Peste două sute de viruşi pot provoca obişnuitele răceli. În mod obişnuit, aceştia sunt ţinuţi la distanţă de sistemul imunitar, dar atunci când rezistenţa este scăzută, pot interveni răcelile. Adulţii pot răci o dată, de două ori pe an, în timpul iernii, copii chiar mai des, deoarece sistemul lor imunitar nu şi-a creat rezistenţă la tulpinile viruşilor specifici răcelii.
Pentru a preveni răcelile este nevoie de o dietă echilibrată,m bogată în vitamina C şi săracă în zaharuri. Ar mai fi de evitat factorii care diminuează funcţia imunitară, şi anume: stresul, lipsa de somn, consumul excesiv de cafea şi alcool. Mâinile trebuiesc şi ele să fie frecvent spălate, deoarece viruşii sunt răspândiţi adesea prin contactul mâinilor.
Calmarea, în general, a unei răceli, se face luând următoarele măsuri:
1. Staţi într-un loc călduros, bine aerisit şi cu aerul suficient de umed
2. Mâncaţi alimente uşoare, bogate în vitamine: supele de zarzavat şi de pui sunt ideale
3. Beţi lichide multe, excluzând însă băuturile conţinând zahăr, cofeină sau alcool.
4. Este important totuşi să apelaţi la sfatul unui medic atunci când aveţi temperatură mai mult de două zile, dureri de urechi sau facială, dacă aveţi o tuse serioasă cu expectoraţie abundentă şi cu apăsare în piept.
Citiți principiile noastre de moderare aici!