„Nu suntem condamnați să avem un oraș murdar. Timișoara va fi din nou un oraș curat”, spunea Dominic Fritz în iunie 2020. Pe atunci era în campanie electorală, iar colegii lui din USRPLUS, acum consilieri locali, acuzau fosta administrație că a încheiat un contract ilegal pentru colectarea deșeurilor vegetale, pentru că firma care a câștigat licitația nu are autorizație de mediu.
Într-un material publicat pe site-ul partidului, consilierul local Rodica Militaru atrăgea atenția, în mai 2020, că „Primăria Timișoara vrea să ne scape de rampele clandestine de gunoi cu ajutorul unei firme ce nu are nicio treabă cu strângerea deșeurilor”. Se întâmpla la scurt timp de când fosta administrație semnase contractul cu firma Transclean.
„Pentru a presta serviciile de colectare, transport, depozitare deșeuri, orice operator economic are nevoie de autorizație de mediu, pentru că trebuie să demonstreze că are unde depozita sau cum valorifica/trata deșeurile colectate, mai ales că nu sunt puține”, se arată în materialul publicat pe site-ul USR-PLUS și semnat de Rodica Militaru, care „oferă de 25 de ani consultanță în managementul mediului”.
Militaru era, la acea vreme, candidat pe lista alianței pentru Consiliul Local Timișoara, iar acum este consilier local.
Plătim în plus o altă societate
Ajungem în prezent, când am aflat, în urmă cu câteva zile, că Executivul Primăriei Timișoara a refuzat să semneze noul contractul subsecvent cu firma Transclean.
Dacă acordul-cadru a fost semnat în martie 2020, iar primul contract subsecvent tot în acea perioadă, anul acesta ar fi trebuit pusă ștampila pe al doilea contract subsecvent, valabil tot pe un an. Primul expirase în 11 martie, iar PMT a refuzat să-l semneze, motivând că există „obiecții din partea consiliului local”.
„Nu suntem încă în situația de a avea o decizie finală dacă încheiem sau nu contractul, pentru că suntem în procesul de a clarifica anumite obiecții venite din partea Consiliului Local Timișoara cu privire la autorizația de mediu a Transclean. Va exista o perioadă în care vom clarifica această temă cu juriștii primăriei și cu Agenția de Mediu. Acest serviciu va fi compensat prin Retim, în baza contractului (semnat cu ADID – n.r.)”, ne declara, în 29 martie, city managerul Timișoarei, Matei Creiveanu.
Așadar, după cinci luni de primărie, USRPLUS nu s-a lămurit cu privire la autorizația de mediu pentru Transclean, cu toate că există o hârtie de la Garda de Mediu care spune că societatea contractată de primărie nu are nevoie de această autorizație. Trebuie să menționăm și faptul că aleșii locali nu au printre atribuții verificarea contractelor primăriei.
Timișorenii au rămas cam două săptămâni cu deșeurile vegetale pe străzi, care ar fi început să fie adunate de săptămâna trecută de Retim, companie pe care primăria o plătește suplimentar pentru acest serviciu. Drept este, doar pentru o săptămână.
Cum s-a lămurit problema
Joi, la 1 aprilie, reprezentanții primăriei au reușit să semneze al doilea contract subsecvent. Se întâmpla la câteva zile de când s-a aflat de „obiecțiile venite din partea consiliului local”. Ce s-a schimbat totuși? Ne explică cei din Executivul PMT.
„Am avut un hiatus de zece zile în care am analizat din punct de vedere juridic dacă Transclean poate să presteze aceste servicii în continuare și am ajuns la concluzia că suntem în măsură să semnăm contractul. De luni până duminică se ocupă Retim, probabil ordinul de începere se va da lunea viitoare (5 aprilie – n.r.). Am analizat mai multe aspecte, cele mai multe argumente merg în direcția că ei pot să desfășoare această activitate cu autorizațiile pe care le au acum”, ne-a declarat acum city managerul Matei Creiveanu.
Transclean reîncepe așadar colectarea deșeurilor vegetale, după un program stabilit deja din noiembrie 2020. Oamenii sunt îndemnați să pună frunzele uscate în saci care să fie legați la gură, iar crengile să le lege în snopi și să le scoată în fața caselor, urmând ca frunzele și crengile să fie ridicate de mașinile societății.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XUSR mai mare mizerie!
Habarnisti in administratie!
Se dovedeste ca desi gresesc, nu sunt capabili sa-si recunoasca prostia.
Forma fara fond. Scarta, scarta pe hartie!
Sa-i spuna cineva la Rodica Militaru ca ea nu este “profesor asociat” la Poli asa cum se prezinta, pentru ca niciodata nu a fost profesor. Poate “sef de lucrari asociat”. Vad ca si “batranii” din USR mint…
Si tot pentru Rodica Militaru: problema Continental cauciucuri a fost doar de campanie (a se citi pentru fraieri)?
Vai de capetele noastre!
Inca trei ani jumate cu incapabilii si mincinosii astia, in frunte cu doNimic. Si asa a ramas de caruta Timisoara 8 ani cu orbu. Inca 4 cu doNimic si suntem faliti.
usr = incompetenta si lacomie, prostie si infumurare.
Militaru ai dat cu palma in kkt, fenomenul crengilor primavara, curatate marea majoritate din ele de pe DOMENIUL PUBLIC atentie! oamenii dupa ce va fac treaba , a primariei, voluntar mai si dati in oameni aiurea ca nu -i nimeni obligat sa faca corectii la arbori pe domeniul public , deci dupa ce lumea curata voluntar acesti arbori de pe domeniul public voi nu sunteti in strare sa veniti sa luati crengile, ati fi facut o gafa monumentala ! pe langa o gramada de crengi ….dupa cateva ziule apare si un wc si alte deseuri cam asa sta treaba unde se auna gramada omul vine si mai pune o plasa cu ceva , noroc ca sunt altii sa gandeasca si au salvat situatia.
deci.. Timisoara, are gunoi vegetal.. Semneaza un Contract cu cineva care spune.. ” va scap eu de el” .. Odata semnat NU MAI este problema Timisoarei!..dar, totusi..vine si spune..STAI sa vad ce faci cu el?..
Pai fai sesizare la garda de mediu daca crezi ca ceva nu este bun cu ce fac eii cu acest deseu..dar.. NU MAI ESTE problema ta!..
problema ta.. este sa strangi giunoiul celor care iti platesc tie taxe..
Deci se confirma ca era bun contractul semnat de Robu. Numai in campania Usr nu era bun. Incet-incet ne dam seama cat de mare este tzeapa! Astia nici sa resemneze un contract nu sunt capabili. Ce sa mai visam noi la poduri si pasaje suspendate. Sau poate asteptau sa faca firma plata … ca sa ramana in schema.