Ca dovadă că se pot face bani din… orice, pentru al cincilea an consecutiv, reprezentanţii principalului producător de carne de porc din Banat au obţinut recolte peste media realizată pe ţară, pe unul dintre cele 14 loturi experimentale cultivate cu porumb hibrid Pioneer şi fertilizate organic de către companie, în localitatea Jimbolia.
Productivitatea realizată ca urmare a recoltării lotului demonstrativ a fost de 9,2 tone de porumb la hectar, mult peste media recoltelor obţinute în acest an în România, în condiţiile speciale de secetă care au afectat culturile agricole şi, în special, culturile de porumb.
După această perioadă de cinci ani în care noua soluţie naturală a înlocuit clasicele substanţe chimice folosite pentru fertilizarea se pare că noua modalitate începe să fie apreciată încet, dar sigur, de fermieri. Sevel Valean, unul dintre agricultorii locali din Jimbolia, cu care compania care a furnizat îngrăşământul natural colaborează încă din 2010 în cadrul programului de fertilizare organică apreciază rezultatele obţinute cu noua modalitate de cultivare a pământului. „Fertilizantul organic chiar dă rezultate: este natural, mai ieftin şi permite obţinerea unor recolte peste medie. Este o soluţie la îndemână, de care suntem foarte mulţumiţi! ”, a declarat Valean, la recoltarea de pe lotul experimental.
“Demonstrăm, an de an, că şi în România se poate face agricultură performantă, modernă, cu costuri optimizate şi un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, prin folosirea fertilizatorilor organici proveniţi de la fermele Smithfield. Este deja o certitudine reconfirmată, atât de rezultatele deosebite obţinute la hectar, cât mai ales de creşterea constantă a numărului solicitărilor fermierilor pentru fertilizantul organic produs de fermele noastre”, a declarat Bogdan Mihail, preşedintele companiei.
Cererea depăşeşte oferta
Succesul acestui nou tip de fertilizant este în continuă creştere. Din 2008 atunci când a fost demarat proiectul, aprecierea pentru acest tip de îngrăşare a pământului este în continuă creştere. „Vă asigur că solicitările sunt mai mari decât oferta”, ne spunea Ionel Barbalău, din partea companiei care produce fertilizantul. Produsul finit nu înseamnă doar materia organică rezultată în urma creşterii animalelor. „Rezultatele” creşterii sunt stocate în nişte cisterne speciale, iar aici are loc prelucrarea produsului. Acesta, pentru a deveni fertilizant organic, trebuie să ajungă la o anumită maturare, să atingă anumite caracteristici tehnice şi chimice. Totul sub supravegherea specialiştilor şi a autorităţilor. Doar când aceste caracteristici sunt atinse fertilizatorul ia calea câmpului. Iar aici utilizarea nu se face după ureche. „Utilizarea acestui fertilizator organic nu se poate realiza decât după ce se fac, de către specialişti, analize ale solului pentru respectiva parcelă. Fertilizatorul este utilizat doar după ce au fost făcute aceste recomandări. Programul de furnizare este mai complex şi presupune şi acordarea acestei componente de consultanţă de specialitate, nu se pune îngrăşământ oricum”, ne-a mai declarat Barbalău.
Colaborarea dintre Smithfield Ferme şi Pioneer, pentru loturile experimentale este derulată sub supravegherea Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice Timiş şi a demarat în 2008, ca parte a programului de promovare a agriculturii moderne, realizate cu ajutorul fertilizatorilor organici. Programul demonstrează fermierilor impactul pozitiv pe care utilizarea îngrăşămintelor organice îl are asupra eficienţei culturilor, calităţii solului şi costurilor operaţionale ale agricultorilor.
Folosirea îngrăşămintelor organice provenite de la ferme duce la creşterea elementelor nutritive din sol, îmbunătăţind-ul cu materie organică. Acest tip de îngrăşământ organic înlocuieşte cu succes îngrăşămintele chimice, de aceea este folosit foarte des de fermieri din toată Europa. În zona de vest a ţării, Smithfield Ferme oferă anual îngrăşământ organic pentru fertilizarea terenurilor din judeţele Timiş şi Arad. De asemenea, multe autorităţi locale folosesc acest fertilizator pentru păşunile deţinute.
Îngrăşământul organic este aplicat prin tehnici moderne de injectare şi scarificare, în baza analizelor agrochimice şi a planurilor de fertilizare care determină pentru fiecare parcelă de teren în parte cantitatea optimă de îngrăşământ necesară culturii. Aceste planuri şi analize sunt autorizate şi emise de către Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice, şi respectă prevederile Codului de Bune Practici Agricole.
În prezent de acest tip de fertilizator organic beneficiază mai mulţi fermieri din Arad şi din Timiş. Peste 10.000 de hectare de teren agricol sunt cultivate de compania furnizoare şi fertilizate cu acest tip de îngrăşământ, fie pe terenul propriu fie pe suprafeţe luate în arendă. În funcţie de colaborarea existentă cu utilizatorii fertilizatorul poate fi obţinut, fie gratuit, fie la preţuri competitive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!