Statuia Sf. Nepomuk din Piața Libertății sau Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk, așa cum mai este cunoscut monumentul, a fost restaurată și prezentată în toată splendoarea la sfârșitul lunii septembrie a anului 2015. Pentru alungarea porumbeilor s-au instalat dispozitive cu ultrasunete, pentru ca înaripatele să nu murdărească statuia proaspăt curăţată. Specialiștii spuneau atunci că, dacă aparatele nu vor da rezultate, atunci porumbeii vor fi mutați.
„Sunt dispozitive cu ultrasunete, recunosc că nu se integrează cu monumentul baroc, se va găsi până la urmă o soluţie. Am renunțat la varianta cu plasă, pentru că am avut discuții de la bun început, fotografii nu puteau să facă poze… Singura soluţie ar fi să mutăm porumbeii, e unica variantă deșteaptă, să nu-i mai hrănim aici, acum sursă de apă nu mai avem, a dispărut fântâna. În Paris sunt specialiști care mută porumbeii. Le pun apă și mâncare în zona în care vor să-i mute”, a mai explicat Oprescu.
Iată că mai este o vară și se împlinesc trei ani de la acest moment, iar porumbeii își fac treaba în continuare pe monumentul din Piața Libertății. Cel mai probabil, ultrasunetele nici măcar nu mai funcționează, iar de mutarea porumbeilor nu s-a mai amintit de multă vreme.
Imaginile alăturate nu mai au nevoie de niciun comentariu.
Statuia Sf. Nepomuk din Piața Libertății a fost restaurată cu 105.575 de lei fără TVA, mai exact cu peste 26.000 de euro cu tot cu TVA, de sculptorul Ion Oprescu. Monumentul din Piaţa Libertăţii a mai fost restaurat în perioada 1999-2000, tot de către artistul restaurator Oprescu. Potrivit reprezentanților primăriei, actuala compoziție statuară a fost comandată în anul 1753, la Viena, de Congregația Sf. Nepomuk și a Sfintei Fecioare Maria.
„Monumentul a fost executat la Viena de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger şi este una dintre compoziţiile sculpturale remarcabile, realizate în manieră barocă şi păstrate peste timp în oraşul nostru. Compoziţia structurală este executată din calcar de Leitha, provenit din zona Vienei, iar în alcătuirea nucleului central s-a folosit şi gresie. În perioada 1852-1853, statuia a fost mutată pe amplasamentul din faţa Porţii Transilvaniei, pe latura de vest a fortificaţiei bastionare, şi a revenit în Piaţa Libertăţii în 1969, când monumentul a fost desfăcut şi refăcut”, amintesc autorităţile locale.
Sf. Nepomuk este protectorul catolicilor din Banat.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/a-fost-restaurat-monumentul-sf-nepomuk-din-piata-libertatii-se-doreste-mutarea-porumbeilor/1577213
Citiți principiile noastre de moderare aici!