Conform cifrelor oficiale, județul Timiș are un șomaj extrem de mic, de aproximativ 0.8 – 0.9%. Acest lucru le îngreunează celor mai mulți investitori din zonă planurile de a deschide noi afaceri, sau de a le extinde pe cele deja existente. Tocmai de aceea, unii dintre ei au început deja să recruteze angajați din țări din afara Uniunii Europene, din țări precum India, Nepal, UAE, Gambia, Pakistan sau Vienam. Ce lucruri au avut în vedere atunci când și-au recrutat angajați care nu au plecat după câteva săptămâni? Ne spun cei de la GlobalWorker, companie specializată în recrutare internațională.
„Noi oferim servicii complete pe partea de imigrări. Fie că vorbim despre recrutarea propriu-zisă sau despre documentația pentru obținerea avizului de muncă și a permisului de ședere, aplicațiile pentru viză sau chiar aplicațiile pentru reîntregirea familiei – în cazul angajaților care au decis să rămână definitiv în România, noi acoperim toată procedura. Am stabilit deja proceduri clare cu partenerii noștri din Nepal, India, Sri Lanka, Filipine, UAE, Gambia, Pakistan, Bangladesh și Vietnam, iar în acest fel reușim să găsim angajați serioși. Sunt o mulțime de agenții locale în țările respective care nu filtrează suficient de bine candidații. Cred că ăsta este unul dintre elementele cheie, parteneri internaționali de încredere”, spune Alexandru Andrițoiu, managerul GlobalWorker, cu sediul în Timișoara.
Procesul de recrutare poate fi chiar programat. Angajatorul poate alege să recruteze din țări ai căror cetățeni obțin viză rapid în România, iar dacă nu se grăbește și are nevoie de personal foarte specializat poate recruta din țări pentru ai căror cetățeni procedura de obținere a vizei poate dura și șase luni.
„Recrutăm personal calificat constant din Nepal, India, Sri Lanka, Filipine, UAE, Gambia, iar la cerere din Pakistan, Bangladesh și Vietnam. De asemenea, am asistat angajatori care și-au recrutat pe cont propriu personal din Cuba, Venezuela, Qatar, Thailanda, Costa Rica, Turcia, Taiwan sau China.
Angajatorul ne explică de obicei ce deficit de forță de muncă are (operatori CNC, sudori, mașiniști, muncitori în agricultură, bucătari, ajutor de bucătari, ospătari, grădinari, șoferi de taxi, personal pentru curățenie, etc.), iar noi găsim candidații potriviți în funcție de timpul de așteptare specificat. Dacă trebuie să angajeze personal în 3 luni, îi aducem dintr-o țară unde procesul de obținere a vizei durează mai puțin. Dacă își dorește personal calificat pentru o anumită poziție, mai tehnică, timpii de așteptare pot ajuge și la șase luni”, explică Alexandru Andrițoiu.
Unii dintre angajații străini veniți de pe alte continente au probleme cu acomodarea la noile locuri de muncă. Tocmai de aceea este important ca în timpul procesului de selecție candidații să fie verificați riguros.
„Cum reușim să aducem personal care nu pleacă de la angajator în primele săptămâni sau luni? Ne bazăm pe experiență și parteneriate solide. Noi am filtrat în cei patru ani de activitate agențiile străine care ne furnizează personalul și colaborăm doar cu cei care reușesc să selecteze personal serios. Este un proces foarte dificil, este greu să intuim ce aspirații are fiecare angajat.
Selecția viitorilor angajați se face în baza probelor de muncă și a interviurilor online, în care participă angajatorul și potențialul candidat. O dată ajunși în țară, noi oferim, la cerere, cursuri de limba română, pentru că dorim să facilităm procesul de adaptare la noua cultură”, povestește Alexandru Andrițoiu, managerul GlobalWorker.
GlobalWorker colaborează cu angajatori la nivel național. Cei mai mulți dintre parteneri localizați în Timișoara și în județul Timiș.
(2162)
Citiți principiile noastre de moderare aici!