Reprezentanţii UDMR Timiş se declară dezamăgiţi de rezultatul alegerilor, dar spun că mobilizarea comunităţilor maghiare a fost mai bună decât la alegerile din 2008. Chiar dacă în 2012 au reuşit să obţină mai multe voturi decât în 2008 la Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, reprezentanţii uniunii nu au reuşit să acceadă în cele două structuri.
„Deşi eu spun că am avut o campanie mult mai reuşită decât în anii anteriori, datorită participării mult mai substanţiale a populaţiei la acest vot degeaba am strâns voturi mai multe pentru Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, tot nu am reuşit să trecem pragul şi să intrăm în cele două consilii. Din păcate, aceste voturi îmbogăţesc alte partide politice, s-a confirmat temerea că PP-DD va scoate la vot o sumedenie de persoane care probabil altfel nu s-ar fi dus la vot. Scăderea ponderii populaţiei maghiare ne-a afectat. Potrivit ultimului recensământ, populaţia maghiară a scăzut cu 30 la sută la nivelul judeţului şi cu 38 la sută la nivelul Timişoarei, iar mulţi dintre cei care s-au declarat maghiari provin din familii mixte”, a explicat preşedintele UDMR Timiş, Halasz Ferenc.
O altă surpriză neplăcută pentru UDMR a fost pierderea primăriilor din Jimbolia, Dumbrăviţa şi Uivar. La Jimbolia, Kaba Gabor avea trei mandate de primar, la Uivar, Pavel Vajda, patru mandate, iar la Dumbrăviţa, Szilagyi Geza – cinci mandate, spune Halasz. „Eu le-am mulţumit, s-a văzut activitatea şi munca lor, dar a intervenit o anumită erodare. Alegătorii nu au apreciat…”, a adăugat preşedintele UDMR Timiş.
UDMR a reuşit totuşi să îşi păstreze primarii în localităţile Dumbrava şi Otelec, să câştige Primăria Tormac şi să obţină consilieri în 19 comunităţi, faţă de 22 câte a obţinut în urma alegerilor din 2008. Mai exact, Uniunea a reuşit să câştige 37 de posturi de consilieri în urma scrutinului din 10 iunie 2012 în judeţul Timiş.
Reprezentanţii UDMR Timiş vor face săptămâna viitoare o analiză a rezultatelor pe fiecare localitate, mai ales că în toamnă urmează alegerile parlamentare.
„Anul acesta vor mai fi nişte alegeri şi este foarte clar că va trebui să mărim apetitul populaţiei maghiare de a participa la aceste alegeri şi va trebuie să vedem care sunt principalele metode şi căi prin care să ne continuăm activitatea”, a mai afirmat Halasz Ferenc.
Liderul UDMR Timiş nu intenţionează să-şi depună demisia în urma acestui scrutin, dar se va face o analiză şi la nivelul conducerii.
„Asta rămâne de văzut în viitor, o dată am renunţat deja, în 2004, după care am revenit fiindcă am fost singurul care mi-am depus candidatura, nu s-a găsit un alt întreprinzător, vom vedea, vom avea o analiză. Şi în 2004 mi s-a reproşat că mi-am dat demisia pentru că acest lucru nu rezolvă de fapt problema noastră. Avem un gust amar fiindcă aceste rezultate nu sunt proporţionale cu munca pe care am desfăşurat-o în această campanie, dar ne păstrăm optimismul pentru viitor, suntem în continuare prezenţi în 19 localităţi”, a conchis Halasz, catalogând rezultatele alegerilor ca fiind „semi-mulţumitoare” pentru UDMR.
Rezultatele finale ale alegerilor pentru Primaria Timisoara: Nicolae Robu castiga detasat
Citiți principiile noastre de moderare aici!