Societatea Aquatim are în derulare la ora actuală un proiect pe fonduri europene în valoare de aproximativ 119 milioane de euro pe POS Mediu, care vizează extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş. Banii sunt, în mare parte, aproape 74%, fonduri UE nerambursabile.
Implementarea acestui proiect va însemna extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare pe aproximativ 200 de kilometri şi a conductelor de apă pe circa 100 de kilometri, construcţia a şapte noi staţii de epurare a apei uzate şi trei noi staţii de tratare a apei potabile. În proiect sunt cuprinse localităţile Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. Lucrările trebuie terminate toate în anul 2015.
În ceea ce priveşte disconfortul creat de deschiderea şantierelor, pentru că lucrările presupun restricţii de trafic, cum sunt în prezent de exemplu pe Calea Dorobanţilor şi pe strada Mareşal Constantin Prezan din Timişoara, cei de la Aquatim spun că… „nu poţi să faci omletă dacă nu spargi ouăle”.
Totodată, reprezentanţii companiei au iniţiat demersurile pentru obţinerea unei noi finanţări pe POS Mediu 2, 2014-2020, pentru investiţii pe apă-canal.
„Am depus deja la Bucureşti un proiect de 150 de milioane de euro pe întregul judeţ Timiş, prin care vrem să facem 20 de staţii noi de epurare. De ce le facem? Uniunea Europeană a venit şi cu bani, dar şi cu obligaţii. Cine nu le îndeplineşte riscă penalităţi. Finanţarea urmează să fie aprobată, dar ţinând cont de experienţa noastră nu credem că sunt şanse să nu fie aprobată. Noi pregătim de mult acest proiect. În momentul în care se aprobă vor fi doar câteva mici modificări”, a explicat directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
Necesarul de investiţii ar fi de 325 de milioane de euro, spun reprezentanţii societăţii, restul de bani urmând să vină în completare de la Consiliul Judeţean Timiş sau să fie atraşi pe alte proiecte conexe.
La capitolul alimentare cu apă sunt vizate 37 de noi staţii de tratare, reabilitarea unui număr de 8 staţii de tratare, 600 de kilometri de reţele (reabilitări şi extinderi) şi peste 300 de kilometri de aducţiuni. În ceea ce priveşte sistemul de canalizare, sunt în plan 20 de noi staţii de epurare, reabilitarea unui număr de 7 staţii, circa 1.000 de kilometri de reţele (reabilitări şi extinderi), 105 staţii de pompare şi 180 de kilometri de conducte de refulare. La final, 96% din populaţia judeţului ar urma să fie conectată la apă, iar 94% să aibă acces la serviciile de canalizare, potrivit operatorului.
Cei de la Aquatim şi-au stabilit necesarul de investiţii pentru 28 de ani de-acum încolo, adică până în 2042.
„Investim în viitorul regiunii până în 2042, avem o abordare pe termen lung. Nu poţi să te dezvolţi dacă nu ai o abordare pe termen lung. Vrem să investim 732 de milioane euro. Este o estimare, pentru că ştim ce vrem să facem în următorii ani, reţelele încep să îmbătrânească, să iasă din uz şi atunci trebuie înlocuite, este un ciclu. Ne preocupă viitorul. Este o previziune. Trebuie să ai o strategie, un masterplan. Nu poţi să te dezvolţi dacă nu ai o ţintă. Din punct de vedere managerial, uitaţi-vă la toate companiile, oraşele, ţările care nu merg… Nu au un masterplan. Asta e forţa Aquatimului, strategia”, a conchis Vlaicu.
În urma acestor investiţii ar urma să fie asigurate servicii complete de alimentare cu apă în toate comunităţile din judeţul Timiş şi servicii de apă uzată pentru aglomerările cu o populaţie sub 2.000 de locuitori, ar urma să existe sisteme de epurare cu costuri reduse şi să fie reabilitate reţelele de apă-canal. Cel puţin aşa sună planurile pe hârtie…
Citiți principiile noastre de moderare aici!