“Suprafața de spații verzi a Municipiului Timișoara, la nivelul anului 2014, a fost de 525,21 hectare, ceea ce reprezintă un indicator de 15,74 mp/locuitor, calculat la o populație de 333.531 persoane, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică – Direcția Regională de Statistică Timiș. Astfel, suprafața de spațiu verde este sub norma de 26 mp/locuitor impusă de Uniunea Europeană, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății prevede chiar 50 de mp/locuitor. În România, doar Iaşi, Suceava, Piteşti şi Satu-Mare se apropie, din acest punct de vedere, de norma europeană”, explică prof. univ. dr. Maria Băla, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara.
În aceste condiții, este cât se poate de clar că orice dezvoltare urbană trebuie să coreleze ariile alocate imobilelor cu cele pentru spații verzi, mai ales că normele europene și cele ale Organizației Mondiale a Sănătății sunt stabilite ținând cont de importanța deosebită pe care parcurile, grădinile sau scuarurile o au pentru sănătatea locuitorilor marilor orașe.
“Din perspectiva ecologică și de combatere a efectelor schimbărilor climatice, spațiile verzi contribuie esențial la echilibrarea temperaturii, intensitatea luminii ambientale, absorbția zgomotelor și purificarea aerului, ținând cont că un hectar de vegetație generează, într-o singură zi, 220 kg de oxigen, consumând 280 kg de CO2”, a mai spus prof. univ. dr. Maria Băla.
Pentru timișoreni, viitorul apropiat va aduce o surpriză extrem de plăcută în ceea ce privește suprafața și calitatea zonelor verzi din oraș, odată cu dezvoltarea ansamblului multifuncțional Openville de către compania Iulius Group. Proiectul va cuprinde, pe lângă imobile cu funcțiuni office și retail, unul dintre cele mai moderne parcuri din țară, o adevărată capodoperă peisagistică. Parcul se va întinde pe nu mai puțin de 55.000 de metri pătrați, fiind astfel cel mai mare parc suspendat din România, amenajat peste o dală urbană, fiind construit peste viitoarea parcare subterană a ansamblului.
Spaţiul verde din Openville este o premieră din multe puncte de vedere.
“Noul parc se deosebește prin modul inedit de realizare, adică suspendat, fiind primul din țară cu o astfel de amenajare. La aceasta se adaugă complexitatea destinațiilor, diversitatea speciilor și valoarea acestora. Genurile utilizate în amenajare sunt deosebite, atât prin longevitate, cât și prin aspectul estetic: mărimea și culoarea florilor sau a frunzișului. Ele asigură o coloristică bogată din primăvară, începând cu magnoliile, și până toamna târziu, dacă ne referim la Ginkgo biloba, cu frunzele sale galbene, sau Parația, supranumită și „arborele de fier”, cu frunze de culoare ruginie. Realizarea unui astfel de parc cred că este o idee îndrăzneață pentru specialiști, dar merită tot efortul când vine vorba de binele populației și de renumele unui municipiu consacrat prin multe premiere, primul oraș iluminat electric, primul cu tramvai etc.”, a completat prof. univ. dr. Maria Băla.
În parcul Openville, vizitatorii vor putea descoperi spectacolul a peste 20.000 de arbuști, 1.000 de arbori, fântâni arteziene, alei sau gazon special, pe care cei care doresc să citească o carte sau să se bucure de priveliște, se pot așeza în voie. Printre speciile deosebite care vor putea fi admirate aici se numără arbori maiestuoși de aproape 12 metri sau chiar mai mult, arborele de lalea, pruni decorativi, castani, hortensii, azalee, trandafiri sau camelii. Parcul va fi, astfel, un spaţiu efervescent al vieții urbane și un loc în care oamenii se pot relaxa, indiferent dacă lucrează în zonă, locuiesc în apropiere sau au venit special pentru a petrece câteva clipe în mijlocul naturii.
În plus, posibilitățile de distracție și loisir din Openville vor fi multiple, de la patinoar sezonier, la carusel, locuri de joacă pentru copii, cinematograf multiplex, restaurante și cafenele.
Lucrările de construcţie la Openville au început în septembrie, peste 220 de milioane de euro urmând să fie investite în modernul ansamblu urbanistic din imediata vecinătate a Iulius Mall Timișoara. Prima fază de dezvoltare va fi finalizată în ultimul trimestru din 2017 și va cuprinde 80.000 mp de birouri clasa A, în imobile care respectă principiile clădirilor verzi, zona de retail și parcul suspendat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!