Timișoara este un oraș murdar. Foarte multe străzi au câte un strat de nisip la marginea carosabilului, iar situația nu e roz nici pe trotuare. Primarul Timișoarei anunța, miercuri seară, că suntem în #anulcurățeniei. A publicat o fotografie care înfățișează „un munte” de cabluri tăiate de pe stâlpi. Reprezentanții primăriei vor să facă orașul lună și bec, dar încetul cu încetul. Au schimbat graficele pentru curățenia stradală și îi pun pe muncitorii de la salubrizare să spele străzile și cu furtunul.
„Avem măturat manual, măturat mecanizat și acum am introdus spălatul mecanizat, care, în mare, urmărește traseele unde se face și măturatul mecanizat. Pentru că spălatul, fără a mătura înainte acele zone, nu are sens, pentru că se face nămol. Am pornit spălatul mecanizat, iar în cursul lunii aprilie începem și spălatul manual, care este operațiunea care închide cercul. În zonele în care mergem cu măturatul manual vrem să mergem și cu spălatul manual. Ne gândim ca în fiecare săptămână să facem câte un cvartal din jumătatea de sud a orașului și câte unul din jumătatea de nord a orașului, astfel încât într-o perioadă rezonabilă să îmbunătățim vizibil curățenia. La partea de spălat urmărim să eliminăm praful, nămolul”, ne-a explicat recent administratorul public al Timișoarei.
Matei Creiveanu spune că programul pentru măturat mecanizat era gândit pentru un număr mai mic de străzi, dar cu o frecvență mai mare. Dacă până acum se intervenea des pe mai puține străzi, acum se intervine mai rar pe mai multe străzi.
„Măturatul mecanizat înainte se făcea pe un număr mai mic de străzi, cu o frecvență mai mare. Acum am redus frecvența, pentru că se mătura mecanizat în șase din șapte zile pe săptămână pe câteva artere, dar era un număr limitat de artere. Acum am dublat practic numărul de artere și am redus frecvența, pentru că, dacă se face cum trebuie, cred că în trei din șapte zile este suficient, cu mențiunea că vom face pe mai multe artere”, a mai spus city managerul, pentru Tion.
„Spălatul e chiar spălat”
S-a schimbat ceva și la spălarea mecanizată, susține reprezentantul primăriei, care ne asigură că „acum, spălatul e chiar spălat”.
„Adesea se spunea că se face spălat mecanizat, dar de fapt se făcea doar stropit. Stropit înseamnă doar a uda strada, spălatul mecanizat este spălatul cu jet sub presiune, în special la rigolă. Acum chiar se face spălat sub presiune, exact în zonele unde măturăm mecanizat. Apoi vine partea aceasta de detaliu, spălat manual, care înseamnă și trotuare, spații verzi, cele care tot timpul rămân neatinse, care scapă uneori”, a precizat Creiveanu.
Biroul Salubrizare are opt angajați, iar inspectorii care merg pe teren ar trebui să verifice cum își fac treaba angajații de la salubrizare. Între doi și șase oameni din primărie merg pe teren, în funcție de operațiuni, iar reprezentanții PMT ne asigură că totul este documentat. Se fac poze, filmări, iar mașinile sunt urmărite prin GPS.
„Scopul nostru este să facem maximum de curățenie cu banii bugetați. Credem că planul acesta, cu extinderea numărului de străzi, cu succesiunea, măturat mecanizat, spălat mecanizat, spălat manual, este în măsură să dea maximum de efect. Sigur, dacă am avea buget de salubrizare de zece ori mai mult, ar fi de zece ori mai bine. Dar nu avem. Și atunci, cu resursele limitate pe care le avem, practic vrem să scoatem maximum de rezultat”, a completat Matei Creiveanu.
Administratorul public vorbește despre o „grea moștenire” în sensul că Timișoara are multe firme contractate pentru curățenie: operatorul de salubrizare stradală (Brantner), trei firme care întrețin spațiile verzi, societatea care colectează deșeurile vegetale (Transclean) și Retim, care colectează deșeurile de la timișoreni.
„Pe o singură stradă putem să avem trei sau patru operatori responsabili. Este o muncă asiduă de a-i face să se coreleze. (…) Lucrăm cu oameni, din păcate nu lucrăm cu roboți perfecți, sunt tot timpul scăpări și derapaje. Eu cred că primăvara asta va fi un purgatoriu pe partea de curățenie, la finalul acestei primăveri vom vedea o diferență, cu siguranță”, a conchis city managerul Timișoarei.
Editor – Dan Oancia.
Trimite articolul
XSunt curios ce fumeaza astia din primarie. Dl. city manager la el acasa cand spala pe jos tot asa lasa 3 sferturi mizeria in urma si se bate singur pe umar de ce treaba buna a facut?
-
mizeria e lasata de robu.
-
Mai ioane, tu chiar insisti sa dovedesti ca prostia nu are limite.
-
Robu chiar a fost vasut carand roabe cu namol si nisip pe care le imprastie pe strazi
-
-
Exact!
-
-
Orasul arata mai curat decat pe vremea lui robu, dar mai murdar decat in unele perioade ale lui Ciuhandu.
