Din puținul spațiu verde rămas în orașe, mulți dintre arborii îngrijiți de muncitorii de la spații verzi nu mai dau frunze. În Timișoara, oamenii se plâng de mulți ani de halul în care sunt făcute aceste toaletări de copaci. Primarul Dominic Fritz spunea recent că a avut întâlniri și cu peisagiștii și se lucrează la un program care să dea asigurări că toaletările arborilor sunt făcute profesionist. Una dintre principalele probleme este că nu există însă destui specialiști în acest domeniu în țară, atrăgea atenția edilul-șef.
Cei de la Greenpeace România au realizat un ghid care arată ce poți face când dai peste „drujbari ce distrug arbori care n-au făcut decât bine cartierului”.
„De cele mai multe ori, copacii nu au nevoie de toaletare. Se descurcă foarte bine fără intervenția omului, de vreo 385 de milioane de ani. Spre comparație, specia umană a apărut abia acum 300.000 de ani. Cel mai vechi organism arboricol care încă trăiește – o colonie de plopi care răsar din aceleași rădăcini – are 45.000 de ani. Cei mai bătrâni arbori individuali încă vii pe care îi cunoaștem pe Terra pot ajunge la circa 5000 de ani”, spun reprezentanții Greenpeace Romania.
Ce poți face, conform Greenpeace:
- „Intră în vorbă cu oamenii responsabili de lucrare. Abordează-i politicos — nimeni nu reacționează bine la scandal, cu atât mai puțin niște angajați prost plătiți, echipați cu drujbe, care „își fac doar treaba”. E posibil să-i întărâți și să se răzbune și mai tare.
- Cere-le să-ți indice specialistul care ar trebui, conform legii, să însoțească campaniile de toaletare și să dea indicații privind ramurile care pot fi îndepărtate fără a pune în pericol viața copacului. Dacă acesta lipsește, cere să vorbești cu șeful de echipă.
- Cere-i avizul de toaletare. Întreabă cât de mult va fi tăiat din arbore. Fă-o pe loc, nu amâna, căci nimeni nu va face asta în locul tău. Ai dreptul să faci asta, spațiul verde e un bun comun în lipsa căruia suntem cu toții mai bolnavi. Trebuie să știi că, în mod normal, pot îndepărta maxim 15% din potențialul folar al arborelui.
- Sună la Primărie și verifică dacă, într-adevăr, a fost emis un aviz pentru zona în care se fac tăieri. Cere numărul de înregistrare și perioada de valabilitate.
- În cazul în care echipa de toaletare refuză să îți arate avizul, ai verificat deja la Primărie și ți-au confirmat că nu a fost emis niciun aviz în zona respectivă sau echipa nu este coordonată de un specialist în teren, sună imediat la 112, explică situația și cere Poliției să intervină rapid!
- Dacă au aviz, însă tăierile sunt foarte agresive (peste 1/3 din înălțimea arborelui, îndepărtarea coroanei sau a unor ramuri foarte groase, dar evident sănătoase, nu uscate), solicită reprezentanților Direcției de Mediu a Primăriei să se deplaseze la fața locului pentru a evalua situația”.
În sesizare trebuie să se menționeze și problemele observate. De exemplu, se poate scrie:
„La adresa ________________ se taie cu drujba fără discernământ sau cunoștințe de botanică și rămân în urmă cioturi mutilate care pot crea probleme mult mai mari pe viitor (creștere necontrolată, uscare, infestare șamd). Cel mai important lucru e să nu rămâi indiferent — arborii cresc greu, dar tu îi poți salva rapid. Ia atitudine înainte ca drujba să reteze copacul care te-a însoțit întreaga viață!”, conchid cei de la Greenpeace.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xpune-te cu dorel, cu primaria si cu statul roman, de parca n-ai altceva mai bun de facut decat sa te alegi cu interlopi care iti dau foc la casa
Foarte frumos, ce facem insa atunci cand prin deciziile luate este afectata capcaitatea copacului de a se autosustine? De ex. cand este totul betonat/asfaltat in jurul sau si apa de ploaie si asa tot mai putina nu mai ajunge la radacina iar copacul moare incet asa cum se intampla cu platanul de la piciorul podului Episcopilor/Saguna/Mihai Viteazu. Sau cand in Parcul Poporului/Regina Maria se ia decizia ingroparii tevii de agent primar al Colterm chiar pe la radacina unui larice monumental iar acesta se usuca in urmatorul an. Sau cand in acelasi parc se ia decizia creerii sistemului de irigare (nefunctional) care afecteaza panza freatica si provoaca uscarea a doua tise care vorba Greenpeace se descurcau bine-merci fara ajutorul uman. Daca exista in cadrul PMT un serviciu care se ocupa de spatiile verzi ale orasului cred ca putem spune ca in ultimii ani s-a multumit la incasarea salariului.
Articol absurd, care risca sa puna oameni in pericol. Aici nu e tara cu lume calma sau ametita de terapie si medicamente de nervi, toti sunt cu stress si gata sa bubuie. Sfatul sa te pui pe discutii si remedieri unu la unu este periculos. Plus, nu inteleg – plecam de la ideea ca toti care sunt platiti de la buget sa faca ceva o fac amptoastelea si continua sa isi ia banii, si cetatenii tr sa le corecteze greselile? Adica sa faca treaba altor bugetari, care iau bani degeaba ca sa verifice si opreasca ce e aiurea? Chiar si presa ar putea inaintea cetatenilor sa se implice, mergeti la fata locului si discutati cu drujbarii. Vedeti cum merge… Chiar asa, ajungem ca nimic da nu se faca de cei platitu pt asta, doar voluntarii sa fie bagati la inaintare? Si nu, discutiile cu aia trimisi cu drujba in mana sa taie copacii nu decurg niciodata calm cand le zici ca isi fac inadecvat treaba. Mai bine ii lasati in pace si aia e.
Rusine Horticula, Rusine Directiei de mediu din primarie condusa de eternul Bere si rusine Primariei!
Vai dar nu pot sa cred permite dl Fritz taierea arborilor ? Aveam impresia ca aceasta indelednicire era apanajul lui Lae. La modul serios, unii arbori ( cei batrani si/sau bolnavi) trebuie taiati.
Pentru siguranta oamenilor, arborii din orase ar trebui mentinuti la maxim 7-8 m inaltime. Ca sa fie un risc mult mai mic de accidente in timpul furtunilor. Si cei batrani, chiar daca au valoare sentimentala pentru unii, trebuie inlocuiti pentru ca e greu de stiut cat de sanatoasa e structura.
Locul arborilor mai mari este in padure sau gradini botanice.
Iar cei care vor arbori batrani si uriasi sa semneze fiecare o declaratie ca sunt singurii responsabili in caz de nenorociri si se obliga sa plateasca toate despagubirile.