Aveau arme și ghiulele, pentru că dincolo de ziduri mulți râvneau la bogata Cetate. Aveau case mici căci, pesemne, locuitul în centru era, și atunci, un lux. Dar erau case bune, cu pivnițe pline de toate cele de trebuință. Aveau canalizare, căci le plăcea confortul. Aveau veselă din porțelanuri fine, farfurii cu inscripții din Coran, linguri și cuțite iscusit împodobite de meșteri aurari, bijuterii rafinate, încălțări de piele cu stil croite, pipe frumoase, cu care își însoțeau plăcerea taifasului la hamam.
Viața în pașalâcul Timișoarei avea farmec, pericole, culoare și plăceri rafinate. La 3-4 veacuri după ce oamenii care le-au folosit au pierit, obiectele din expoziția ”Timișoara în amurgul Evului Mediu”, curatoriată de prof.dr. Florin Drașovean, reconstituie, captivant și detaliat, lumea lor.
La vernisajul desfășurat vineri seara, formația Peregrinii a susținut un recital de muzică medievală. Cele 1300 de obiecte arheologice de o inestimabilă valoare pot fi admirate în expoziția din Bastionul Cetății până în 5 aprilie 2015.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!