Probabil diferenta consta si in faptul ca pe atunci erau TOATE strazile in grafic, iar acum sunt strazi pe care nu s-a mai maturat DELOC de cand nu mai e firma Retim sefa pe curatenie… 🙁
Primul pas: bagati TOATE STRAZILE in graficele de curatenie. Ca toti oamenii platesc impozite, nu doar cei din centru.-
Parerea mea e ca santierele din oras sunt cele care fac diferenta. Peste tot se construieste ceva.
-
as maia dauga pe langa “toate strazile in graficele de curatenie ”
“cele 6 firme sa lucreze – impreuna – “. Daca Marie vine azi si maturat si spalat pe strazi.. iar maine vine Gheorghe si intretine spatiile verzi..Sigur ” va ramane ceva dupa el”..iar poimaine vine Vasile si ridica Gunoiul – sigur si acolo mai ramane ceva..si pana vine din nou Marie sa mature si sa spele..mai sunt alte persoane care circula pe strada si mai arunca / ba un muc..ba un servetel, o masca de fata..etc.. Si constatam ca ..NU s-a facut curatenie..
Dar ..alta ar fii treaba daca ar lucra impreuna.. Dimineata strang gunoiul..mai tarziu fac spatiile verzi..si maine matur si spal strada..
Parca suna mai bine..
Parerea mea..
-
Asta e picat de pe alta planeta (ma rog; oras). Mai are o luna si se termina primavara. Ei tot coordoneaza firmele de curatenie. Si se scuza cu greaua mostenire. Du-te nene de unde ai venit si lasa-ne. Am scapat de dracu si am dat de tat’su (cu fiii).
-
pai precedentul prof. dr. ing. plm. robu a angajat 3 firme pe contracte mai lungi care nu faceau deloc treaba. am vazut cum “selectau” gunoiul din cosurile stradale si mai loveau cate o frunza cu matura.
-
normal ca a angajat 3 firme, ca doar asa iei spaga mai multa. “iti dau contract cu banii fraierilor care platesc taxe, iar tu imi dai mie o parte din bani. nici nu trebuie sa muncesti, ca doar n-o sa ne dea nimeni cu ranga in cap.”
-
Mult praf vine si din faptul ca nu sunt locuri de parcare, oameni sunt nevoiti sa-si lase seara masinile unde apuca. Rezolvati si locurile de parcare si sigur o sa fie mai putin praf
-
Locurile de parcare nu sunt gratuis. Când îți iei mașină te interesează dacă ai și loc? La fel și când îți iei un apartament sau casă. E 6000 de euro un loc.
-
Pentru asta nu trebuiau date autorizatii de construire pentru mansarde niciunde in oras. S-au facut cocinile alea pe blocuri, iar la 10 ani toate se farama, n-au nici acum documentatiile in regula si ne-au umplut de vecini noi care bineinteles ca n-au unde sa mai parcheze. Era deja la limita.
-
Adevarat ca mansardele au adaugat masini, dar vreti cumva sa spuneti ca pantru locatarii apartamentelor standard din blocurile construite “indesit” existau locuri de parcare suficiente, si doar mansardele provoaca aglomeratie?
-
Astept rezultate, de vorbe m-am cam saturat. Sunt curios daca la sfarsitul primaverii (mai este pana atunci max. 1 luna si jumatate) orasul va arata altfel. O zi buna tuturor !
-
si dupa ce se intampla? pare ca o amenintare ce zici tu acolo
-
@Ion, unde vezi tu amenintare? Invata sa scrii si dupa aia posteaza. Nu te-au invatat la scoala ca o propozitie incepe cu litera mare? Ai lipsit probabil mult de la clasele mici. Sa ai o zi buna !
-
tu pui spatiu inainte de punctuatie si nu ai diacritice. te iei de scrisul altuia. esti cel mai prost om
-
-
Revin în Timișoara o dată pe lună și orașul este vizibil mai curat decât era acum doi ani. Nu e perfect, dar e spre bine.
cred ca e vremea sa ma mut in oradea, timisoara e o vagauna de prea mult timp deja.
-
Pa si drum bun.
-
Au loc pe undeva prin Dallas, intre ciori si pt. tine. Mancati graunte, ca v- asemanati.
-
Oriunde, numai sa nu existe acces la net.
Doar vorbe.
Am depus o reclamație cu poze online in legătură cu praful așezat pe asfalt ,mașini și trotuar, în zona Seaua și nici pana astăzi nu am primit răspuns .
Reclamația a fost depusa în luna Februarie la sfarsit.
Mizerie se tot face pentru ca la fiecare ploaie, vine nisip si pamant de pe zonele verzi care sunt mai inalte decat bordura. De acolo rezulta si mult praf.
-
O corectie totusi: aia e zona maro, nu verde. Ca daca ar fi gazon peste tot n-ar mai ajunge pamantul pe sosea.
