Încă din 19 martie, Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a început ecologizarea râurilor din Timiș și Caraș-Severin. S-a curățat un tronson al râului Timiș, respectiv unul de pe râul Cerna, dar și un sector de pe malurile Begăi, în zona podului din Ghiroda. Acțiunile au fost dedicate Zilei Mondiale a Apei, din 22 martie.
Tot pe 22 martie se organizează acțiuni educative online. Aquatim și Librăria „La Două Bufnițe”, Administrația Bazinală de Apă Banat, Asociația Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES) și Fundația Aquatim lansează o campanie inedită de educație informală, care se va încheia în luna iunie. „Sete de carte” urmărește deopotrivă încurajarea lecturii și responsabilizarea vizavi de apă și mediu. Tinerii vor participa la ateliere, dar și la concursuri de întrebări și răspunsuri, premiul cel mare fiind un voucher în valoare de 100 de lei pentru achiziționarea de cărți. Primul eveniment începe la ora 14, pe paginile de Facebook ale partenerilor menționați.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, atât la nivel central, cât și la nivelul celor 11 bazine hidrografice, Administrația Națională „Apele Române”, împreună cu Administrațiile Bazinale de Apă și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, organizează 130 de acțiuni de ecologizare ale principalelor cursuri de apă și ale lacurilor de acumulare din administrare, precum și 40 de acțiuni educative la nivel online în care sunt implicați peste 100 de copii. Toate aceste demersuri vor fi întregite prin proiectul muzical participativ „WaterSong” (Cântecul Apei), în parteneriat cu „Cantus Mundi România”, a fost lansat pe 22 martie.
„De asemenea, în aceste zile, la nivel național, vor fi organizate acțiuni educative online din cele mai diverse: lecții sau workshopuri on-line, ateliere online de creație și de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porților Deschise la principalele lucrări din administrare, expoziții virtuale de desene și creații ale copiilor, dezbateri interactive și experimente cu apă online. Aceste activități vor fi integrate în cadrul campaniei dezvoltate la nivel online de către organizatorul Zilei Mondiale a Apei sub numele de «Water2me» în care copiii sunt încurajați să vorbească despre apă și să transmită un mesaj profund având ca punct de pornire sloganul Zilei Mondiale a Apei, «Prețuiește apa»”, transmit cei de la Administrația Bazinală de Apă Banat.
Răspunzând întrebării „Ce înseamnă apa pentru tine?”, mesajul principal propus de ONU de Ziua Mondială a Apei 2021, ABA Banat răspunde: „responsabilitate pentru prezent și viitor, în care soluțiile găsite să integreze toate autoritățile cu angajamente în managementul apei. Toți prețuim apa!”
Articole pe aceeași temă:
„Sete de carte”, de Ziua Mondială a Apei. Cu Aquatim și o librărie independentă din Timișoara
Trimite articolul
XFrumos dar degeaba, sa vazut din nou si aseara la Romania te iubesc, cum se polueaza apele in Timis si mai ales raul Timis.
Acolo trebuie rezolvate problemele mari…
Eri (Erika Iszlai), aduci un suflu nou, proaspat pe Tion! 😌
Dorim sa vedem rezultatele acestei actiuni si in cartier Plopi, de-a lungul raului Bega, mai ales in zona podului pietonal din dreptul strazii Albastrele. Este plin de gunoaie acolo.
Munca in zadar. bagati odata garantia la ambalaje, dar nu 50 de bani. Aia-i zero. Macar 2 lei. Asa putini vor arunca ambalajele, si daca vor fi aruncate multi vor vrea sa le stranga pentru garantie. Asta-i unica solutie in aceasta tara.