„Timișoara Open Culture Hackathon” a avut loc în perioada 18 – 19 aprilie. Evenimentul, care este primul de acest fel din România, și-a propus să-i provoace pe programatori și pe reprezentanții instituțiilor de cultură să dezvolte aplicații web și pentru telefonul mobil care să le ofere cetățenilor oportunitatea de a accesa cu ușurință date despre artă și cultură.
În mod normal, acest tip de informații sunt păstrate pe website-urile muzeelor, în arhive sau în colecțiile organizațiilor culturale. Acum însă ele au fost preluate de către programatori și transpuse în aplicații prietenoase și ușor de utilizat de toată lumea.
Prima aplicație pentru telefonul mobil din cadrul „hackathon-ului” este „Timișoara City Art”. Este vorba despre o platformă care conține informații despre monumentele din spațiul public. Astfel, atât timișorenii, cât și turiștii vor putea să descopere o hartă care le prezintă toate monumentele din orașul de pe Bega. De asemenea, la un click distanță, curioșii vor putea să afle informații despre realizatorii monumentelor sau perioada în care au fost construite.
„Open MarT” este un website care prezintă într-o formulă inovatoare tablourile expuse la Muzeul de Artă Timișoara. Site-ul conține informații despre peste 50 de opere de artă și permite utilizatorilor să lase comentarii despre tablourile expuse.
Tot în cadrul „Timișoara Open Culture Hackathon” a fost lansată și o colecție de cărți poștale din Bucureștiul anilor 1900, oferite de Muzeul Național de Istorie a României. Alături de acestea se găsesc și imagini din Bucureștiul de azi, prezentând modul arhitectural în care s-a schimbat capitala. De asemenea, vizitatorii website-ului pot să localizeze pe o hartă virtuală unde se găsesc clădirile prezentate în cărțile poștale sau ce s-a construit în locul lor.
Nu în ultimul rând, amatorii de artă vor avea de acum acces la „Albumul regal”. Este vorba despre o galerie cu portrete ale familiei regale, pusă la dispoziție de Arhivele Naționale. Aplicația le permite utilizatorilor să identifice membrii familiei regale și să afle lucruri inedite despre viața acestora.
Articole pe aceeași temă:
Incepe Timisoara Culture Hackathon – primul eveniment dedicat reutilizarii datelor culturale
Citiți principiile noastre de moderare aici!