Primăria Timişoara şi Institutul Intercultural, parteneri în proiectul Poli culturali – Politica culturală, instrument de dezvoltare comunitară şi regională, împreună cu Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură şi Asociaţia pentru Tranziţia Urbană, vor organiza, miercuri, 18 iunie, o dezbatere privind regenerarea urbană prin cultură, în cadrul procesului de formulare a Strategiei culturale a municipiului. Dezbaterea va avea loc între orele 14.00-16.00, în sala de consiliu a primăriei. Întâlnirea va fi moderată de Vera Marin, preşedinte al Asociației pentru Tranziție Urbană şi lector în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti.
Invitați speciali vor fi Jean-Baptiste Cuzin – director în cadrul Ministerului Culturii şi Comunicării din Franța, Josefina Lopez-Galdeano – U Space Spania şi Luca Bergamo – secretar general al Culture Action Europe – Belgia.
Autorităţile locale încearcă să găsească răspunsul la mai multe întrebări. „Orașul Timișoara își planifică viitorul sectorului cultural pentru următorii 10 ani. În acest context al procesului de elaborare a Strategiei Culturale 2014-2024, alături de candidatura Timișoarei pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii, se creează un context favorabil reflecției. Care vor fi principiile care vor ghida actorii locali în planificarea durabilă a orașului? Care sunt conexiunile dintre domeniile care ar putea fi dezvoltate prin politici culturale și prin programe de regenerare urbană? Care sunt întrebările majore pentru a asigura conectarea culturii la intervențiile din mediul construit? Există exemple de orașe care au acordat culturii un rol esențial în programele de regenerare urbană. Există, de asemenea, exemple de intervenții urbane care au devenit adevărate scene pentru viața culturală a orașului. Investițiile publice strategice și măsurile de stimulare a sectorului privat au permis în toate aceste cazuri nu numai reabilitarea și refolosirea patrimoniului construit și a spațiilor publice, dar au provocat totodată și o nouă apreciere și grijă a oamenilor pentru anumite spații din oraș”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Participarea la dezbatere este liberă.
Aceiaşi organizatori anunţă un workshop de planificare participativă pentru Strategia Culturală a municipiului Timişoara 2014-2024, la Galeria Mansarda a Facultăţii de Arte şi Design (str. Oituz nr. 4). Evenimentul se va desfăşura, joi şi vineri, cu începere de la ora 10.00, până la 17.00, respectiv 16.00.
Acest workshop vine după alte întâlniri de tip focus-grup care au avut loc luna trecută, la care au participat aproximativ 200 de artişti şi alţi profesionişti din sectorul cultural și domenii conexe.
Se va discuta despre misiunea strategiei culturale, despre situaţia vieţii culturale timişorene și a ofertei culturale de azi, dar și despre viziunea comunității privind dezvoltarea prin cultură în următorii 10 ani.
Prin procesul participativ se vor formula propuneri concrete de acțiune pentru administrația publică și sectorul cultural.
Participarea este liberă, pe baza înscrierii în avans printr-un email la adresa contact@m3culture.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!