Primăria Timișoara a cumpărat servicii de dezinsecție printr-o procedură de achiziție directă, oferta prezentată de firma Medinet Hygiene Consulting din Arad fiind considerată cea mai bună, având prețul cel mai mic. A cerut 55 lei/hectar să scape orașul de țânțari, musculițe, căpușe și alte dăunătoare.
Medinet Hygiene Consulting se prezintă drept o firmă „de încredere în furnizarea produselor și serviciilor de control al dăunătorilor de cea mai înaltă calitate, de consultanță profesională în igiena spaţiilor comerciale şi rezidenţiale, mai exact de produse şi servicii integrate de biosecuritate”, cu „o echipă de 15 profesioniști, peste opt ani de experiență și cu peste 3.000 de clienți mulțumiți”.
La Timișoara n-a început prea bine operațiunea de dezinsecție. Întâlnirea s-a dat la ora 22, în Parcul Pădurice, loc ales de un funcționar din primărie care are în grijă de câțiva ani dezinsecția, deratizarea și dezinfecția. De ce s-a început cu sudul orașului? Pentru că acolo sunt mai multe spații verzi. Coincidență sau nu, primarul Nicolae Robu spunea chiar săptămâna trecută că are o sensibilitate mai mare la țânțari.
„Nu încălzește pe nimeni cu nimic că eu am o sensibilitate mai aparte, în orice caz peste sensibilitatea medie a cetățenilor, la înțepătura de țânțar. Nu sunt alergic, dar atâta neplăcere îmi cauzează și trag țânțarii la mine ceva incredibil… dar asta nu încălzește pe nimeni cu nimic”, explica Robu.
Miercuri seară, de la Arad a venit un singur utilaj, cu cinci muncitori care să stropească la sol. Singura mașină adusă de firma din Arad s-a stricat la scurt timp după ce s-a dat startul operațiunii și a început să scoată zgomote, așa că muncitorii arădeni au mers în afara orașului pentru a o repara. Concluzia a fost că s-a stricat o bobină, iar mașina a scos în continuare zgomote puternice. În consecință, s-a stropit mai spre marginea orașului, prin Buziașului și Soarelui.
În timpul operațiunii de miercuri seară, foarte mulți oameni au sunat la 112 și la poliție, speriați de un fum dens apărut în aer.
Reprezentanții primăriei le transmit să nu se sperie și, în cazul în care sunt la volan și nu au vizibilitate, să tragă pe dreapta și să aștepte 30 de secunde.
„Fumul care se degajă este aruncat cam la 120 de metri, în sus și în laterale, este foarte dens, dar persistă cam 30 de secunde. Rugăm șoferii să nu se sperie, aceasta este concentrația substanțelor, dacă nu au vizibilitate să se oprească puțin și să aștepte 30 de secunde, până când fumul gros dispare”, ne-a declarat viceprimarul Farkas Imre.
Pentru zilele următoare în care se face dezinsecție s-a luat decizia ca utilajele să fie flancate de două mașini cu girofare, pentru a-i atenționa pe oameni. Joi seară, ne spun reprezentanții primăriei, operațiunea va începe de la ora 21, la Grădina Zoologică, utilajele, mai multe la număr de această dată, urmând să meargă pe malul Begăi, spre zona centrală a orașului. Se va stropi în parcuri, dar și pe străzi, iar săptămâna viitoare se va merge mai mult în nordul Timișoarei.
În total, se va stropi împotriva dăunătoarelor pe o suprafață de aproape 1.026 de hectare, suma finală pusă la bătaie de primărie fiind de 124.000 de lei fără TVA, deci aproape 32.000 de euro cu tot cu TVA. Contractul este unul provizoriu, reprezentanții primăriei demarând între timp o licitație pentru găsirea unei firme care să presteze acest serviciu pentru următorii patru ani. Sunt disponibili aproape 10 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/incepe-dezinsectia-la-timisoara-va-stropi-impotriva-tantarilor-o-firma-din-arad/2032746
http://www.tion.ro/tantarii-si-capusele-ne-costa-aproape-10-milioane-de-euro-pe-4-ani-primaria-a-pornit-licitatia-si-semneaza-un-contract-scurt/2029563
Citiți principiile noastre de moderare aici!