Acneea este o problemă frecvent întâlnită, mai ales în perioada adolescenţei. Totuşi, ea se poate agrava în timp, dacă nu este tratată corespunzător. Acneea se caracterizează prin inflamaţia glandelor sebacee şi se localizează mai ales la nivelul feţei, dar şi în alte zone ale corpului, cum ar fi pieptul, mâinile sau spatele. În cele mai multe dintre cazuri, acneea apare în urma unor modificări hormonale din perioada pubertăţii, dar poate lua naştere şi la maturiate, pe un ten seboreic care intră în contact cu impurităţile din mediul înconjurător.
Înainte să începi lupta împotriva acneei, este bine să ştii care este tipul tău de ten. Astfel, dacă ai un ten sensibil, acesta se adaptează greu la factorii externi, trebuie calmat şi hidratat în permanenţă. În cazul acesta, te pot ajuta produsele ce au în componenţă ceai verde, alge verzi, multivitamine şi aloe vera. Dacă în schimb ai tenul gras, din cauza producerii excesive de sebum, trebuie să utilizezi produse care sunt antibacteriene şi reglează producerea sebumului. Astfel de produse ar trebui să aibă în componenţă extracte vegetale, acid salicilic, vitamina B6 sau sulf organic. Dacă tenul tău este mixt sau normal, este bine să ştii că în zona T (frunte-nas-bărbie), secreţia de sebum este mai mare. Ar trebui să foloseşti produse cae hidratează, conferă fermitate şi elasticitate şi tonifică. În acest caz, printre ingredientele produselor tale de îngrijire ar trebui să se numere extractele vegetale, panthenolul, lipozomii sau algele marine.
Remedii naturiste pentru acnee
Dacă nu ai încredere în produsele existente în comerţ, îţi poţi prepara câteva remedii naturiste care să te ajute cu lupta împotriva acneei achiar la tine acasă. Ceaiul verde, de pildă, este un bun calmant, datorită proprietăţilor sale antioxidante şi antibacteriene. Acesta reduce inflamaţiile, reglează activitatea hormonală şi elimină toxinele. Aplicat pe faţă, se dovedeşte a fi extrem de eficient şi, în plus, nu produce efecte secundare neplăcute sau reacţii alergice. De asemenea, compresele cu muşeţel au un efect calmant şi dezinfectant.
Dacă vrei să intensifici tratamentul, poţi încerca să aplici pe zonele afectate, în fiecare seară, timp de 10 zile, un amestec făcut din drojdie de bere, macerat de orez şi ulei de măsline. Dacă vrei o soluţie mai simplă, aplică pe zonele-problemă o linguriţă de scorţişoară, amestecată cu puţin suc de lămâie.
Nu în ultimul rând, este bine să consumi multe lichide, pentru a elimina mai repede toxinele din organism, precum şi să îţi clăteşti faţa cu apă sărată, care îndepărtează sebumul în exces.
Citiți principiile noastre de moderare aici!