Simptome
Sarcina este asociată cu o imunitate mai scăzută, toate eforturile organismului concentrându-se spre dezvoltarea bebelușului din burtică. Astfel, răcelile sau gripa durează mai mult timp în timpul sarcinii, dar sunt și resimțite mai intens. În general, manifestările sunt aceleași, debutând cu rinoree (nas care curge), durere în gât, tuse, stare de slăbiciune, cefalee (durere de cap), iar în cazurile mai serioase pot merge până la dureri musculare și articulare generalizate, chiar febră.
Tratamente și remedii
Întrebarea serioasă care se pune este cum ne putem trata, fiind bine cunoscut faptul că o serie de medicamente nu se pot administra femeilor însărcinate, fie datorită efectului lor negativ asupra fătului, fie pentru că nu există suficiente date care să ne asigure că aceste tratamente sunt sigure. Vestea bună este, însă, că există și medicamente care nu afectează sarcina, unul dintre acestea fiind paracetamolul simplu (acetaminofen) pe care îl putem lua de la primele simptome asociat cu vitamina C. Având în vedere că, majoritatea decongestionantelor nazale sunt interzise în sarcină, este important de știut că le putem folosi pe cele preparate pe bază de apă de mare, iar tusea se poate combate cu siropuri antitusive din plante.
Totuși, uneori toate acestea nu sunt de ajuns sau există gravide care refuză tratamentul chiar prescris de medic, iar atunci nu ne rămâne decât să ne întoarcem la remedii naturiste. Specialiștii Gynatal fac totuși precizarea că aceste tratamente naturiste se adresează gravidelor care nu au simptome grave. Femeia gravidă nu are voie să facă băi fierbinți pentru ’a elimina răceala’, dar poate, în schimb, să facă băi de picioare cu sare pentru a scăpa de durerile musculare și articulare. Se pun, astfel, 3 linguri de sare grunjoasă într-un lighean cu apă încălzită și stăm cu picioarele în el. De asemenea, de mare ajutor pentru durerea de gât este gargara cu apă sărată care reduce durerile, elimina mucusul și calmează senzația de iritare. Alte remedii la fel de importante sunt inhalațiile (fie cu steamer sau vaporizator, fie simplu doar cu un prosop), ceaiurile cu multă lămâie și miere, alimentele care conțin în cantități mari vitamina C. Ținând cont de faptul că starea gripală sau răceala duc la o mai mare pierdere de fluide, se recomandă o hidratare corespunzătoare.
În fine, ultima alternativă propusă de Gynatal este reprezentată de medicina homeopată care tratează afecțiunile cu produse specifice, preparate din plante și minerale, dar care nu pot fi administrate decât la stricta indicație a medicului homeopat.
Indiferent de modalitatea de abordare a terapiei, este, totuși, important să existe o strânsă legătură cu medicul ginecolog curant, în vederea luării celei mai bune decizii, atât pentru gravidă, cât și pentru bebeluș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!