Pe lângă concordatul preventiv, Colterm trece și prin alte schimbări. Ioan Zubașcu, legătura dintre Primăria Timișoara și Colterm, a plecat din postul de șef al Serviciului Energetic din Primăria Timișoara, a anunțat miercuri primarul Dominic Fritz, care a spus că i-a acceptat rapid demisia și va fi numit un alt responsabil de Colterm în primărie.
Societatea de termoficare trebuie să ajungă să producă suficientă energie verde și a început recent testele pentru folosirea deșeurilor vegetale ca materie primă pentru producerea de energie. Din luna februarie, susține primarul Timișoarei, 10% din cărbune va fi înlocuit de biomasă. Mai e nevoie însă de autorizația de mediu.
„Suntem în faza finală de a primi autorizația de mediu de coardere a biomasei în actualele cazane pe cărbune, putând arde o cantitate de 10% din deșeul masă vegetală al Timișoarei. Aici, pe de o parte producem fără noxe, așa cum se spune, pentru că biomasa este o sursă de energie verde, pe de altă parte scăpăm orașul de tot ce înseamnă deșeuri vegetale”, a spus Emil Șerpe, directorul societății de termoficare.
Panouri solare pentru apă caldă
Potrivit conducerii Colterm, societatea folosește și panourile solare montate încă de acum doi ani la centrala de cartier din Freidorf. Pe timp de vară, 100% din apa caldă ar trebui să fie produsă cu ajutorul panourilor solare.
„Ne-am concentrat și în ultimul timp pe măsuri de a produce energie verde. În centrala de cartier CET Freidorf au fost montate panouri solare în urmă cu doi ani, pentru producția apei calde în timpul verii. În timpul iernii, încălzirea se asigură prin cogenerare prin motoare termice. Astfel, CET Freidorf a devenit pentru noi o centrală de referință, combinând energia verde produsă de panourile solare cu cogenerarea de înaltă eficiență a motoarelor termice, ceea ce cred că, pe undeva, reprezintă și viitorul termoficării în Timișoara”, a explicat Șerpe.
Conectarea centralelor, prima dată în istorie
Pentru prima dată în istoria societății, reprezentanții Colterm au reușit să lege cele două centrale, ceea ce înseamnă că pierderile nu mai sunt atât de mari, iar cele două centrale pot funcționa sincron, aducând maximum de energie produsă în sudul orașului, acolo unde, în viitor, vor fi dezvoltate capacitățile de producție.
„O altă investiție finalizată a fost interconectarea celor două centrale. Din 1986, din momentul în care a fost pus Sudul în funcțiune, cele două centrale funcționau independent pe anumite zone ale orașului, ducând astfel la pierderi destul de mari în momentul în care se funcționa doar pe sud, transportând energia termică până în nord. Anul trecut au fost interconectate, în momentul de față orice dezvoltare am avea în CET Sud poate asigura energia necesară întregului oraș”, a completat directorul societății de termoficare.
Bani pentru retehnologizare
Reprezentanții Colterm se mai laudă și cu automatizarea celor 120 de puncte termice, dar și cu punerea în funcțiune a centralelor CET Buziaș și CET Dunărea.
„Anul trecut au fost pornite motoarele termice în centralele CET Buziaș și CET Dunărea. Am automatizat complet toate cele 120 de puncte termice, ele putând fi monitorizate atât online, cât și gestionate din dispecerat. Toate proiectele au fost implementate, în curs de implementare mai sunt câteva. Suntem în faza finală a SF pentru montarea unei surse de cogenerare în CET Centru. Avem SF finalizat și împreună cu primăria putem obține bani de la Ministerul Lucrărilor Publice pentru retehnologizarea a 3,6 km de rețea termică primară pentru zona centrală și Calea Lipovei. Este finalizat un SF pentru soluții alternative de încălzire în PT98 zona Steaua, urmează să instalăm o centrală pe peleți, pe biomasă”, a mai explicat Emil Șerpe.
Pe lângă mișcarea pentru concordat, Colterm și Primăria Timișoara au purtat negocieri pentru „un mix de finanțare din fonduri europene cu un împrumut de la Banca Mondială, care ar putea fi implicată și în identificarea de surse alternative de energie ce pot fi utilizate în cazul concret al Colterm”, au mai transmis reprezentanții PMT.
În prezent, societatea de termoficare are un proiect în curs pentru modernizarea a 10 km de rețea primară și 20 de km de rețea secundară. Au fost semnate contractele de finanțare și execuție, iar autorizația de construire a fost emisă în decembrie 2020. Când vine vremea bună se trece la treabă.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDar de ce nu faceti statie de captare a biogazului rezultat in urma biodegradarii deseurilor verzi? Aceeasi chestie se poate face si din noroiul rezultat de la epurarea apei de catre Aquatim. Biogazul rezultat se poate arde cu motor special. Reziduul secat de biogaz este un ingrasamant ff bun care nici nu miroase asa rau. Solutii exista in mediul privat! D-le Fritz, aveti in partid un inginer ff bun care face chiar ce am spus eu mai sus! data viitoare cand mai treceti pe la partid, va recomand sa il intrebati personal, sunt sigura ca va va oferi o solutie curata si posibil si mai ieftina.
