Una dintre prevederile noului contract cadru anunțată de către ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu se referă la creșterea tarifului pe caz ponderat la unitățile sanitare de gradul întâi, dintre care face parte și Spitalul Județean din Timișoara. Creșterea tarifului pe caz ponderat de la 1400 de lei la 1800 de lei ar putea crește veniturile unității medicale cu aproape 20%. Asta în condițiile în care pentru 41.000 de pacienți contractați în 2012 Spitalul Județean a avut o finanțare de aproximativ 83 de milioane de lei. Bugetul însă va fi influențat și de numărul de cazuri contractate. Anul trecut spitalul a tratat 44.000 de persoane, dar a avut finanțare de la minister doar pentru 41.000.
„Această modificare va ajuta foarte mult Spitalul Județean pentru că se repară o greșeală istorică, să spun așa. Noi am avut același tarif ca și celelalte spitale din zonă în condițiile în care noi suntem spital regional și atragem toate cazurile dificile către noi. Mai rămâne o singură dilemă, câte cazuri contractăm pentru că anul trecut am avut 44.000 realizate și vreo 41.000 contractate, deci o diferență de 3000 de cazuri. Dacă acum îmi mărește tariful și îmi dă doar 35.000 de cazuri, tot nu e bine. Noi rămânem optimiști și oricum numărul de cazuri se calculează și în funcție de istoric, deci nu va scădea foarte mult”, a declarat managerul Spitalului Județean din Timișoara, Ciprian Bogdan.
Majorarea tarifului pe caz ponderat aduce și responsabilități noi pentru directorii spitalelor de stat. Dacă acumulează datorii mai vechi de trei luni, vor fi obligați să renunțe la post. În țară mai sunt alte șase spitale de categoria întâi al căror tarif pe caz ponderat va crește. Este vorba despre spitalele de urgență din Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Târgu-Mureș și Spitalul de Urgență Floreasca și Spitalul Universitar din București.
Contractul cadru pentru anul 2013 prevede reglementări și pentru spitalele private. Ministrul Sănătății a anunțat că spitalele private vor putea face contracte cu casele de asigurări de stat doar pentru cinci la sută din totalul paturilor dintr-un județ, după modelul Timișului, unde sunt înregistrate 5137 de paturi, dintre care 257 sunt ale spitalelor private.
“Dacă acest prag va fi depăşit, nu vor mai putea deconta bani de la buget. Cei care vor vrea sa beneficieze de serviciile lor, asiguraţi fiind, vor trebui să plătească integral procedurile”, a declarat ministrul Sănătăţii.
În plus, unitățile medicale private au obligativitatea de a introduce linii de gardă permanente. În cazul în care acestea transferă cazuri la spitatele de stat pentru a remedia o eroare a actului medical, spitalele private vor fi nevoite să plătească pentru serviciile medicale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!