Conform Ministerului Afacerilor Interne, peste 145.000 de oameni și mai bine de 43.000 de mașini au tranzitat frontierele din România de la începutul războiului din Ucraina. 54 de ucraineni au solicitat azil. Pe întreaga perioadă a procedurii de înregistrare la frontiere, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări (IGI), precum și de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică etc. Aceștia pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 56,4%, spun autoritățile.
Sprijin și din Timiș
Și autoritățile județene s-au mobilizat pentru sprijinirea celor veniți din Ucraina. Oamenii din Timiș care doresc să sprijine familiile sau să ajute în orice fel pot trimite intențiile de sprijin la adresa de e-mail: umanitar.dsu@mai.gov.ro. Mesajele vor fi colectate și centralizate la nivelul fiecărui județ. Intențiile de ajutor pot fi comunicate și la adresa de e-mail a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției: cjccitimis@gmail.com.
„Ulterior, în funcție de solicitările primite, autoritățile vor contacta și direcționa, în cel mai scurt timp, persoanele care pot pune la dispoziție diferite tipuri de servicii. Facem un apel către cetățeni să utilizeze ca mijloc de comunicare numărul unic pentru apeluri de urgență – 112 doar în situații de urgență și nu pentru comunicarea intențiilor de sprijin umanitar”, transmit reprezentanții Prefecturii Timiș.
Și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pregătește acțiuni de sprijin umanitar pentru locuitorii orașului Cernăuți. Un comitet local de solidaritate cu victima invaziei rusești a avut loc sâmbătă, 26 februarie.
La această întâlnire au participat cca. 30 de reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale, biserici și companii din oraș, demarând campania „Timișoara pentru Ucraina”. Prin intermediul campaniei vor fi sprijiniți refugiații ucraineni care ar putea să ajungă în municipiu.
„Într-o criză umanitară cel mai important lucru este coordonarea eforturilor de ajutor. Altfel riscăm să creăm mai multe probleme decât rezolvăm. Mă bucur extrem de mult ca s-a coagulat un grup de organizații din Timișoara care vor sa se coordoneze la nivel local, sub umbrela campaniei «Timișoara pentru Ucraina». Campania se va axa pe doi piloni: trimiterea de sprijin umanitar din Timișoara la Cernăuți și Ucraina, mai ales pe baza cererilor din orașul înfrățit Cernăuți, care momentan se confruntă cu un influx de mii de refugiați, și pregătirile necesare pentru primirea refugiaților, în Timișoara”, a spus primarul Dominic Fritz.
De asemenea, mai multe asociații din România sunt solidare cu oamenii care părăsesc Ucraina în toiul războiului și ne trec granițele. Le oferă sprijin financiar, produse și servicii de ajutor. Mai multe detalii AICI.
Vă reamintim, cetățenii ucrainieni care ajung în țară nu stau în carantină – este o nouă hotărâre a CNSU.
Pe aceeași temă:
Cernăuți, orașul din Ucraina înfrățit cu Timișoara, are nevoie de ajutorul nostru
Trimite articolul
XAsta se intampla cand lasi kazarii sa iti conduca tara. Ajungi sa o pierzi.
Mama, 54 de persoane au cerut azil??? Sper ca sunt romani.
Avem datoria crestineasca sa ii ajutam pe refugiatii rusi dar nu trebuie sa ne lasam mintiti – si-au cautat-o cu lumanarea din 2014. Acum revin la patria mama.
Dacă e fără spritzzz particip și eu
-
Ajutorul umanitar nu trebuie conditionat de ideologii politice. Ori ajuti ori taci.
Cei din Odesa ar fi cerut medicamente de urgență, ciorapi, prosoape, lanterne etc. A organizat cineva colectarea și transportul unor asemenea lucruri? Pentru colectare, poate că ar putea fi adaptate punctele de strângere a hainelor, eventual ceva voluntari, dar pentru transport?
-
Da, da guvernul toate astea, oficial.
De ce nu face MAE presiuni asupra statului Ukrainian sa lase romanii blocati in Vama Siret sa se refugieze in Romania? Stiti ca sunt cozi de kilometri pe partea ucraiana si nu trece nimeni fara o spaga de cateva sute de euro? Isii bat joc de romanii nostri si acum in al 12 lea ceas cand vor ca Romania sa ii sprijine impotriva Rusiei? Ia sa nu le dam nici un ajutor pana nu ne restituie Bucovina de Nord, Nordul Maramuresului, Bugeacul, Ismailul, Insula Serpilor.
-
Ia mai taci Putin