Reprezentanţii Primăriei Timişoara au pregătit un proiect prin care vor să completeze o hotărâre mai veche, din 2009, privind lucrările tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public.
Vizaţi sunt cei care execută diverse lucrări fără să respecte vreo regulă şi cărora… nu prea le pasă nici de amenzile pe care reprezentanţii municipalităţii susţin că le aplică. Aşa că se va ajunge ca repectivele firme să nu mai poată lucra în Timişoara.
Se impun condiţii noi şi stricte la executarea lucrărilor.
În cazul unor încălcări repetate de la Normele privind lucrările tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public, de către executant, respectiv săvârşirea a trei abateri, acestuia nu i se va mai elibera niciun permis de spargere pe raza municipiului Timişoara, până când nu îndeplineşte câteva obligaţii. Trebuie să predea primăriei amplasamentele tuturor lucrărilor ce afectează domeniul public pe care le are în derulare la data aplicării celei de-a treia sancţiuni şi să dovedească faptul că a plătit toate amenzile aplicate de autoritatea locală.
Dacă de exemplu o firmă care a lucrat la reţeaua de gaz, la reţelele de telecomunicaţii – în subteran, cele de alimentare cu apă ori canalizare nu a refăcut drumurile şi trotuarele pe care le-a spart, primăria va putea interveni. Va putea reface zonele afectate de lucrări şi îi va imputa firmei cheltuielile, pe lângă amendă.
„În caz de nerefacere a domeniului public afectat, executantul va fi sancţionat cu amendă contravenţională şi cu plata cheltuielilor pentru refacerea tramei stradale, conform devizului întocmit de către constructorul care a executat lucrările de refacere. Dovada achitării amenzilor stabilite prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se va prezenta serviciului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara care a aplicat sancţiunea. Lucrările de refacere a drumului se vor realiza de către executantul cu care s-a încheiat contractul de întreţinere străzi şi/sau trotuare din sectorul afectat de execuţia lucrărilor tehnico-edilitare în cauză, iar contravaloarea lucrărilor se va recupera de la executantul în culpă”, se prevede în noul proiect.
Cum funcţionează lucrurile astăzi? Executanţii fac ce vor…
Prin hotărârea din 2009 (HCL nr. 13/2009) au fost reglementate normele care trebuie respectate la execuţia lucrărilor tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public.
Inspectorii Direcţiei Tehnice a primăriei au constatat însă numeroase încălcări ale normelor. Autorităţile locale susţin că au aplicat sancţiuni pentru diverse fapte, dar amenzile nu rezolvă întotdeauna problema.
Iar lista neregulilor constatate este lungă – lucrări fără permis de spargere, nerespectarea duratei de execuţie a lucrărilor aprobată prin permisul de spargere, nerespectarea modalităţii de execuţie impusă prin acelaşi permis, neîndepărtarea molozului, a pământului rezultat din săpături, refacerea sistemului rutier afectat în mod necorespunzător, conducând la tasări ale drumului, semnalizarea necorespunzătoare sau chiar nesemnalizarea punctelor de lucru, nerespectarea termenului de refacere a tramei stradale etc.
„Toate aceste fapte însă au repercusiuni asupra siguranţei şi confortului tuturor participanţilor la trafic, atât auto, cât şi pietonal. Astfel, nerespectarea duratei de execuţie a lucrărilor, a termenului de refacere, a modului de refacere a lucrărilor, perturbă derularea fluent a circulaţiei şi conduce la blocaje în trafic prin crearea de cozi imense de maşini, în contextual în care în municipiul Timişoara circulă un număr foarte mare de maşini. Semnalizarea necorespunzătoare sau, şi mai grav, nesemnalizarea lucrărilor periclitează securitatea traficului (…), putând provoca accidente şi/sau deteriorări ale autovehiculelor. Pentru finalizarea lucrărilor, în conformitate cu HCL nr. 13/2009, au fost numeroase cazuri în care a fost necesară chiar aplicarea a mai mult de o singură amendă, acordându-se chiar şi 7 amenzi pentru a obliga executantul să respecte prevederile legale”, motivează reprezentanţii municipalităţii.
Noul proiect de hotărâre va fi supus spre aprobare în plenul Consiliului Local Timişoara de vineri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!