce s-a început a construi ilegal. Nu s-a putut pentru că intervenția noastră a fost contestată și am ajuns în instanță. Atât a durat până când suntem în măsură să intervenim, să punem în aplicare o sentință definitivă în interesul municipalității. Ce s-a construit aici este o platformă, o construcție făcută pe domeniul public, într-un sit istoric, în vechiul cartier Iosefin, poziția 63 din lista de monumente istorice. Astăzi am venit cu utilaje și muncitori pentru a trece la fapte. Vreau să fie o lecție pentru toți cei care sfidează legea și construiesc de capul lor. Nu faceți așa ceva pentru a nu ajunge să suportați așa ceva. Se va trece la demolare. Dați-i drumul!”, a completat primarul Timișoarei.
Numai că sentința primăriei datează din iarna anului 2017, dar abia acum s-a trecut la treabă. Proprietarul spune că arhitectul care i-a făcut proiectul i-a dat undă verde să construiască fără autorizație, dar n-a mai putut intra ulterior în legalitate.
„Problema este că m-am dus să intru în legalitate, m-a blocat Urbanismul din rea-voință, am vrut să fiu legal. Nu a fost suficient că am fost sancționat cu amendă de 8.000 de lei, mai vine să mă și demoleze. Casa dincolo a fost construită, nu am construit-o eu, este construcție veche cumpărată cu credit bancar. Doar holul din față l-am făcut. Arhitectul care a făcut proiectul, a făcut planul mi-a adus aviz de la Monumente Istorice și mi-a zis că vine și-mi aduce și autorizație, în 2015, cu acte depuse în 2014 pentru autorizație. Prima amendă am câștigat-o în instanță, după care primăria a făcut recurs și l-am pierdut. Ca pe urmă să mă mai bage încă în două procese pe aceeași faptă, unul pe executare și unul pe penal”, a spus proprietarul, Constantin Dobre.
Proprietarul construcției ilegale a avut și o condamnare penală pentru aceeași faptă. Omul spune că a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare și 80 de ore de muncă în folosul comunității, pe care le-a și făcut.
„Am depus actele din avocat să merg să contest mai departe. Nu este soluție la tribunalul din Timișoara, voi contesta și la CEDO. Având avizele toate, arhitectul mi-a promis că-mi scoate și autorizație, având o grămadă de documente, nu le-am făcut de capul meu, nu eu am proiectat, când mi-a pus intrarea în legalitate am depus și atunci un proiect și mi-a fost respins de la Urbanism ca să nu pot intra în legalitate”, a conchis Dobre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!