„În astfel de situaţii, ISU Timiş participă cu toate forţele şi mijloacele pe care le are în dotare. Noi ne ocupăm de evacuarea şi salvarea persoanelor şi animalelor din medii ostile vieţii şi, bineînţeles, de limitarea şi stingerea incendiilor care pot să izbucnească în cazul unui cutremur”, spune purtătoarea de cuvânt a ISU Banat, Sindia Vlaia. Potrivit acesteia, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Timiş există un plan de intervenţie în caz de cutremur, realizat tocmai pentru a putea fi mobilizate toate forţele în cazul unei catastrofe.
Mai mult decât atât, periodic, pompierii fac acţiuni de prevenire în primăriile şi şcolile din judeţ, pentru a informa populaţia cum să se protejeze.
Toate acţiunile sunt coordonate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care apelează la Grupul de Suport Tehnic, din care fac parte operatori economici care au utilajele necesare intervenţiilor în caz de cutremur.
Ce ne sfătuiesc pompierii să facem în caz de cutremur:
La prima mişcare a pământului, dacă sunteţi într-o clădire, pentru a vă proteja de căderile de obiecte (televizor, etajere, geamuri sparte, etc.) adăpostiţi-vă sub o masă, un pat, etc.
Nu părăsiţi clădirea pe timpul cutremurului! Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri şi cabluri electrice; dacă nu puteţi, adăpostiţi-vă sub un paravan.
Dacă sunteţi în maşină, opriţi la distanţă de construcţii şi cabluri electrice şi rămâneţi în vehicul, pentru a vă proteja de căderile unor părţi de construcţie şi cabluri electrice.
După prima replică, ascultaţi posturile de radio – pentru a cunoaşte instrucţiunile de urmat. Aveţi grijă să nu existe nicio flacără sau ţigară aprinsă. Pentru a evita orice risc de explozie sau incendiu, opriţi gazul şi electricitatea.
Evacuaţi locul în care vă aflaţi, luând cu dumneavoastră actele de identitate, un radio cu baterii, o lanternă şi baterii de schimb, îmbrăcăminte călduroasă, medicamentele personale – pentru a aştepta forţele de intervenţie. Nu folosiţi liftul – pentru a evita să rămâneţi blocaţi.
Nu intraţi într-o clădire afectată – pentru a evita accidentele determinate de căderea unor părţi de zidărie.
În timpul cutremurului:
– Adăpostiţi-vă sub o mobilă solidă!
– Îndepărtaţi-vă de clădire!
După seism:
– Opriţi electricitatea şi gazul!
– Ascultaţi posturile de radio pentru a cunoaşte instrucţiunile de urmat!
– Evacuaţi clădirea!
– Nu vă duceţi la şcoală să vă luaţi copiii: şcoala se ocupă de ei!
Codruţa Călărăşanu
Citiți principiile noastre de moderare aici!