Oamenii din Moşniţa Veche au decis să ne scrie după ce, spun ei, au epuizat toate posibilităţile legale de a rezolva problema cu care se confruntă, considerând că autorităţile locale sunt „suspect de nepăsătoare” şi îi protejează de fapt pe ciobani.
„Vă scriu în numele unei mici comunități din localitatea Mosniţa Veche, mai exact este vorba despre locuitorii a două străzi dintr-un cartier rezidențial aflat chiar pe <Drumul Boilor>. Apelez la dumneavoastră după ce am epuizat toate posibilitățile legale de a ne rezolva problema. Este vorba despre o stână de oi construită ilegal și abuziv în vecinătatea cartierului nostru, într-o zonă în care nu există pășune, fără niciun fel de autorizație de construcție sau alte avize de la mediu. Timp de un an, am făcut numeroase sesizări pe la toate instituțiile statului (Primăria Moşniţa, Consiliul Județean, Poliția veterinară, etc.). Toate aceste sesizări au ajuns la Primăria Moşnita, care a fost <silită> să rezolve situația, însă, în mod suspect, absolut nimic nu s-a putut face”, susţine Ciprian S., unul dintre locuitorii din zonă.
În cele din urmă, povesteşte el, s-au adunat toţi vecinii, circa 20 de persoane, şi s-au dus în audienţă la Primăria Moşniţa Nouă, în încercarea de a afla de ce nu se poate rezolva problema pe care o reclamă.
„Mesajul primarului a fost destul de clar și șocant din păcate: nu ne poate ajuta și ne sfătuiește să ne rezolvăm singuri problema (fără a ne da și soluții). Calvarul nostru astfel continuă, mirosul și mizeria sunt insuportabile, zona este plină de căpușe. Cei mai mulți dintre noi suntem oameni care ne-am mutat din oraș la casă pentru a ne bucura de aer curat, de curte, pentru a ne crește copiii într-un mediu mai liniștit, însă totul e în zadar din cauza unei situații absolut ridicole”, ne-a mai scris omul, care ne-a trimis şi câteva fotografii sugestive.
Proteste şi bătăi, primăria nu are o rezolvare…
Primarul comunei Moşniţa Nouă, Ioan Sorincău, spune că alte instituţii ale statului ar trebui să se implice în rezolvarea problemei, pentru că administraţia locală aplică degeaba amenzi.
„Ciobanul într-adevăr are un număr imens de oi, n-are teren pentru păşunat. Din păcate, ei primesc subvenţiile de la stat pe cap de animal fără să facă dovadă că nu au datorii la stat, că au teren pe care să păşuneze la numărul de oi pe care le au. Oamenii au venit şi au cumpărat terenuri când ciobanul era deja acolo, el are o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi în proprietate, pe care are casa şi stâna. Între timp, a apărut o normă de igienă care spune că stâna sau adăpostul de animale nu poate fi la mai puţin de 100 de metri de case. La ora asta este pe la 40 şi ceva de metri de case… Eu pot să îl amendez, oricum omul are datorii la primărie, nu va plăti… Pe unul dintre oamenii de acolo a încercat să îl bată, am avut proces, am câştigat procesul cu el, acum este în recurs, deci ei au bani, îşi permit, ne hărţuiesc. Eu pot să îl amendez de o mie de ori, că tot aia va face, pentru că nu ştiu cine mănâncă miei şi brânză de acolo. Eu nu”, a declarat, pentru www.tion.ro, primarul localităţii.
Sorincău spune că, până la urmă… oamenii au ştiut unde se mută. Oile erau acolo…
„Dreptatea e undeva la mijloc. Şi ei, când au venit acolo, au văzut unde vin şi vor acum ca administraţia publică locală să-l gonească pe cioban pentru ca ei să aibă condiţii bune de viaţă. Eu, săptămâna aceasta, voi sesiza Direcţia de Sănătate Publică, pentru că normele de igienă ei trebuie să le impună. Am sesizat DSV-ul, care se cam spală pe mâini la aceste acţiuni… La ora asta, în jurul Timişoarei, că e Moşniţa, că e Giroc, că e Ghiroda – ciobanii îşi fac de cap. Oamenii pot să povestească şi cum fugeau poliţiştii de la săreau caschetele încercând să prindă mieii anul trecut. Îşi băteau joc…”, a mai povestit primarul.
Edilul ne-a spus chiar că în 30 aprilie oamenii pregătesc şi o demonstraţie în faţa primăriei.
„În 30 aprilie va fi un protest, eu o să îmi fac şi eu o pancartă, mă pun acolo, strig <Jos primarul!> şi gata… Sunt solidar cu ei, dar ei fac împotriva mea. Ei încearcă să facă presiune asupra mea să ce… Să mă bat cu ciobanii? Nu pot să fac asta. Eu pot să îi amendez, trimit poliţia, am intrat peste ei… Dacă nu se implică toate instituţiile statului, să se stabilească nişte reguli – Domle, ai teren de păşunat? N-ai – roiul, du-te unde găseşti! Stâna asta ar trebui să aibă nişte fose în care să se colecteze dejecţiile, să nu miroase, nu se întâmplă nimic din toate astea. Primăria ce să facă? Să mă pun să mă bat cu el? S-a bătut cetăţeanul…”, a concluzionat Sorincău.
Rămâne de văzut cum va evolua situaţia…
Citiți principiile noastre de moderare aici!