Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casă, întrucât acolo vei petrece multe ore pe zi odihnindu-te și adunând energie pentru a doua zi. Studiile arată că, atunci când dormim, recuperăm până la 90% din puterea noastră fizică și psihică, adică aproape toată energia necesară pentru a face față la ceea ce ne așteaptă a doua zi. Acesta este motivul pentru care confortul somnului este atât de crucial. Dormitorul trebuie decorat în așa fel încât să ne ajute să ne relaxăm și să creăm condiții optime în spațiul nostru de dormit.
Un pat dormitor confortabil în cifre
Pentru ca patul să fie confortabil, acesta trebuie să aibă măsurătorile adecvate: cel puțin 90 cm lățime pentru patul de o persoană și 160 cm pentru patul dublu. În ceea ce privește lungimea, este indicat să alegem un pat care să fie cu cel puțin 25 cm mai lung decât înălțimea noastră.
Și înălțimea mobilierului este, de asemenea, esențială: patul trebuie să fie cu cel puțin 30 cm deasupra podelei pentru a permite o circulație adecvată a aerului. Dar înălțimea ideală este de aproximativ 40-50 cm, iar pentru persoanele în vârstă – chiar și 60 cm, ceea ce le permite să se ridice mai ușor din pat.
Ce este important este invizibil pentru ochi: arcuri și saltea
Nu există o saltea ideală pentru toți oamenii. Atunci când alegi una bună pentru tine, trebuie să o încerci, adică să te întinzi și să experimentezi pozițiile în care dormi de obicei. Când dormi pe lateral, coloana vertebrală trebuie menținută dreaptă și când dormi pe spate, ea trebuie să stea în formă de „S”, astfel încât să poți pune mâinile sub spate. Persoanele alergice ar trebui să opteze pentru o saltea naturală din latex cu o structură poroasă care facilitează circulația aerului. Și pentru un pat dormitor dublu merită să alegi cu atenție: unele au sisteme de arcuri independente care minimizează efectul reflex produs de mișcările partenerului nostru.
Un rol fundamental în odihna noastră îl joacă și somiera sau cadrul, adică suportul de pat dormitor format din structură și barele transversale, pe care punem salteaua. Aceasta absoarbe forța mișcărilor și permit saltelei să se adapteze mai bine la forma corpului. Cea mai ieftină dar mai puțin favorabilă opțiune este o somieră plată. În schimb, o alternativă mult mai bună este o bază de pat cu lamele ușor înclinate și flexibile, distribuite în așa fel încât distanța dintre ele să nu fie mai mare de 4 cm.
Sfaturi pentru alegerea unui pat dormitor
Depozitare: alegerea unui pat dormitor care include spațiu de depozitare este una dintre cele mai bune decizii, indiferent dacă este vorba de o canapea sau un pat care are sertare sub. Spațiul respectiv va fi excelent pentru depozitarea așternuturilor, de exemplu.
Fermitate: odihna ușoară este cel mai important lucru pe care ți-l poate oferi un pat dormitor, așa că aruncă o privire atentă asupra fermității sale, care trebuie să fie uniformă pe toată suprafața.
Măsurători: acestea depind de spațiul disponibil în cameră și de câte persoane vor dormi în pat, deși oricând poți alege cu ușurință cel mai mare pat dormitor, pentru a fi sigur. Având în vedere că patul este cel mai important element din dormitor, acordă-i spațiul necesar și mută orice altceva.
Stil: este, de asemenea, important să ții cont de stil, deoarece trebuie să se potrivească perfect stilului decorativ pe care îl dorim pentru dormitor. Astăzi există o mare varietate de modele pe piață, deci trebuie pur și simplu să fii ghidat de gusturile și nevoile tale.
Tipul de pat: un pat de o persoană, un pat cu baldachin, un pat supraetajat, un pat japonez, există multe tipuri din care poți alege și care, la fel ca stilul lor, vor depinde de ceea ce îți place cel mai mult pentru acea cameră.
(502)
Citiți principiile noastre de moderare aici!