Funcționara despre care vorbim s-a angajat chiar în luna aprilie a acestui an în cadrul Primăriei Timișoara, în urma unei dispoziții privind „modificarea raportului de serviciu prin transfer în interesul serviciului a doamnei Szekely Emilia, în funcția de consilier clasa I, gradul profesional superior, gradația de vechime 3, de la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Timișoara la aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timișoara”.
Numele funcționarei apare într-un rechizitoriu întocmit în septembrie 2016 de către procurorii DNA Timișoara, într-un dosar legat de folosirea ilegală a unor subvenții de la stat. La acea vreme, au fost trimiși în judecată un comisar de la Garda Financiară și mai mulți consilieri de la Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Timișoara, dar și un administrator de firmă.
Emilia Szekely a fost unul dintre acești consilieri, fiind acuzată la acea vreme de abuz în serviciu și fals intelectual. În rechizitoriu scria că angajații de la OTIMMC „nu și-au îndeplinit sau și-au îndeplinit contrar legii atribuțiile care le reveneau, legate de urmărirea eficientă a modului de aprobare, implementare, decontare, monitorizare și control a cererii de finanțare”, cerere ce aparținea unei societăți comerciale. Ea a fost achitată de abuz în serviciu și condamnată la un an de închisoare pentru fals intelectual, dar pedeapsa a fost comutată în avertisment.
Prima sentință a fost emisă în aprilie 2017, de către judecătorii Tribunalului Timiș, care au achitat-o pe consilieră pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și au condamnat-o la un an de închisoare pentru fals intelectual. În cele din urmă, pedeapsa cu închisoarea a fost amânată „pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. Ea mai fusese obligată să presteze și muncă în folosul comunității, neremunerat, la Societatea de Piețe și pentru fosta RATT, pentru o perioadă de 40 de zile. Emilia Szekely a făcut apel. Curtea de Apel a dispus, în toamna anului trecut, „renunțarea la aplicarea pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual (…) aplică sancțiunea avertismentului (…) în raport cu infracțiunea sus menționată”.
Emilia Szekely a lucrat la Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație – OTIMMC Timișoara până în aprilie 2018, chiar și pe durata procesului. De acum lucrează însă cot la cot cu Nicolae Robu, chiar în aparatul de specialitate al primarului. Și pentru că numai ce s-a transferat la primărie, fosta consilieră care avea grijă de IMM-urile din Timișoara și-a depus și declarația de avere. A câștigat, de pe funcția de „consilier programe”, 27.144 de lei în 2017. A predat și istorie la Liceul Teoretic Logos, dar și limbă engleză la Liceul Teoretic Millenium, de unde a dus acasă, în total, 5.786 de lei, în cursul anului trecut. Conform declarației de avere, E. Szekely mai are o casă și un teren de 500 mp în Sânmihaiu German, dar și două mașini: un Fiat Panda și un Volkswagen Golf. La Primăria Timișoara are un salariu brut de 7.038 lei, conform încadrării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!