Ai crede dacă ți-aș spune că eu și copilul meu am făcut toate acestea și am trăit lucruri mult mai magice. Cum? Da, ați ghicit bine. Prin intermediul unor cărți uimitoare. Există un citat al celebrei autoare Jhumpa Lahiri care spune: „Asta e chestia cu cărțile. Ele te lasă să călătorești fără să-ți miști picioarele.”
Este exact ceea ce sunt menite să facă cărțile de povești pentru copii. Ele deschid ușa către o lume cu totul nouă pentru copii. Prin intermediul cuvintelor autorului/scriitorului poți să te plimbi cu imaginația ta și să călătorești oriunde.
Selectarea cărților de povești potrivite din librărie este importantă, deoarece acestea îi vor conduce pe copii pe calea de a învăța și de a explora lucruri noi. Le construiește vocabularul, le stârnește imaginația și curiozitatea. De asemenea, cărțile le creează amintiri minunate pe care le vor prețui pentru mult timp.
Care sunt diferitele tipuri de cărți de povești?
Cărțile de povești pentru copii aparțin, în principal, genului ficțiune sau ficțiune bazată pe povești adevărate/viață. Acestea încearcă să îi învețe pe copii să privească lumea ca pe un loc fericit și cum să facă față situațiilor dificile și dezamăgitoare. De obicei, finalul preferat este „fericiți până la adânci bătrâneți”.
Cărțile de povești pentru copii pot fi clasificate, în linii mari, după cum urmează:
Cărți interactive pentru copii
Vârsta recomandată: 0-3 ani. Aceste cărți au pagini rezistente și multe elemente interactive, cum ar fi atingere și pipăit, sunete, păpuși cu degetul, imagini mari și litere.
Cărți cu povești ilustrate pentru copii
Vârsta recomandată: 2-5 ani. Aceste cărți de povești sunt concepute pentru copiii mici și preșcolari. Ele sunt în principiu interactive prin natura lor, au o mulțime de ilustrații colorate. cuprind acțiuni precum Lift-the-flap, Pop-up, marionete de mână, au un aspect de jucărie. Unele cărți includ, de asemenea, o pagină sau două de activități, cum ar fi autocolante, colorare, detectarea diferențelor, trasare. Aceste cărți au texte minime, care sunt repetitive și cu rime.
Cititori timpurii
Vârsta recomandată: 4-6 ani. Acestea sunt cărți de povești de citit/citit cu voce tare, cu ilustrații atractive, text poetic simplu sau versuri. Sunt cărți tematice, cărți de povești cu personaje celebre din desene animate. Acestea sunt concepute pentru a-i învăța pe copii cum să identifice și să citească/pronunțe cuvintele. De asemenea, ei învață să asocieze sensul cuvintelor și propozițiilor.
Cititori tineri
Vârsta recomandată: 6-8 ani. Aceste cărți sunt concepute ca cărți pe capitole cu imagini limitate, povești simple pentru a îmbunătăți abilitățile de lectură și vocabularul. Ilustrațiile date ici și colo sunt doar pentru a stimula imaginația cititorului. Aceste cărți de povești sunt create astfel încât să se dezvolte creativitatea și imaginația copilului. Aceștia învață să vizualizeze personajele și scenele conform punctului lor de vedere.
Tineri adulți
Vârsta recomandată: 7-12 ani. Acestea sunt cărți cu o poveste puternică, în principal ficțiune cu personaje interesante, cărți tematice.
Cărți non-ficțiune:
În afară de acestea, există cărți non-ficțiune care se bazează pe fapte și vorbesc despre lucrurile din jurul nostru. Acestea sunt cărți care tratează subiecte precum știință, natură și biologie, planeta și sistemul solar/spațiul cosmic, biografii ale unor persoane celebre, construcții și vehicule de transport, aparate electronice și electrice și multe alte subiecte legate de viața reală.
Cărțile non-ficțiune sunt, de asemenea, disponibile în diferite formate pentru a se adresa tuturor categoriilor de vârstă, conform categoriilor de cărți menționate mai sus, chiar si in librarii online. De ex: Există cărți interactive de carton, cărți cu clape de ridicat, cărți cu ilustrații creative, precum și enciclopedii pentru copii pe teme legate de Pământ. În mod similar, există cărți și pe alte teme.
Când și cum să le prezentăm copiilor cărți de povești?
Introducerea cărților la copii este o alegere personală a părinților. Unii părinți introduc cărțile încă de la 6 luni, în timp ce alții așteaptă până când copilul se arată interesat să încerce să înțeleagă sunetele și obiectele din jurul său.
Nu există o vârstă prestabilită pentru a începe să le citiți copiilor. Citirea cu voce tare pentru bebeluși îi face să recunoască și să urmărească tonul vocii dumneavoastră. Cititul cu modularea vocii îi ajută să înțeleagă semnificația diferitelor sunete și le dezvoltă înțelegerea limbajului și îmbunătățește mai repede abilitățile de comunicare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!