Centenar Bănățean – Călătoria către Unire se numește proiectul celor de la Direcția Județean pentru Cultură Timiș. După ce au săpat în arhivele Muzeului Național al Unirii, istoricii direcției au reușit să afle numeroase informații despre delegații bănățeni care au efectuat acest drum în urmă cu 100 de ani.
„Un proiect care aduce în prima plan ce s-a întâmplat în perioada unirii cu participanții din zona Timișului. Proiectul se numește Centenar Bănățean – Călătorie către Unire și își propune să reconstituie drumul parcurs cu trenul de către delegații bănățeni la Alba Iulia în preajma zilei de 1 Decembrie”, a declarat, miercuri, Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură Timiș.
La rândul lui, consilierul Victor Bunoiu a dat câteva detalii interesante legate de cele întâmplate în urmă cu un secol.
„Ideea a plecat de la aceste acte care sunt mai puțin cunoscute de către publicul larg și mai mult de către specialiști. Se află în arhiva Muzeului Național al României din Alba Iulia. Credenționale se numesc ele. Practic sunt mandatele de reprezentare a delegaților din Banat care în 1918 au participat la Marea Adunare Națională. Și aici avem un exemplu: sunt acele credenționale tipizate în care sunt desemnați cinci membri care să meargă la Alba Iulia. Nu au ajuns în toate localitățile din Timiș aceste credenționale, astfel încât în multe localități avem aceste credenționale scrise de mână, dar care sunt și cele mai frumoase. Sunt lucruri scrise acolo care nu sunt în cele tipizate, adică emoții, sentimente ale locuitorilor respectivi”, a declarat Bunoiu.
Acesta a adăugat că aceste credenționale scrise de mână sunt chiar mai interesante decât cele tipizate, deoarece aruncă o lumină asupra stării de spirit de atunci. Astfel, pe credenționale oamenii au adăugat diverse gânduri, citate, chiar și poezii.
„Practic noi am identificat 42 de Unități Administrativ Teritoriale din Județul Timiș care și-au trimis reprezentanți la Alba Iulia în 1918 și sunt 270 de delegați din Banat, 182 din Timiș, 88 din Caraș-Severin. I-am identificat pe fiecare în parte cu mandatul de reprezentare. Am trimis primăriilor din Timiș scrisori prin care să își desemneze din nou reprezentanți la 100 de ani. Până în prezent 16 primării ne-au transmis nominalizații lor. În total sunt 73 de reprezentanți până în prezent”, a mai explicat Bunoiu.
Primii delegați bănățeni au plecat în urmă cu un secol, pe 27 noiembrie, însă majoritatea au luat trenul din Lugoj spre Alba Iulia pe 28 noiembrie. Asta e și data la care vor pleca și delegații actuali. În program, pe lângă întâlniri cu autoritățile locale, bănățenii vor vizita și cetatea din localitate, precum și mai multe muzee.
„Se va reface practic traseul parcurs de acești reprezentanți. Primii au plecat în 27 noiembrie, majoritatea în 28 noiembrie cu un tren care a plecat din Lugoj. În 28 noiembrie vom reface și noi traseul. Avem o garnitură specială a CFR care va fi pusă la dispoziția acestor delegați. Ne vom deplasa la Alba Iulia unde vom avea un program special cu autoritățile locale în Sala Unirii. Am tipărit din nou credenționale adaptate pentru anul 2018 în care au fost trecute numele reprezentanților din prezent care vor merge la Alba Iulia și care vor fi înmânate autorităților locale, iar apoi vor merge în arhiva Muzeului Național al Unirii”, a concluzionat Bunoiu.
Din delegația bănățeană fac parte și mai mulți primari din Timiș. Deocamdată au confirmat deplasarea edilii din Moșnița Nouă, Găvojdia, Livezile și Teremia Mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!