Prostilor… Care energie verde? Traim in lumea reala. Nu in lumea virtuala. Nu va dat seama ca totul e in van ?
Ha-ha-ha… eu ma intreb cati sunt atat de tampiti sa creada minciule sarpelui?
de ce nu folosim canalul bega pentru a dezvolta microcentrale? Cum zicea si Maria despre captarea biogazului! Avem apa termala la cateva zeci de kilometri, de ce nu folosim resursa nationala pentru dezvoltare pe termen lung si benefic dar alegem sa platim consultanti si sa nu se faca nimic de calitate
ANUBIS, IONICA, MARIA, nu incercati voi sa va luati de mana in felul urmator:
Ionica( la plus +) —- Anubis( miez central) —–Maria ( la minus)
Dupa aceea Ionica si Maria cate un fir in mana fiecare si o sa vedeti cata energie verde dati voi ca ata de prosti sunteti de bubuiti, iar daca nu ai suficienta putere calorifica dute la partid la sediu si mai cauta bobine sau bobinati ca tine.
daca nu vad articol in Tion ca a bubuit sediu partidului USR inseamna ca aveti scurtcircuit.
Energie solară, cate zile cu soare aveti la timisoara? Biogaz, cogenerare, ape termale…mai beți si apa domnilor conducatori, sunteti in eroare totala, mergeti la poli la sectia energetica si va lamuriti. D-le primar e timpul să vă apucați de lucru….la plecarea lui zabala ion sa o remorcati pe aurelian sef cadre la pmt fostă parteneră de mafie administrativă. După cum va mișcați nu ajungeți la 10% din realizări robiene . Să vă vaccinat ca prea lipsiți de la servici voi noii edili(primar+vicei)
-
O reptila cu sange rece ne invata cum sa ne incalzim verde…ha ha ha
-
Un comentariu foarte bun a lui Vlad. Dany pare doar un postac liberalo-userist…
Incepe sa imi pare rau de voturile date USR-ului…
-
Si tu un comunist psd-ist
-
-
-
Un comentariu foarte bun. Pacat ca nimeni nu il va lua in seama. USR-isti sunt cu hipsterismele si ii pacaleste Serpe cum vrea muschii lui…
Intre 15 aprilie si 15 octombrie in.orasul Timisoara se poate obtine energie termica pentru prepararea apei calde numai din arderea deseurilor vegetale si folosirea panourilor solare..Solutie sustenabila din pdv ingineresc. Necesara inlocuirea traseelor primare si secundare de transport caldura si apa calda,evident noile canale si conducte realizate profesionist cu matereiale si tehnlogii ale sec.xxi. Consultatii in tari vestice ,care reconsidera sistemele centralizate de incalzire, ,secctorizate pe districte orasenesti centrale interconectate si surse alternative de energie,centrale ecologice cu sisteme performante de filtre,,ex.Suedia etc. (ex. Suedia,etc. ,):pentru transport apa rece si calda se folosesc conducte perfect izolate,din teava zincata, de otel.captusite cu sticla organica(igienizare ,spalare periodica0 cu durabilitate garantata 100 de ani! Solutiile propuse sunt posibile.
Sa inteleg ca Nea Nicu Ceausescu a fost un mare Vizionar?! cand comunistii au construit primele Cartiere ale Soarelui (Timisoara si Oradea) unde se folosea energie Solara pt apa calda si aport la termoficare (cat se putea) in anii ’70-’80. si vine Niemtii acu dupa 40 de ani sa ne arate cum se face…ba Fritzake ba baiatule cand faceam noi pionierate in intalatii Solare si Eoliene Germania inca se juca cu carbunele la greu…
Ba baieti dar intai faceti o fabrica de panuouri in Tm care sa vanda in Toata Romania si poate ulterior si in Regiune sau in UE daca tot romania e tzara de cost redus (Best Cost cum se zice acu corporatist)…ca daca ramanem sa tot cumparam mizerii cu eticheta germana facute in China…ne miram ca ne ocupa China.
Ba baieti hai sa cumparam si o mina doua un Vale si ceva statii de procesare carbune si o mica flota de vagoane la COLTERM si atunci poate optimizam costurile…ca asa daca o sa ajungem sa aducem carbune din silezia…dam de mancare la un lantz de furnitura care nu e in Romania. si bagam banii in buzunarele altora.
Apropos de Green Coal ati auzit? Grupuri Generator pt CET Sud ceva?!