Livia Mateiaș, cofondatoarea studioului „artouching”, este preocupată de mult timp de variante creative prin care pot fi reduse deșeurile și creează activități prietenoase cu mediul.
„Ca artist vizual, implic foarte mult reciclarea în proiectele mele. Cred că acum doi ani mi-a venit prima dată ideea de a face mărțișoare din PET-urile de plastic. Atunci îmi doream să fac un atelier creativ pe această temă și am făcut în prealabil câteva experimente, care au ieșit neașteptat de bine. Între timp, am rafinat tehnica și, pe lângă mărțișoare, am început să creez și bijuterii handmade, tot din PET-uri reciclate”, spune Livia Mateiaș.
Anul acesta, artista și-a propus să realizeze câteva ateliere creative prin care și alte persoane să descopere această tehnică. Până pe 8 martie se fac înscrierile online la studioul „artouching” sau pe pagina de Facebook a Liviei Mateiaș.
„Costul unui atelier este între 50 și 70 de lei, în funcție de materialele folosite și numărul de participanți. Studioul «artouching» pune la dispoziție materialele, iar participanții vor pleca acasă cu abilități noi și cu mai multe mărțișoare unicate, create chiar de ei, care pot deveni cadouri pentru cei dragi”, mai adaugă artista.
„artouching” este un studio de artă și design din Timișoara, un loc creativ, în fabrica Azur, unde se organizează diferite evenimente, de ateliere de pictură, la reciclare și chiar artă digitală prin platforma Digital:Canvas.
Trimite articolul
Xcand oferi gunoi in loc de martisor…faci o impresie pe cinste, zau asa! Eventual profiti de ocazie sa mananci un Dobos care dupa ce il “reciclezi” il oferi mai departe in loc de tort cu explicatia ca ai salvat, din nou, planeta.
Astia care faceti bani din vanzarile de gunoaie, e OK, bravo voua…dar aveti bunul simt sa ne scutiti cu predicile ca bisnita voastra are vreun efect asupra planetei. Asa m-am saturat de tampeniile gen incalzirea planetei, LGTBQ, Covid, multicultralism, etc.
Care sunteti seriosi cand e vorba sa salvati planeta am o scurta lista pentru voi: spalat pe dinti cu degetul muiat in sare (asa se facea in trecut), spalat doar in ape curgatoae, folositi strict sapun de casa, incaltamintea improvizata din cauziucuri uzate (vezi youtube), deplasarile in totalitate pe jos, purtat doar haine second, renuntat in totalitate la orice produs electronic…pentru ca altfel eu nu vad absolut nici o diferente intre astia care “salveaza planeta” si restul.
Reciclatul nu ma impresioneaza, daca reciclezi inseamna ca ai produs gunoi si asta nu-i OK…cine vrea sa “salveze planeta” sa consume diferit fata de restul….sa cumpere totul second si sa renunte la orice nu este indispensabil…sa faca ceva concret, pe tremen lung, inainte sa tina predici,
-
Esti putin cam suparat, dar ai perfecta dreptate.
Oarecum in acelasi sens: pentru a produce o masina noua, efectul asupra mediului este cel putin la fel de mare cu “poluarea” pe care o produce o rabla pentru un numar de ani.
Prin urmare, ar avea sens sa folosesti o rabla pentru o perioada mai mare de timp.
Dar bunastarea globala se bazeaza pe industria auto, astfel incat rablele trebuie inlocuite, desi nu exista niciun beneficiu real pentru mediu.
De exemplu, pentru a produce o masina de dimensiune medie, se calcula in 2010 un cost de circa 17 tone CO2. Aceasta inseamna ca, pentru o durata de utilizare de 10 ani, nu exista motiv puternic sa-ti inlocuiesti rabla.
dar… in 10 ani cantitatea de CO2 (productie si exploatare) este la fel de mare, insa noua masina iti ofera mai mult confort decat vechea masina. poate merita sa o schimbi, totusi. pretul este “mic”. doar putin peste 100.000 de lei 😀
Cam scump costul pentru a produce niste gunoaie…pacat. Mai bine donati banii respectivi unei cauze, sau ajutati niste animale de pe strada.