Dacă îți dorești să duci un trai bun la bătrânețe, să călătorești, să ai posibilitatea de a face lucrurile pe care nu ai avut timp să le faci cât ai fost tânăr sau chiar să îți deschizi propriul business, iată care sunt cei mai importanți 3 pași de făcut acum, pentru a te asigura că mai târziu te poți bucura de timpul liber de după pensionare.
Pasul 1. – Începe acum!
Primul pas și cel mai important este un plan precis, aplicat chiar de acum. Așa cum îți planifici munca, concediul, succesul exact la fel trebuie să faci și cu pensionarea. Pentru că nu știi exact cât și cum va dura, este bine să fii pregătit pentru o perioadă lungă.
Așadar este important să începi acum, cât ești tânăr în a pune deoparte un buget constant pentru mai târziu. În acest fel banii vor avea timp să crească și vor veni constant fără ca tu să mai fi nevoit să muncești ci să te bucuri pe deplin de viață.
Dacă te bazezi doar pe ceea ce primești din partea fondului de pensii de stat, s-ar putea să nu ai prea multe opțiuni în a te bucura de viață, atunci.
Pune totul în balanță, indiferent de momentul vieții la care te afli acum și începe să planifici un buget și pentru perioada pensionării. În acest fel, îți asiguri independența indiferent că vei fi trăi alături de cei dragi ai tăi sau într-un azil de batrani în Timișoara.
Până la urmă, meriți o viață de calitate indiferent de locul în care o vei petrece. Centrele pentru persoane vârstnice îți pot oferi o viață foarte bună și socializare, însă și pentru acest lucru ai nevoie de un buget pe măsură, dacă vrei să petreci ultima perioadă a vieții într-un astfel de loc.
Pasul 2. Fă din perioada pensionării un obiectiv clar
Cel mai probabil perioada pensionării nu este pentru tine o prioritate în acest moment și cu atât mai puțin un obiectiv. Cu toate acestea, mulți tineri încep să devină din ce în ce mai interesați de ce se va întâmpla cu ei atunci când vor înceta să mai muncească.
Așadar începe acum să faci din economiile pentru perioada pensionării tale un obiectiv lunar. Indiferent de sumă pe care o poți pune deoparte pentru acea perioadă, fă din aceasta un obiectiv clar, alături de celelalte obiective cum ar fi achitarea datoriilor lunare, economii pentru concediu sau crearea unui fond de urgență.
În acest fel îți vei forma un obicei nou, care după un timp ți se va părea un obiectiv clar la care nu vei renunța. Pe lângă asta te asiguri că viața ta va fi cu totul diferită și independentă de ceea ce ți se va oferi de la stat.
După ce ai creat acest obiectiv vei decide ce se va întâmpla cu economiile care vor fi păstrate pentru perioada de după pensionare.
Pasul 3. Estimează corect.
Atunci când este în joc o mare parte a vieții tale ar trebui să iei lucrurile mai în serios. Nu poți știi exact cât timp va dura perioada de după retragerea din activitate așadar este important să iei în calcul ca fiind una lungă.
În același timp, gândește-te la modul în care îți dorești să trăiești atunci. Îți dorești să ai posibilitatea de a profita de timpul liber sau vrei să trăiești la limita subzistenței?
Mentalitatea corectă este cea în care, atunci când devii senior să te bucuri de tot ceea ce nu ai reușit în tinerețe. Iar un trai bun îți poate garanta o viață lungă.
Pentru a face asta încă de pe acum, începe să estimezi cam ce buget vei cheltui atunci, de câți bani vei avea nevoie? Ce vrei să faci? Unde vrei să mergi? Ce activități ți-ar place să întreprinzi? Poate te gândești la o afacere de familie sau ai un plan pe care până atunci nu ai reușit să îl împlinești.
Independența financiară pentru acea perioadă ți-o poți construi de acum. Spre exemplu, dacă în acest moment cheltui 4000 lei pe lună atunci cu siguranță vei avea nevoie de cel puțin 3000 lei. Asta în cazul în care nu vrei să faci mult mai multe lucruri sau activități din ceea ce faci acum.
Pentru că nu există nici o șansă să pui deoparte pentru perioada pensionării 3000 de lei din cei 4000 venit, cea mai bună metodă este cea a investiției. În acest fel pui o sumă mai mică lunar care se va multiplica în timp, dacă începi de acum.
Investițiile financiare sunt cea mai bună metodă de a-ți asigura o viață diferită atunci când nu vei mai fi activ în piața muncii dar ca să poți face asta, este timpul să îți creezi obiceiul de a economisi și de a te gândi mai mult la ceea ce îți dorești pentru tine, după pensionare, chiar din acest moment.
(1312)
Citiți principiile noastre de moderare aici!