Atunci când consumăm zahăr, acesta provoacă o creştere bruscă a nivelului insulinei în corp, ceea ce poate servi astfel drept catalizator pentru cancer. „Dacă se întâmplă să avem în corp o tumoare cu receptori de insulină, aceasta va fi stimulată să consume glucoza din sânge, astfel că tumoarea va creşte”, explică Cantley. Profesorul Cantley conduce un efort ştiinţific de concepere a unui medicament care să limiteze accesul celulelor canceroase la glucoza din sânge. Până atunci, însă, Cantley are un singur sfat: „Nu mâncaţi zahăr. Dacă trebuie, încercaţi să-l menţineţi la un nivel minim”. Profesorul Cantley mai spune: „eu aşa îmi trăiesc viaţa: mă feresc de zahăr”.
Am reunțat și eu la zahăr de ceva timp, iar îndulcitorul cel mai ”smart” pe care l-am gâsit în forma sa naturală, este ȘTEVIA.
- Reglează și echilibrează nivelul de zahăr din sânge, înlăturând pofta de dulce și controlând apetitul alimentar;
- Este super eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie, reglează oscilațiile zahărului din sânge, fiind excelentă în echilibrarea influențelor hormonale;
- Mai presus de toate, ștevia îndulcește și nu are calorii! Glicozidele conținute se metabolizează în corpul uman fiind astfel eliminate, fără ca vreo calorie să fie absorbită;
- Spre deosebire de zahăr, nu favorizează înmulțirea bacteriilor nesănătoase din organism, nici a ciupecilor, care pot infecta organismul cauzând probleme serioase.
- Journal of Medicinal Plant Research au descoperit că ștevia acționează ca un diuretic natural, ajutând organismul să scape de fluidele în exces, scade oboseala mentală și fizică, armonizând digestia, reglează presiunea sângelui și ajută la pierderea în greutate;
- Ștevia nu produce nici mucus în organism, așa cum face zahărul și nici nu favorizează infecțiile cu fungi sau bacterii care sunt determinate de zahăr.
- Dar, cel mai important este că ștevia ajută la scăderea poftei de dulce, echilibrând nivelul de zahăr din sânge. Efectul ei este invers decât al zahărului, chiar dacă gustul dulce este mult mai puternic. Tocmai acesta o face să fie folosită în cantitate extrem de mică, cu măsura și răbdare până la căpătarea proporțiilor care vă sunt pe gust potrivite.
Iată, o minune dulce, ce nu îngrașă, nu are calorii și aduce beneficii corpului!
Dr. Robert H. Lustig, medic endocrinolog în cadrul Universității din California- San Francisco, afirmă că efectele nocive ale zahărului constituie o criză a sănătăţii publice. „Când este vorba de crize ale sănătăţii publice este nevoie de decizii mari. Tutunul şi alcoolul oferă un exemplu excelent. Am făcut o alegere conştientă că nu putem renunţa la ele, dar am decis să limităm consumul lor. Cred că zahărul trebuie tratat exact la fel”, spune Dr. Lustig, după multele sale studii de cercetare în domeniul sănătății.
Poate că nu din prima încercare o să vă placă gustul de ștevie, dați-vă timp pentru a vă obișnui și nu uitați că zahărul rafinat este o amprentă a gustului greu de schimbat. Vă trebuie multă voință și perseverență. Dar, odată ce reușiți, un mare pas împliniți către starea de sănătate.
Material apărut în săptămânalul Agenda.
Foto ext: womensfitness.co.uk
Citiți principiile noastre de moderare aici!