Suprafața de spațiu verde de care dispune Timișoara a crescut în ultimii ani. Cel puțin asta reiese din raportările autorităților locale.
În 2013, reprezentanții Primăriei Timișoara afirmau că suprafața spațiilor verzi este de 525,21 de hectare cu cele aproximativ 50 de hectare ale Pădurii Verzi aflate în proprietatea municipiului – 16,7 metri pătraţi per locuitor, respectiv 37,9 mp dacă se include în inventar întreaga suprafață a pădurii, de peste 700 de hectare.
Normele europene prevăd un minim de 26 mp de spaţiu verde per locuitor, spațiu prevăzut de altfel și de legislația națională în vigoare.
Spațiile verzi sunt constituite, conform legii, din parcuri, grădini, scuaruri, fâșii plantate, grădini botanice, muzee în aer liber, spații aferente dotărilor publice (creșe, grădinițe, școli, etc.), spații verzi pentru agrement, culoare de protecție față de infrastructura tehnică și păduri de agrement, amintesc autoritățile locale.
Cum stau lucrurile la ora actuală? Cu Pădurea Verde… stăm foarte bine.
„Timişoara beneficiază în acest moment de aproximativ 550 de hectare de spaţiu verde, excluzând Pădurea Verde, ceea ce înseamnă aproximativ 18 mp/locuitor. Decizia noastră a fost de a nu include Pădurea Verde în acest calcul, deşi ea este pădure de agrement şi se află pe teritoriul municipiului Timişoara, însumând 748 de hectare. Motivaţia neincluderii pădurii în calcul este legată de dorinţa de a dezvolta echilibrat spaţiile verzi în toate zonele municipiului Timişoara şi forţarea creşterii suprafeţei de spaţiu verde în oraşul nostru. Un calcul sumar al aceluiaşi indicator în condiţiile includerii Pădurii Verzi, aşa cum se calculează el în toate oraşele europene, ar indica o suprafaţa de 38mp/ locuitor. Noi am evitat să punem toate cele 700 de hectare, este cuprinsă doar suprafaţa care ține de Grădina Zoologică și zona de la Muzeul Satului. Nu ține de proprietate, ci de intravilan, e decizia noastră dacă o includem sau nu…”, a declarat, pentru tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Oficialii Primăriei Timişoara visează însă să ajungem la dublarea suprafeţei de spaţiu verde, lucru care ar putea fi realizat prin împăduriri şi crearea de acoperişuri verzi. Municipalitatea intenţionează să dezvolte nişte proiecte-pilot în acest sens.
„Ţinta municipiului Timişoara este atingerea suprafeţei recomandate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aceea de 50 mp/ locuitor. Ţinta este realizabilă pe termen mediu prin suprafeţe noi de spaţiu verde, centuri forestiere şi împăduriri, prevăzute în noul Plan Urbanistic General. Nu e de neglijat opţiunea acoperişurilor verzi şi a pereţilor verzi, care ar creşte sensibil suprafaţa spaţiului verde, fără a afecta terenurile disponibile. Am putea să începem cu unele clădiri publice și apoi să fie de interes și pentru clădirile private. Este o soluţie încă scumpă, dar sunt convins că în timp va deveni mai ieftină. Vom încerca să facem niște proiecte-pilot”, a mai afirmat Diaconu.
Criticat vehement pentru tăierile de arbori care au avut loc odată cu demararea unor noi amenajări în oraş şi pasiunea sa pentru spaţiile „minerale”, fără prea multă vegetaţie, primarul Nicolae Robu a anunţat plantarea unui număr de 2.000 de copaci în acest an.
Edilul susține că până acum în mandatul său au fost plantați 3.900 de arbori și au fost tăiați cam 150. Robu este curios să afle… câte dintre orașele europene îndeplinesc normele UE la capitolul spații verzi. Cert este că, dincolo de exemplele negative, există și modele de urmat – orașele Copenhaga, Viena, Hamburg, Nantes și lista poate continua. Depinde cu cine ne comparăm…
Articole pe aceeași temă:
Intens criticata pentru defrisari, Primaria Timisoara promite inca 2.000 de copaci anul acesta
Cum si-a dublat Timisoara suprafata de spatiu verde pentru a scapa de sanctiuni
Citiți principiile noastre de moderare aici!