Miercuri, 28 aprilie, CNSU a adoptat Hotărârea numărul 25, potrivit căreia Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pot emite un ordin comun pentru reluarea anului școlar în condiții de siguranță. Printre prevederi se numără:
- permiterea participării zilnice cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă;
- permiterii participării zilnice cu prezența fizică la cursuri a întregului efectiv al claselor a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal;
- permiterea organizării orelor remediale, cu prezența fizică.
Aceste lucruri vor fi valabile în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
„A apărut o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care prevede posibilitatea de a reveni la școală în efective complete pentru anumite categorii. Mai ales pentru clasele terminale și cei din învățământul special, pentru copiii cu cerințe speciale. Astăzi (joi – n.r.) vom hotărî, avem și Consiliul de Administrație, și, în funcție de rata de infectare pe OAT-uri, sigur vom hotărî și scenariile, în urma propunerilor venite de la școli. (…) Situații majore par să nu fie. Rata de infectare pe Timișoara, ca să dăm un exemplu, comparativ cu ce s-a întamplat ieri (miercuri – n.r.), din câte știu, a fost 2,43, asta înseamnă scenariul 2. Adică copiii de grădiniță, clasele primare și clasele terminale vor veni la școală efectiv complet”, ne-a declarat Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct de Timiș.
CJSU se reunește sâmbătă
Elevii din celelalte clase se vor întoarce la școală potrivit scenariilor verde, galben, roșu. Conform Inspectoratului Școlar General Timiș, se vor respecta aceleași proceduri ca și până acum: unitățile de învățământ trimit Consiliului de Administrație hotărârile după care vor funcționa, pe baza ratei de incidență. După aprobarea scenariului, este nevoie de avizarea din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș (DSP), urmând a fi înaintate către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).
„Rămânem în același registru al procedurilor pe care le-am avut și până acum și anume: joi (29 aprilie – n.r.), unitățile de învățământ vor transmite până la ora 11:30 hotărârile Consiliului de Administrație în care funcționează școala în baza indicelui la nivelul comunității. Vineri este zi liberă și, ca atare, am decalat această organizare în Consiliul de Administrație cu o zi mai devreme. În urma aprobării scenariului, vom înainta spre avizare la DSP, urmând a le înainta către CJSU”, a explicat Marin Popescu, inspector școlar general de Timiș.
Solicitările vor ajunge la CJSU, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență urmează să decidă, sâmbătă, după ce scenarii vor funcționa școlile din județ.
„Dacă nu joi, probabil că sâmbătă am vrea să introducem în CJSU solicitările venite din partea noastră, bazate pe scenariile stabilite la nivelul unităților de învățământ, astfel încât sâmbătă să anunțăm părinții și elevii despre debutul școlii după vacanță, în scenariile în care au fost aprobate de CJSU”, a mai spus Marin Popescu.
Hotărârile vor fi valabile o săptămână, până vinerea viitoare, urmând a avea loc o altă ședință pentru a se stabili cum vor funcționa școlile mai departe.
Scenariul 1 (verde): preșcolarii și toți elevii merg la școală.
Scenariul 2 (galben): merg fizic în unitățile de învățământ preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal. Ceilalți elevi participă în sistem online la ore.
Scenariul 3 (roșu): merg fizic în unitățile de învățământ preșcolarii și elevii din învățământul primar. Jumătate din elevii din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal) merg fizic, iar ceilalți elevi din alți ani de studiu studiază în online.
Regulile rămân valabile
Inspectorul școlar general spune că părinții trebuie să fie atenți la copiii lor. Dacă aceștia tușesc, au febră, să nu fie trimiși la școală.
„Este foarte important să fim responsabili noi, părinții, într-o relație cu unitatea de învățământ și mă refer aici la colegii ceilalți și la profesori. Dacă facem un triaj epidemiologic ne dăm seama de starea de sănătate a copilului de acasă, (…) e clar că dacă are o stare apatică, dacă are temperatură, dacă tușește, dacă ii curge nasul… Părinții își cunosc foarte bine copiii. Sigur că avem această cultură din trecut de a-l trimite la școală, chiar dacă avea aceste mici simptome, trebuie încet s-o eliminăm”, transmite Marin Popescu.
Dacă elevii vor reveni în bănci, este important să se dezinfecteze pe mâini, să calce pe covorul cu clor de la intrare, să poarte mască și să respecte circuitul de intrare în clasă.
„Este foarte important să se respecte circuitele, dezinfecția la intrarea în unitatea de învățământ pe mâini, să calce pe acel covoraș cu clor, să poarte masca, să respecte circuitul de intrare în clasă, distanțarea fizică în clasă este, de asemenea, foarte importantă. E clar că unitățile de învățământ au această rutină și aceste circuite sunt deja gândite de foarte mult timp și rutina există. Unitățile de învățământ sunt pregătite pentru revenirea la școală și din perspectiva materialelor și a echipamentelor, a circuitelor, a sălilor de clasă, a izolatoarelor, a acelor încăperi în care, dacă există simptome, copii sunt duși în zona acestui izolator, se anunță familia, se aplică test dacă familia este de acord”, mai spune inspectorul școlar general.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XSi uite asa cand era sa scapam de valul 3 o sa mai avem o “cocoasa”. Relaxarea de sarbatori + redeschiderea scolilor vor aduce din nou peste 1400 de bolnavi la ATI si un nou reord de decese. Am mai trait scenariul asta de doua ori pana acum, chiar nu asimilam nimic?
Redeschidere dupa rate de incidenta ce reflecta ce au facut oamenii cu doua saptamani in urma fata de data redeschiderii din 5… numai “bine” cat sa expuna orbeste pe toti cei care circula si se intalnesc datorita scolarizarii la efectele socializarii in masa din ultimele 10-1 zile. Fix cum au facut si dupa alegeri, acum fac dupa relaxarea neoficiala dinaintea Pastelui. Daca e problema, nu va da nimeni socoteala, ba mai arunca responsabilitatea iar pe restaurante, terase si sali de pacanele si fitness. Asta pentru ca nimeni nu vrea sa recunoasca efectele circulatiei si gruparii datorate scolarizarii fizice, la nivel de comunitate. Nu au scos pana acum in nicio tura cifre reale, nu au facut publice rezultatele fortarii cu scoala fizica de pana acum – sunt prea multi bani in joc, plus le e frica sa nu li se clatine scaunele cand iar isi manifesta nemultumirea parintii care nu au unde isi lasa copiii in grija cat sunt la lucru… Pentru unii tot anul a fost online, hai sa isi bata joc acum, pentru 4 saptamani, cat sa le iasa bine la imagine si capital politic. Fragmentarea masurilor la nivel local este doar un mod de pasare a responsabilitatii in plus. Isi bat joc – ce educatie esentiala se deruleaza in cele 4 saptamani ramase din anul scolar, pentru majoritatea elevilor?! Insa 4 saptamani de plimbat zilnic cu transportul in comun si stat ore in sir nas in nas, fie si cu masti, in clase… Riscul este mare, si se forteaza nejustificat, din nou.