Conform datelor primite de la Inspectoratul Școlar, nu există unități de învățământ care să întâmpine probleme cu deschiderea sau infrastructura școlară la început de an școlar.
Ore după-masa
Una dintre cele mai bune și căutate școli din Timișoara, Generală 30, trece printr-un proces de transformare, iar cel puțin până în următorul an școlar au loc ample lucrări de extindere și modernizare. Se suplimentează cu 16 clase. Chiar și după construcția spațiilor suplimentare, școala va avea tot locuri insuficiente. Copiii vor învăța aici în containere dotate cu laboratoare și în ture de după-amiaza, momentan.
În total sunt șapte astfel de școli, cu locuri insuficiente, unde elevii vor veni în ture și după-amiaza: Colegiul Bănățean, Liceul Moisil, Carmen Sylva, C.D Loga, Generală 30, Generală 24 și Generală 19.
Conform Inspectoratului Școlar Timiș, sunt unități care vor reloca grupe, clase sau un ciclu de învățământ, pentru că marile lucrări de investiții nu au fost finalizate sau pentru că pur și simplu nu există suficient spațiu pentru toți elevii.
Din cauza lucrărilor de reabilitare, șase școli vor face modificări, astfel:
- Școala Gimnazială Lenauheim (copiii din 2 unități arondate de la grădiniță, se relocă în școală)
- Școala Primară și Grădinița Berini (funcționează în Căminul Cultural, fiind în întârziere cu lucrările pe PNDL)
- Școala Gimnazială Cărpiniș (copiii de la grădiniță, relocați în școală)
- Școala Gimnazială Foeni (grădinița se relocă în școală)
- Liceul tehnologic Biled (Grădinița PP Biled se relocă în școală)
- Liceul teoretic Buziaș (clasele de ciclu gimnazial, se relocă, parțial în liceu și în clădirea grădiniței PP)
Elevii care ar fi trebuit să învețe la următoarele școli se vor muta în alte locații:
- Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu (se relocă la Liceul de Industrie Alimentară și la Liceul Ucecom Timișoara)
- Grădinița P.P. nr. 33 Timișoara se relocă în spațiul unității arondate acesteia
- Liceul Teoretic Sfinții Kiril și Metodii Dudeștii Vechi (se relocă parțial, clasele pregătitoare, care vor merge în clădirea After School)
- Școala Gimnazială Fibiș (relocă grupele de grădiniță în apartamente puse la dispoziție de Primărie)
- Școala Gimnazială Bethausen (Grădinița Leucușești funcționează de ani de zile în After School – clădire lipită de clădirea școlii)
Școli care nu au toate autorizațiile de funcționare
Comisia Mixtă de Verificare și Control al Stadiului Pregătirii Școlilor din Timiș, convocată de prefectul Mihai Ritivoiu, arată că 98 de unități de învățământ din Timiș nu au autorizația de securitate la incendiu. Situația este neschimbată față de acum un an. Dintre unitățile de învățământ aflate în această situație, 50 au demarat totuși procedura de autorizare.
Primăriile locale trebuie să se implice în rezolvarea acestor probleme, asigurând fonduri pentru investițiile în școli, însă multe nu pot îndeplini condițiile pentru că este vorba de clădiri istorice, pentru care trebuie respectate diferite norme. Lista lor AICI.
De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș a prezentat un raport preliminar a acțiunilor de control efectuate în perioada 25 – 31 august în școli. Conform acestuia, au fost verificate din punct de vedere igienico-sanitar 20 de unități de învățământ preșcolar, școlar și universitar din municipiul Timișoara, care au avut probleme în anii anteriori. S-a constatat faptul că cinci dintre acestea nu dețin autorizație sanitară de funcționare, motiv pentru care le-a fost recomandată depunerea documentației necesare pentru obținerea acesteia. Până în momentul de față, DSP nu a făcut public numele acestor școli.
Școli cu condiții „decente”
Inspectoratul Școlar Timiș a mai transmis că în județ nu mai sunt unități de învățământ cu puncte sanitare de tip latrină. Mai există unități de învățământ cu grup sanitar în curte, dar în condiții foarte bune: apă curentă, încălzire și fose septice. Este vorba despre: P.P. Neveanu (are și în curte și în exterior), Liceul Iulia Hașdeu, Școala 4 Lugoj, Școala Gimnazială Darova, Gottlob, Pietroasa, Igriș, comuna Sânpetru Mare, Dudeștii Vechi, Bârna, Mașloc.
Anul școlar 2022/2023 începe luni, 5 septembrie. Anul școlar este structurat astfel:
- cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022; vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
- cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022; vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
- cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz; vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;
- cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023; vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
- cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.
Inspectoratul Școlar Județean Timiș a publicat lista cu numirile în funcțiile de director și de director adjunct care vor conduce din 1 septembrie unitățile de învățământ din județul Timiș, până la organizarea unui nou concurs de ocupare a funcțiilor. Vă reamintim, la concursul de anul trecut, din aproape 300 de posturi vacante, 197 de funcții de director și 92 de director adjunct au fost scoase la concurs în luna septembrie. Dintre acestea, doar 91 de director și 42 de director adjunct au fost ocupate prin concurs, restul fiind acordate prin numire și după o probă de interviu.
Sunt numiți prin avizul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Timiș 77 de directori și 40 de directori adjuncți. Durata mandatului directorilor și adjuncților numiți de la 1 septembrie este condiționată de organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere în școli.
Mult succes în noul an școlar!
Pe aceeași temă:
Directorii și adjuncții numiți de ISJ Timiș la conducerea școlilor de la 1 septembrie
Citiți principiile noastre de moderare aici!