Un oras aerisit si curat in mod sustenabil inseamna copaci cu foliaj absorbant de praf, perdele verzi de protectie in jurul poluantilor, spatii verzi luxuriante (nu doar pamant si cateva bete de trandafiri), spalare carosabil in mod intuitiv (deci concentrat pe zonele unde se asterne praf), plus anumite adevaruri legate de poluantii mici si multipli, care sunt bagati sub pres, gen aparate de aer conditionat necurate cu decadele, centrale si hornuri tot asa, unitati economice care produc praf (cei care lucreaza cu ciment, rumegus de lemn, slefuit piatra etc). Altfel, tot se da poezia cu autoturismele, dujmanii poporului eco, cat sa impinga niste masuri adunatoare de bani la teschereaua publica, pentru armata de consilieri etc. Facutul de curat aiurea nu e niciun castig, asa si pe strazi vin unii mai desc decat pana acum, si umbla cu saci de gunoi cu trei frunze si o hartie, ca daca in zona nu fac oamenii murdarie, ce sa faca? Plimba si ei sacii aia, aiurea.
-
Pai una din tepele de sfarsit de mandat liberal a fost si plantarea de copaci cu foliaj absorbant de praf (eu nu auzisem ca foliajul absoarbe praf, dar precis si biologia a mai avansat in cateva decenii). In cartierul inde locuiesc s-au plantat sute de maturi cu suport de cadru de lemn. Parea o initiativa buna, pana a venit primavara (despre care inca se discuta daca mai tine o luna sau una jumatate) si n-a inverzit niciuna. Poate inverzesc odata la 5 ani, am spus ca nu sunt la curent cu ultimele chestii din biologie, dar asta pare mai degraba un exemplu de artilerie. Mai exact un tun… horticol.
In perioada ROBU ,Timisoara a fost tot mai murdara,de la an la a..
Glume și prosteală de papagali ….să vedeți cu ce viteză trec utilajele care trebuie să aspire – să ude – să perie pe marginea bordurilor …..au aspiratoarele de la utilaje oprite . Timișoara va rămâne un oraș jegos și împuțit atâta timp cât politicul din primărie nu iasă pe stradă să vadă mizeria !!!!
In realitate numarul de strazi care sunt curatate am inteles ca a fost redus drastic prin contract. Ceva de genul 170 din 1000 de strazi.
La noi pe strada de doi ani nu se mai matura mecanic.
Am facut sesizare la primaria Timisoara acum mai bine de o luna, cu privire cu praful gros pe coltul straziii langa casa noastra, inca nu am primit raspuns.
Tot acolo pe colt am cerut sa se monteze borduri, pentru a nu mai putea intra/iesi direct de pe pamant/balti pe asfalt, si am primit raspuns in limba de lemn, ca se va face dupa ce se termina constructiile din zona. Adica primaria tine cu cei care construiesc blocuri nu cu cetatenii.
Cu ce ma ajuta pe mine daca in alta parte spala, bine sau rau, daca la noi este praf ?
Dragi ziaristi, draga City manager
Aseara la 01:33 a trecut un utilaj Brantner prin fata blocului, pe Averescu. In viteza. Periile se miscau furibund! Dupa ce l-am urmarit trecand, am continuat sa vizionez televizorul.
La 01:41 s-a intors. Atunci am remarcat ca am geamul deschis! … dar praf nu prea intra…
… Si am mai remarcat ca periile din stanga se miscau la fel de furibund, la vreo 10-15cm de sol. Imi dau seama relativ usor, stau la etajul 1.
Intrebare: utilajul isi poate seta diferit inaltimea de periere?
La 02:21 a trecut un alt utilaj, “spala strada” cum va place voua sa va amagiti. Cred ca avea minim 40-50km/h.
Putin mai incolo s-a intors sa “spele” si cealalta latura.
Succes!
Strada era uda, tot praful si nisipul de peste saptamana de pe banda de rulare a fost impins spre bordura, pe sub masinile parcate.
Bravo voua.
Cu ani in urma, s-au cumparat freze de curatat zapada, care au fost pasate unor responsabili din cartier. Usor-usor au disparut.
Poate ar fi mai bine daca Primaria ar cumpara cateva curatitoare cu presiune, ce sa folosite de cetateni sau angajati sa curete namolul si praful strans pe partea unde se archeaza masinile.
Maturatorii primariei vin foarte rar, aspiratoarele mecanizate vin in viteza si economisesc periile, neatingand solul.
Mai bine o data la 2-4 saptamani sa vina angajatii cu un spalator cu apa, sa se lege la blocuri si sa spele complet spatiul de parcare si de langa bordura. Ar putea fi echipe in stand-by, care sa fie sunati de cetateni cand spatiul de parcare e gol, de obicei marti-miercuri dimineata. In 2 ore ar putea termina un segment de 2-300m pe ambele laturi. Si am scapa de plata aspiratoarelor si spalatoarelor, care isi dovedesc din plin (pe masura pretului serviciilor – mare!) ineficienta.
O firma de mizeriegroasa, nu a fost niciodata asa jegoasa Timisoara!
OARE TOTASA… CU FURTUNUL SI CU MATURA?
In cartierul Dimbovita mizeria e stapina. Mie mi se pare mult mai murdara Timisoara de cind nu mai face RETI-mul curat.