La Timișoara a început a doua ediție a Bienalei de artă contemporană Art Encounters, care se desfășoară sub tema Viața – mod de întrebuințare. Timp de 5 săptămâni, timișorenii vor putea admira peste 300 de lucrări create de cei 150 de artiști, care vor participa la această a doua ediție. Lucrările vor fi expuse concomitent în 13 spații expoziționale tradiționale, cum ar fi Palatul Baroc, Casa Artelor, Bastion, dar și în spații neconvenționale, ca fostul depou de tramvaie, Fabrica de Țigări, Uzina de Apă de la Urseni.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc sâmbătă, 30 septembrie, la RATT – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, ocazie cu care a fost inaugurată și clădirea fostului depou de tramvaie din Timișoara, transformată în spațiu expozițional.
În prezența oficialităților, a iubitorilor de artă, a curatorilor evenimentului, a numeroșilor invitați, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a felicitat organizatorii bienalei și a ținut să mulțumească pentru implicare artiștilor prezenți la acest eveniment.
„Art Encounters reprezintă pentru Timișoara o inițiativă, care ajunsă la a doua ediție se consacră deja ca unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale orașului nostru. Îi felicit pe cei care au pus umărul și mulțumesc tuturor artiștilor, care dau viață acestui eveniment de mare anvergură al orașului nostru. Și, pentru că suntem într-un loc unde nu s-a mai întâmplat nimic de zeci de ani, vreau să spun ceva și despre RATT. Pentru că suntem la Muzeul Tramvaielor, amenajat de RATT. Dacă frecvent critic RATT-ul pentru calitatea serviciilor de transport în comun, pentru ceea ce a făcut în acest perimetru trebuie să laud RATT-ul. Aici a făcut dovada că poate multe și, de aceea, exigența mea va fi și mai ridicată în ceea ce privește transportul în comun. Timișoara are de acum un nou spațiu pentru cultură, un spațiu excelent, obținut prin reconversie dintr-o fostă hală a depoului de tramvaie al Timișoarei, de la începutul secolului”, ne-a declarat Robu.
Propus ca unul dintre obiectivele programului de investiții al Municipiului Timișoara și al RATT încă din anul 2015, pentru restaurare şi valorificare durabilă a patrimoniului cultural prin amenajarea unui muzeu de transport, clădirea vechiului Depou de tramvaie a fost dată oficial în folosință publicului larg, în momentul găzduirii unei părți a expoziției Art Encounters.
„Clădirea vechiului depou de tramvaie a fost proiectată în anul 1925 şi construită în anii 1926 şi 1927, având o suprafaţă totală construită de 2.169 mp. În urma expertizelor tehnice s-a stabilit necesitatea demolării acestora, proces în urma căruia s-a putut amenaja o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp, căreia îi poate fi dată o nouă destinaţie. Ca urmare a procesului de reorganizare şi modernizare a RATT aceste clădiri au devenit nefuncţionale, ele necesitând un proces de restaurare şi reabilitare, ţinând cont şi de valoarea istorică şi culturală a acestora. Valoarea totală a investiţiei Amenajare muzeu transport public «Corneliu Miklosi» este estimată la 7,4 milioane de lei fără TVA”, spuneau, la vremea respectivă, reprezentanţii municipalităţii.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1530380″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!