Orice persoană deține “gena economisirii”, numai că nu toți oamenii reușesc să o evidențieze așa cum trebuie; de aceea, economisirea poate fi învață, însușită și apoi transformată într-o deprindere (un obicei bun).
Cum să procedez pentru a economisi pe termen lung?
Vei reuși să strângi bani în momentul în care nivelul cheltuielilor tale zilnice, săptămânale și lunare va avea un cuantum mult mai scăzut decât valoarea veniturilor încasate. Sau, în cazul în care baza de câștiguri crește în mod exponențial și invers proporțional cu valoarea cheltuielilor (acestea se diminuează sau se mențin la un nivel constant).
Pentru a reuși acest lucru este nevoie de identificarea exactă a nevoilor personale sau ale familiei și alegerea acelor articole care să îți ofere nu doar posibilitatea de a economisi prin prețul acestora (economisire pe termen scurt), ci și raportat la calitatea lor (economisire pe termen lung).
- Alege acele produse care oferă un raport preț-calitate echilibrat, pentru că nu toate articolele care sunt ieftine sunt de calitate, iar nu toate obiectele de calitate au un preț care să fie avantajos în vedere economisirii;
- Stabilește care este nivelul de utilitate al unui produs în economia ta lunară și structurează-ți coșul zilnic de cumpărături în funcție de avantajele oferite de acele produse (mai ales în cazul mâncării și al obiectelor de uz general);
- Investește în calitate, iar nu în cantitate, fiindcă o promoție cu prețuri reduse nu îți oferă posibilitatea de a economisi decât dacă raportul dintre caracteristicile produsului și prețul acestora este în favoarea ta;
- Învață să-ți restrângi nivelul nevoilor strict la ceea ce îți este necesar – de exemplu, nu ai nevoie de internet de bandă largă la viteze foarte mari, dacă nu urmărești online emisiuni, filme sau ai nevoie de acesta pentru serviciu. În acest caz, optează pentru o opțiune cu viteză mai mică, dar care îți oferă avantajul de a economisi pe termen lung, la prețul de abonament;
- Caută alternative care să-ți permită să faci economii – cum ar fi, de exemplu, să renunți la abonamentul TV și să urmărești transmisiunile live de pe internet al posturilor de televiziune care te interesează.
Precum în cazul împrumuturilor de consum ieftine (halpa kulutusluotto), ideea de bază este să te informezi, să analizezi și apoi să alegi – de fapt, economisirea în mod corect înseamnă să alegi exact ceea ce îți face bine și-ți oferă avantaje, la prețurile cele mai scăzute, dar care să ofere un raport echilibrat între costuri și calitatea produsului.
Atunci când îți vei însuși un astfel de mod de a gândi și de a analiza perspectiva lucrurilor, abia atunci vei putea să spui că ai început să economisești în mod corect!
(10078)
Citiți principiile noastre de moderare aici!